StoryEditorOCM
4 kantunaSMJEŠTAJ I MENZA

Korona-kriza koja je pogodila građevinski sektor nije zaustavila veliki projekt izgradnje na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru!

Piše Ana Vučetić Škrbić
28. svibnja 2020. - 18:55

Korona-kriza koja je pogodila građevinski sektor nije, na sreću, zaustavila veliki projekt izgradnje na Novom kampusu Sveučilišta u Zadru, gdje se već nazire nova studentska menza s paviljonima.

U tom velikom kompleksu nalazit će se zgrada s tri paviljona za smještaj studenata s ukupno 129 soba: šest jednokrevetnih, 91 dvokrevetna i 32 trokrevetne sobe. Studentski restoran imat će 500 sjedećih mjesta, a posluživat će 3800 obroka dnevno.
Rektorica Sveučilišta u Zadru, prof. dr. sc. Dijana Vican, zadovoljna je do sada učinjenim i vjeruje kako će izvođači, tvrtka “Projektgradnja”, učiniti sve da se radovi završe u očekivanom roku, s visokim standardom kvalitete objekata. Manji problemi poput nabave armature ili fluktuacije snage koji su se događali tijekom ožujka i travnja nisu značajnije omeli planirane rokove na studentskoj menzi s paviljonima.

– Za godinu i pol dana ta predivna građevina će oživjeti studentskim aktivnostima, a moje zadovoljstvo zamijenit će nepodijeljena radost studenata, profesora i građana Zadra. Veliko mi je olakšanje da Vlade RH u ovom bremenitom vremenu, a mislim na situaciju s koronavirusom i posljedice potresa u Zagrebu, financiranje ovakvih projekata nije dovela u pitanje – kaže rektorica Vican, dodajući kako je Sveučilište u Zadru od svog osnivanja 2002. godine sanjalo dan kada će taj dio grada, nazvan Novi kampus, istinski početi dobivati oblik sveučilišnog kampusa.

Radovi su započeli 7. siječnja, no ubrzo su zaustavljeni na jednom dijelu gradilišta, i to na dva mjeseca zbog arheoloških nalaza. Na tom je lokalitetu pronađeno oko 200 grobova i cesta iz rimskom razdoblja, zbog čega su aktivnosti bile intenzivirane na dijelu objekta koji se nalazi istočno, najbliže Putu Stanova. Od sredine ožujka radovi se ponovno normalno odvijaju na cijelom gradilištu, na prizemlju objekta površine oko 1960 metara četvornih, u kojem je kuhinja, studentska menza, slastičarnica, uredi tehničkog osoblja te sanitarni čvorovi, kao i dva vanjska stubišta. Ukupna vrijednost izgradnje nove zgrade studentske menze sa studentskim paviljonima, u kojima će biti smješteno 284 studenata, iznosi više od 81 milijuna kuna.

Baš za tu namjenu, Sveučilištu u Zadru su u okviru poziva MRRFEU u sklopu ​Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. dodijeljena nepovratna sredstva u iznosu od 67.433.433,38 kuna, a razliku su osigurali Ministarstvo znanosti i obrazovanja (13,99 milijuna kuna) i Grad Zadar (6,24 milijuna kuna).

Ovaj kompleks, čiji je autor arhitekt Vedran Pedišić, karakteriziraju moderna arhitektonska i tehnološka rješenja, uključujući i osiguranu pristupačnost osobama s invaliditetom. Tri paviljona od pet katova raspoređeni su tako da je jedan na istočnom dijelu iznad tehničke etaže podruma, drugi paviljon je nasuprot njega u zapadnom dijelu kao zrcalni, te treći na sredini južnog dijela prizemlja, sličnih tlocrtnih gabarita.

Završetak radova usklađen s provedenim arheološkim radovima predviđen je za 29. travnja 2021. godine.

23. svibanj 2024 12:33