StoryEditorOCM
4 kantunaNAKON NAŠEG TEKSTA

Konačno je sve po zakonu: novim glasovanjem GV ispravilo nezakonito usvojen proračun i odbilo amandmane SDP-a! Radeta: Zašto smo ipak glasovali ‘za‘?

Piše zadarski.hr
31. prosinca 2021. - 16:38

Nakon što je Zadarski.hr otkrio da je Gradsko vijeće na izvanrednoj sjednici 29. prosinca nezakonito usvojilo amandman SDP-a o higijenskim potrepštinama u osnovnim školama, iako nije prošao glasovanje, na Silvestrovo je održana druga za redom izvanredna sjednica putem elektroničke pošte, na kojoj su nepravilnosti oko proračuna za 2022. konačno ispravljene.

Naime, usvojen je "Zaključak o izmjeni Zaključka o otklanjanju uočenih nedostataka u Proračunu za 2022. i projekcijama za 2023. i 2024. godinu" kako se to navodi na službenim stranicama Grada Zadra.

"Naknadnom usporedbom rezultata glasanja u sustavu elektronskog glasanja i fonogramskog zapisa spornog dijela 7. sjednice Gradskog vijeća Grada Zadra, utvrđeno je kako redoslijed glasanja nije istovjetan u jednom i drugom izvoru.

Pa je tako amandman koji se odnosi na povećanje u iznosu od 500.000 kuna za unaprjeđenje komunalne infrastrukture na otocima, te smanjenje 500.000 kuna za redovno održavanje Kneževe palače, u sustavu elektronskog glasanja evidentiran kao da je usvojen, a u fonogramskom zapisu kao da nije usvojen.

Također amandman koji se odnosi na osiguranje sredstava za besplatne higijenske potrepštine u iznosu od 200.000 kuna te smanjenje od 200.000 kuna za materijalne rashode škola u sustavu elektronskog glasanja evidentiran je kao da je usvojen, a u fonogramskom zapisu kao da nije usvojen.

Stoga je danas gradonačelnik izmijenio svoju Odluku o obustavi primjene općeg akta predstavničkog tijela od 28. prosinca 2021. godine te predlaže Gradskom vijeću Grada Zadra izmjenu Zaključka o otklanjaju uočenih nedostataka u Proračunu Grada Zadra za 2022. i projekcijama za 2023. i 2024. godinu koji je usvojen na 8. izvanrednoj sjednici održanoj 29. prosinca 2021. godine.

Glasovanju se putem elektroničke pošte odazvalo 22 vijećnika te je većinom glasova - 20 ZA i s 2 suzdržana - usvojen Zaključak o izmjeni Zaključka o otklanjanju uočenih nedostataka u Proračunu za 2022. i projekcijama za 2023. i 2024. godinu" navodi se u priopćenju.

- Očito smo još jednom bili u pravu kada smo govorili o našim amandmanima koji nisu bili usvojeni na samoj sjednici, a odnosilo se na higijenske potrepštine u osnovnim školama i pomoć otocima. Žao mi je što amandmani nisu usvojeni, ali mi je drago što su na vrijeme uočene nezakonitosti kod ostalih i što sada konačno imamo zakoniti proračun. 

Neizglasavanjem ovog zaključka imali bi financijsku paralizu proračuna sljedećih min. 5-6 mjeseci, a samim time mnogi EU projekti, programi i plaće ostali bi nerealizirani. Isto tako, drago mi je vidjeti kako se neki ipak polako uče procedurama i kako su počeli razlikovati zakonitosti i nezakonitosti u odlukama pa su ovoga puta glasali za zaključak - izjavio je za Zadarski.hr predsjednik zadarskog SDP-a Danijel Radeta.

U nastavku dajemo prikaz odaziva vijećnika kao i rezultate glasanja:

REZULTATI  GLASOVANJA 9. SJEDNICE

1. BAKMAZ MARJANA - ZA

2. BILOGLAV DAMIR - ZA

3. BOSNA JURICA - ZA

4. BOTIĆ MARJANA - NIJE GLASOVALA

5. BURČUL DAMIR - ZA

6. DOVRANIĆ VITO  - NIJE GLASOVAO

7. DRAGIĆ IRENA - ZA

8. DUNATOV DRITA - NIJE GLASOVALA

9. FRANK ADELA - ZA

10. KARLOVIĆ DAVOR - ZA

11. KOLEGA ANTE - ZA

12. KOŽUL ANADIA - ZA

13. KRIZMAN ŽELJKO - NIJE GLASOVAO

14. LUKIĆ MATE - ZA

15. MARIĆ MATE - ZA

16. MEŠTROVIĆ ENIO - NIJE GLASOVAO

17. MILIN BRUNO - ZA

18. MRČELA NINO - ZA

19. PETANI MARIJA - ZA

20. RADETA DANIEL - ZA

21. RADOS RINO - ZA

22. RUBEŠA ANTE - SUZDRŽAN

23. TADIN ROKO - SUZDRŽAN

24. VALJAN VUKIĆ VIOLETA - ZA

25. VUČETIĆ MARKO - ZA

26. VUKOŠA  DANIJELA - ZA

27. VUKOVIĆ  DUŠKO - ZA

27. travanj 2024 17:53