StoryEditorOCM
4 kantunaSDP U ZADRU

Koja korist reći kako ministar Butković i tajnik Bilaver lažu da neće ograničiti pristup javnom dobru kad će plaže za 10 ili 15 godina biti okupirane!

Piše Iva Ivanac
20. siječnja 2023. - 14:20

- Pomorsko dobro je opće dobro u općoj upotrebi i svim građanima mora biti omogućen pristup općem dobru, poruka je s konferencije za novinare koju su ispred bivše zgrade Zavoda za javno zdrastvo Zadar održali gradonačelnica Supetra Ivana Marković i predsjednik županijskog odbora SDP-a, Jure Zubčić.

- Bili smo u Splitu i Šibeniku, a sada smo na plaži u Zadru i ako je potrebno bit ćemo na plažama u svim gradovima kako bi skrenuli pozornost na loš prijedlog Zakona o pomorskom dobru koji je upućen u saborsku proceduru. Smatramo da je novi nacrt Zakona sporan iz više razloga. Iako premijer Plenković kaže da neće biti ograđivanja, a članku 11. novog prijedloga Zakona stoje pojmovi poput stavljanje pomorskog dobra van opće upotrebe pomoću koncesija i podjela plaža na javne i plaže hotela, resorta i turističkih kampova. Stoji i mogućnost da jednom kad se takve plaže daju u koncesiji, da se one funkcionalno povežu s privatnim vlasništvom, što je u potpunoj suprotnosti s pojmom pomorskog dobra kao općeg dobra, kazala je gradonačelnica Supetra dodajući kako bi se buduće plaže, prema trenutnom prijedlogu Zakona ograničavale od 50 do 70 posto, ovisno o tome je li plaža u naseljenom području ili ne.

- Iako se pojam ograde ne pojavljuje, ograničavanje opće upotrebe i definiranje postotaka, to je ništa drugo nego onemogućavanje slobodnog pristupa svakome od nas da dođe do našeg najvećeg bogatstva - pomorskog dobra i plaže. Važno je napomenuti kakve će reperkusije imati donošenje Zakona na privatne iznajmljivače u malim dalmatinskim sredinama, među ostalim Supetra iz kojeg dolazim. Nama je neprihvatljivo da se uvode pojmovi poput morske plaže hotela. Jedina podjela plaža je na prirodne i uređene. Pojmovi kao funkcionalno povezivanje plaže s privatnim vlasništvom su u suprotnosti s pojmom općeg doba koji je u javnoj upotrebi, istaknula je Marković te napomenula kako će se budući model dodjele koncesija nije dobar jer je napravljen po principu tko da više novaca.

- Ovaj novi model će se negativno odraziti na sredine, ljude i radna mjesta, jer će jedini kriterij biti tko da više. To znači da će na našim najatraktivnijim plažama doći netko s novcem, odraditi sezonu i otići. Što će i kako djelovati na pojedine sredine, treba razviti pravilnik sa širim kriterijima koji će vrednovati i utjecaj na stanovništvo, kazala je Marković, a njen stranački kolega Zubčić osvrnuo se na to kako bi Zakon mogao izgledati u praksi, ali i objasnio zbog čega je konferencija održana ispred stare zgrade ZZJ-a.

- Ovim izmjenama omogućit će se ograničavanje upotrebe pomorskog dobra. Ovu lokaciju smo izabrali jer bi se ovdje moglo odigrati to funkcionalno spajanje plaže s hotelskim naseljem. Ovo je bivša zgrada ZZJ-a. Znamo da je plaža nedavno uređena javnim novcem svih građana i pretpostavljamo da će uređeni dio u nekom trenutku biti ograničene upotrebe. Moguće je po novom zakonskom tumačenju da ostatak plaže Kolovare bude u postotku za javnu upotrebu, ali na novom dijelu građani Zadra, koji su se ovdje navikli kupati, neće moći pristupiti. Odličan primjer koje reperkusije će ovaj Zakon imati dolazi i s otoka Ugljana, gdje se do prije dva dana privatni investitor resorta na svojim stranicama reklamirao na način „Truly private, truly yours“, odnosno istinski privatna plaža. To je ono što će ovaj zakon omogućiti, da jedan privatni investitor može koristiti plaže isključivo za svoje goste, istaknuo je Zubčić dodajući kako ćemo efekte novog Zakona vidjeti tek nakon nekoliko godina.

- Koja nam je korist da kažemo kako ministar Oleg Butković i državni tajnik Josip Bilaver lažu kad kažu da se neće ograničiti pristup javnom odboru, kad će plaže za 10 ili 15 godina biti okupirane, a mi zakonski nećemo imati mogućnosti utjecati na to. Članak 11. prijedloga Zakona kaže da postoji mogućnost ograničavanja pomorskog dobra, a članak 86. kaže da se to može napraviti koncesijom, istaknuo je Zubčić navodeći primjere iz Zadarske županije kada je u pitanju uzurpacija pomorskog dobra.

- Dva primjera smo spomenuli iz Zadarske županije koja ocrtavaju što će se u budućnosti dogoditi, jedan u najavi, a drugi se već reklamira, a koliko će ih tek biti u budućnosti. Znamo i za izgradnju Zelene punte u Kukljici, znamo da je općina Sali sudjelovala u javnom savjetovanju i kritizirala ulogu komunalnih redara temeljem ovog Zakona kojem se povećava obim. Ići ćemo na svaku plažu braniti pomorsko dobro. Zauzimamo stav da je pomorsko dobro javno dobro i kao takvo mora biti dostupno svim građanima. Svjesni smo da se plaže koje su dio turističkih resorta mogu davati za koncesije, ali ovaj Zakon mora jasno i nedvosmisleno reći: pomorsko dobro je javno dobro i mora biti omogućen pristup svim građanima, naglasio je Zubčić dodajući kako se u prijedlogu Zakona više ne navodi ograđivanje već ograničavanje.

- Maknuli su riječ ograde jer je to "stršilo" u oči i onda su našli zaobilazni put pa napisali ograničenje. Kako netko može ograničiti plažu? Ako ne može ogradom, može li zidom?, zaključio je.

26. travanj 2024 05:13