StoryEditorOCM
4 kantunaNASTAVLJA SE CIRKUS NA ŽUPANIJSKOJ SKUPŠTINI

Koga briga za građane! Važno je da se opozicija i vladajući zabavljaju međusobnim prepucavanjem!

Piše Iva Ivanac
13. ožujka 2019. - 16:30
zupanija1-121217 (1)

Sjednica Županijske skupštine koja je započela prošle srijede (6. ožujka), a nastavila se ove, i dalje nije završena jer nije bilo kvoruma. Iako je na samom početku u vijećnicu došlo 30 od mogućih 42 vijećnika, nakon petominutne stanke, na sjednicu se vratilo njih 21, što nije bilo dovoljno za regularni nastavak sjednice.

- Ovo je nečuveno! Opstruira se rad skupštine, nemoguće je donositi odluke o projektima i ići dalje s radom, rogoborili su među sobom vijećnici vladajuće koalicije nakon prekida sjednice.

Za kvorum, odnosno njegovo nepostojanje, kriva je bila oporba koja se odmah na početku sjednice počela buniti da nisu dobili valjani poziv za nastavak Županijske skupštine. Najglasniji među njima bio je Ante Rubeša iz Akcije mladih kojemu je smetalo i to što Mladen Meštrović iz neovisnih za Hrvatsku sjedi na "njegovoj" strani.

- Zašto tu sjedi? Vijećnici nisu odvojeni od gostiju, gosti od novinara, a prošli put se jedan vaš vijećnik sakrio među novinare i tako glasao! Predlažem stanku i apeliram da se za njeno vrijeme dogovorimo o tome kako ćemo dalje funkcionirati, vikao je sa svog mjesta tijekom prozivke vijećnika Rubeša, za što mu je predsjednik skupštine Željko Lončar izrekao opomenu.

Josip Tičić (SDP) molio je za produženje Aktualnog sata jer prošlog tjedna na red za postavljanje pitanja nisu stigli svi vijećnici, no predsjednik Lončar je odbio njegovu molbu uz obrazloženje da aktualni sat traje jedan sat i da njegovo produženje nije moguće, na što je Renata Sabljar Dračevac upitala je li sjednica uopće zakonito sazvana?

- Prošlu srijedu nisam prisustvovala na sjednici, a za njen nastavak nisam dobila poziv. Naime, u stručnoj službi su iskombinirali moja dva broja telefona i nitko me za nastavak sjednice nije kontaktirao. Je li ona zakonita ako me niste obavijestili i pozvali?, kazala je Sabljar Dračevac, dok je Radoslava Gregov (SDP) komentirala da predsjednik skupštine nije u pravu kada govori da Aktualni sat može trajati isključivo jedan sat jer se na prijedlog predsjednika može produljiti.

Marjana Botić (AM) problematizirala je način sazivanja nastavka skupštine, jer su vijećnici dobili poziv dva sata prije njenog početka.

- Svi smo svjesni da su članovi vladajuće koalicije na vrijeme saznali za nastavak skupštine, jer sam i ja sinoć saznala, pa sam obavještavala druge vijećnike. Red je da nas na vrijeme obavijestite o njenom nastavku zbog poslovnih i privatnih obveza, kazala je vijećnica Botić. Na scenu je opet došao Tičić i zatražio petominutnu stanku, nakon koje su oporbeni vijećnici napustili sjednicu.

- Pretresali smo poslovnik i statut i smatramo da je sjednica nelegalno sazvana jer svi vijećnici nisu pozvani na nastavak skupštine, istaknuo je Tičić nakon petominutne pauze te s oporbenjacima izašao iz vijećnice.
Tim činom srušen je kvorum, ali i određena stanka u trajanju od jednog sata. Ni u jednosatnoj pauzi vladajuća koalicija nije uspjela "dovući" još jednog čovjeka koji im je bio potreban kako bi imali kvorum, te je nastavak županijske sjednice, po treći puta, zakazan za ponedjeljak u podne.

 

Obračun Rubeše i Lončara!
Za vrijeme druge prozivke vijećnika, Ante Rubeša i Marjana Botić, stajali su ispred vrata velike županijske vijećnice, nadzirući hoće li HDZ uspjeti sastaviti kvorum.
- Ako priznate da smo bili u pravu, ući ćemo i moći ćete održati skupštinu!, vikao je s ulaza Ante Rubeša. Predsjednik Lončar nije niti trepnuo te je nastavak sjednice zakazao za ponedjeljak.
- Ovo je javni pozivi i drugog neće biti, kazao je Lončar, no takva odluka nije se svidjela Rubeši koji je s ulaza vijećnice ponovno krenuo govoriti.
- Ne možete razgovarati! Vi ste isključeni!, uzviknuo je Lončar, a Rubeša se nadovezao:
- Ne bi mogao razgovarati samo da sam moždani udar dobio!
- Izađite van!, vikao je Lončar
- Ne možete ne obavijestiti članove koji su rušili kvorum o nastavku sjedn... - derao se Rubeša, al' uzalud.
28. travanj 2024 09:38