StoryEditorOCM
4 kantunaATRAKCIJA U OBNOVLJENOM ZDANJU

Kneževa palača otvara se „Kabinetom čuda“, slijedi izložba djela Marca Chagalla!

19. siječnja 2017. - 10:00
IMG_429.JPG

Obnovljena i rekonstruirana Kneževa palača svečano će biti otvorena 10.veljače – njezina reprezentativna unutrašnjost mogla se vidjeti tek na nekoliko fotografija koje su u prosincu djelatnici gradske uprave snimili prilikom obilaska, a do otvorenja snimanje više nije dozvoljeno.

Doznajemo, međutim, što će prilikom otvaranja biti izloženo u cijelom prostoru prizemlja palače, kao i na katu gdje će biti stalni postav, za koji je također predviđeno da se može s vremena na vrijeme mijenjati.

Poznato je da će nekadašnje „krletke“, koje su kao dio velikog projekta “Muzej 2 palače” osmislili arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić, ostati u svom obliku kao izložbeni prostori, a na otvorenju Kneževe palače svih šest izložbenih prostora bit će povezano jednom izložbom, nazvanom „Kabinet čuda“.

Intencija za „Kabinet čuda“ potekla je iz Narodnog muzeja Zadar, koji raspolaže s ogromnom brojkom od preko 80.000 muzejskih predmeta.

- Ideja je bila da se osvrnemo na našu „prapovijest“, početak sakupljanja predmeta koja su kasnije objedinjena u muzeju. Kabineti čuda nastajali su u vrijeme renesanse diljem Europe, kada su plemići, vladari, ugledni građani, znanstvenici, umjetnici i ljudi od „stila“ prikupljali predmete. Sakupljali su što veći broj i sve su izlagali na jednom mjestu, bez selekcije, od preparirane ptice do umjetničkog djela. To je bilo vrlo popularno. Kako je naš muzej jako star, gotovo dva stoljeća, sa desecima tisuća prikupljenih predmeta, odlučili smo se na naš „Kabinet čuda“ prigodom svečanosti otvorenja obnovljene palače – objašnjeno nam je u muzeju.

Tako će svih šest izložbenih prostorija na dan otvorenja biti preobražene u „Kabinet čuda“, djelatnici su među 80 tisuća eksponata izabrali najrazličitije za svaku izložbenu dvoranu. Posjetitelji će na taj način vidjeti i stvari iz fundusa prikupljene prije više od stoljeća, kao i moderne eksponate, sve zajedno, a jedina poveznica između šest izložbenih dvorana i njihovih eksponata bit će – boja.

Tako se iz Prirodoslovnog odjela „vade“ spužve, ptice, koralji…, iz Etnološkog odjela uglavnom nošnje i nakit, iz Muzeja Grada Zadra razni uporabni predmeti, te umjetnine iz Galerije. Sve će biti objedinjeno u vitrinama.

Na katu posjetitelje čeka stalni postav - šest salonskih priča u šest dvorana, te ostali obnovljeni prostori koji, poput Koncertne dvorane, podsjećaju Zadrane na prostore u koja su desetljećima dolazili prije razaranja palače u Domovinskom ratu.

U prizemlju se, u tzv. kutnoj dvorani u koju se do sada nije ni moglo ulaziti, priređuje posebna izložba: uz projekciju filma Vlade Zrnića „Zadar nije za dar“, izložbu čine i fotografije „Godine stradanja“, u spomen na razaranje palače i izložbu istog naziva priređenu prije više od dva desetljeća.

IZLOŽBA GRAFIKA MARCA CHAGALLA

Izložbe u prizemlju Kneževe palače će se izmjenjivati, „Kabinet čuda“ ostaje do travnja, a onda slijede nove atrakcije – kvalitetna i temeljita izložba o poslijeratnoj obnovi Zadra, koja se priprema u suradnji sa Sveučilištem u Zadru i zadarskim Državnim arhivom, dok u lipnju stižu djela Marca Chagalla. Ova impresivna izložba, koja objedinjuje stotinjak Chagallovih djela, mahom grafika, nazvana je „S onu stranu boje“ i bit će u prizemlju palače otvorena sve do sredine rujna.

27. travanj 2024 15:53