StoryEditorOCM
4 kantunaZADRANKA DOBITNICA REKTOROVE NAGRADE U ZAGREBU

Klara Marić: Ne želim otići iz Hrvatske

Piše Ana Vučetić Škrbić
12. srpnja 2017. - 13:50
maric_klara2-100717

Među ponosnim studentima Zagrebačkog sveučilišta koji su prošlog četvrtka u Kongresnoj dvorani Ekonomskog fakulteta iz ruku rektora Damira Borasa kao najbolji primali nagradu za izvrsnost, bila je i mlada Zadranka Klara Marić.

Ta studentica pete godine Veterinarskog fakulteta u Zagrebu primila je Rektorovu nagradu za individualni znanstveni rad pod naslovom "Biomarkeri periodontalnih bolesti izdvojeni iz sline pasa". Klaru smo jučer uhvatili dok se spremala za ispit u Studentskom domu "Stjepan Radić" na Savi, koji joj je, kaže, u ovih nekoliko godina studiranja postao drugi dom.

Dijagnoza u ranoj fazi

Dojmovi nakon Rektorove nagrade polako se sliježu, no ponos ostaje, prije svega zbog vrijednog znanstvenog rada koji potpisuje zajedno s kolegicom Petrom Šoštarić. Ideja za rad na ovoj zahtjevnoj i nagrađenoj temi potekla je od potrebe za ranim otkrivanjem različitih bolesti zubi, koje nisu problem samo u veterinarskoj nego i humanoj medicini jer se otkriju u završenoj fazi, tek kada liječenje više nije moguće.

– Najvažnija spoznaja koju smo dobile ovim radom jest potvrda da u slini postoje parametri kojima bolest možemo dijagnosticirati još na početku, kada se može liječiti. Istraživanje je trajalo mjesecima, a posebno je važno i zanimljivo da je kod pasa s kojima smo mi radili, naših pacijenata, patofiziologija tih bolesti vrlo slična kao kod ljudi, kao i sama građa tog periodonta. Zato smo u zaključku našeg rada navele kako su naši pacijenti dobar i pouzdan model u dijagnostici ovih bolesti kod ljudi, što znači da rezultati koje smo dobili nisu važni samo za veterinu, nego mogu poslužiti kao baza i za humanu medicinu – objašnjava nam ova vrijedna studentica, kojoj se ljubav prema veterinarskoj medicini javila u srednjoj školi, kada se, kaže, i sama oblikovala kao osoba.

I danas, na petoj godini studija, nikad nije požalila zbog izbora studija niti bi ikad tu odluku promijenila. Na pitanje gdje se vidi u budućnosti, možda u svojoj privatnoj veterinarskoj praksi, evo što nam je Klara odgovorila:

– Po tom pitanju uopće nisam izbirljiva. Radila bih gdje god mi se pruži prilika za poslom u struci. Znam samo da želim ostati u Hrvatskoj, u to sam jedino sigurna, a hoće li to biti Zagreb ili moj rodni Zadar, zaista mi nije važno. Gdje mi se pruži prilika za posao u veterini, tamo ću vjerojatno i završiti – smije se Klara, koja uz veterinarsku medicinu ima i dvije druge, slobodno možemo reći, jednako velike ljubavi. Prva je glazba, kojom se bavi još od malih nogu, pa je paralelno uz osnovnu i srednju školu, gimnaziju "Juraj Baraković", u Zadru završila i Glazbenu školu "Blagoje Bersa" pa ima i zvanje glazbenika teoretičara. Druga je, pazite sad, atletika!

Glazba i atletika

– U sportu i atletskim natjecanjem sam bila oduvijek, ali samo kao rekreativac jer uz školske obveze i glazbenu školu jednostavno nisam stizala ići redovito na treninge. No, kada sam došla na fakultet, odlučila sam se malo ozbiljnije posvetiti atletici i tako je krenulo. Trčanje mi je oduvijek velika ljubav, a treninzi su u Zagrebu postali svakodnevni i po svim vremenskim prilikama – govori nam Klara.

Nakon svega nekoliko mjeseci ozbiljnog treniranja, na Seniorskom prvenstvu Hrvatske pala je i prva medalja, a 2015. godine ova nevjerojatna mlada Zadranka ostvarila je kategorizaciju Hrvatskog olimpijskog odbora kao vrstan sportaš te dobila sveučilišnu sportsku stipendiju. U zadnje vrijeme atletiku je malo ostavila sa strane jer se posvetila obvezama na fakultetu koje su joj uloženo vratile na najbolji mogući način – Rektorovom nagradom za izvrsnost!

02. lipanj 2024 12:42