StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKO KOŠARKAŠKO RUŽNO PAČE

KK Jazine Arbanasi je ušao u Premijer ligu, pa sad u njega ulazi politika

20. srpnja 2017. - 22:50
jazine_pula12-100617

KK Jazine Arbanasi, zadarski klub koji se ove godine izborio za natjecanje u hrvatskoj Premijer ligi ipak je ovih dana otpočeo pregovore s strukturama grada Zadra, odnosno gradskim Upravnim odjelom za kulturu i sport, oko sufinaciranja ili dodatnog financiranja kluba za prošli kvalifikacijski dio natjecanja te za novu sezonu u višem rangu natjecanja.

I kako stvari stoje – nije dobro. Trenutno ovako stanje: u Klub još ne znaju u kojoj će dvorani igrati prvoligaške utakmice, odnosno bez dvorane je za tu razinu natjecanja. Odobrena sredstva za dodatnu fazu natjecanja su srezana na pola u odnosu na troškovnik koji je izrađen baš gradskim stručnim službama. Nadalje, s druge strane stola u razgovorima, kao najglasniji pregovarač s predstavnikom Jazina Danom Marinovićem sjedi nitko drugi nego Snježana Jurinić, predsjednica Skupštine KK Zadra. Uprava kluba bit će "pojačana" s dvoje predstavnika grada i novih sponzora, što je uvjet da bi se uopće razgovaralo o novcima i korištenju dvorana. Ni Jakov Borčić više neće biti trener prve momčadi već će to, najvjerovatnije, biti Neven Plantak. U zadnjoj sezoni, uz mnoge druge, kratkotrajni trener prve momčadi KK Zadar, bez osobitih rezultata.

Ukratko, u sudbinu KK Jazine Arbanasi se na sva vrata, i mala i velika, kao uvjet da Grad podrži Klub u višem rangu natjecanja, upliće se politika. Naime, osnovno je poruka gradskim pregovarač, kojima je na čelu gradski ministar sporta Radovan Dunatov, a u timu je još nekoliko članova pa i predstavnici Športske zajednice grada Zadra i ŠC Višnjik ova: Želite li naše(?!) novce mi moramo kontrolirati Klub.

Još visi u zraku korištenje dvorane Krešimir Ćosić u ŠC Višnjik, a gradski bi pregovarači najradije vidjeli KK Jazine Arabanasi u dvorani Jazine koja, ruku na srce, odvano više ne ispunjava uvjete za organizaciju prvoligaških natjecanja. Ili bi u njenu adaptaciju trebalo uložiti što je, realno, glupo jer će u dogledno vrijeme biti srušena.

Same su gradske službe načinile troškovnik po kojem KK Jazine Arbanasi trebaju dobiti 250.000 kuna za igranje kvalifikacija u A2 ligi, a onda je taj iznos srezan na na 120.000 s tim da za jesen ostaje otvoreno pitanje financiranje Kluba u novoj sezoni.

Snježana Jurinić i Josip Miočić kao predstavnici ŠZGZ vode razgovore s Klubom mada je Jurinićka i predsjednica Skupštine KK Zadar u kojem bi naradije da Jazine Arbanasi nikad nisu ušli u Premijer ligu. Naravno, da ih u ovom klubu koji je već godinama u stresnom razdoblju na pragu finacijskog kraha (koji se relano već trebao dogoditi) mali kvartovski Klub iz svoga grada u istom rangu natjecanja gledaju kao na neželjenu konkurenciju.

Navodno, novi sponozri KK JA, a još uvijek ne znamo tko su, nameću, zajedno s gradskim strukturama svoje članove uprave, kao što su tražili da se s trenerske klupe makne Borčić, trener koji je nakon godina čekanja dobio priliku da vodi jednu ozbiljnu momčad pa je, nakon što je stvorio pobjedničku 'kemiju' u momčadi, doslovce razbio sve konkurente. Doduše, Borčić će sad biti pomoćni trener i sportski direktor Jazina Arbanasi te uspostaviti i voditi omladinski pogon Kluba, ali njegova smjena s klupe prvog trenera, pogotovo kad poprima oblik uvjeta-ucjene, postaje paradoks. A o reakcijama igrača na na odlazak trenera s kojim su postigli uspjeh i nametanje novog, može se tek nagađati.

Dan Marinović, ključna osoba KK Jazine Arbanasi kaže:

Da imam moćnog sponzora od nikog ne bih ništa tražili i ne bi pristali na neke od uvjeta. Pa ni KK Zadar ne može naći jakog sponzora, a kako ćemo mi? Ovako – nema nam druge, a još ništa nemamo riješeno, nego pristajati na uvjete koje nam postavljaju pa ćemo vidjeti što će se dogoditi. Ali moram vam priznati: u svim razgovorima koje sam vodio stekao sam dojam da bi svi oni naradije da nismo ušli u Premijer ligu i da sve vodi prema tome da iz nje moramo ispasti već nakon jedne sezone. Ali nećemo!

Pokušali smo kontaktirati i Radovana Dunatova, pročelnika Odjela za kulturu i sport u Gradu Zadru te razgovarati o ovoj temi i podršci KK Jazine Arbanasi, ali zbog njegovih obaveza u tome nismo uspjeli. Vjerujemo da ćemo u dogledno vrijeme to moći. Makar do početka nove prvoligaške košarkaške sezone.

28. travanj 2024 00:30