StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI SUD MU ZBOG PREMLAĆIVANJA MJEŠANCA DAO 5 MJESECI ZATVORA

Karl Heinz Stumpf: Nezamislivo je da je pas vredniji od čovjeka!

28. rujna 2017. - 10:32
Joli.IMG-20170926-WA0000

Na pet mjeseci bezuvjetne zatvorske kazne osuđen je u srijedu na Općinskom sudu u Zadru 67-godišnji umirovljenik Karl Heinz Stumpf iz Münchena jer je u srpnju 2015. godine u Karinu Donjem tupo-tvrdim predmetom prebio sedam godina starog mješanca Jolija, a onda vlasnicima rekao da je pas – "pao niz stepenice".

Drugu po redu zatvorsku kaznu u Hrvatskoj za kazneno djelo protiv okoliša ubijanjem ili mučenjem životinje, nakon jedne na zagrebačkom sudu, u Zadru je donio sudac Tomislav Šimić nakon što je u kaznenom postupku nedvojbeno utvrđeno da je njemački umirovljenik, iako nitko nije bio ugrožen, niti je bila riječ o opasnom psu, mješancu Joliju, u namjeri da ga ozlijedi i izloži bolima, zadao više udaraca tupo-tvrdim predmetom po cijelom tijelu. U trenutku napada Joli je bio vezan povodcem za klupu u dvorištu vlasnika Nade i Ferdinanda Elsbergera, a zbog teških tjelesnih ozljeda, fraktura i kontuzija na obje šape, podvrgnut je trosatnoj operaciji zbog čega je jedno vrijeme nosio protezu.

- Nezamislivo je da je pas vredniji od čovjeka - rekao je čudeći se nakon presude Stumpf. Tijekom suđenja priznao je da je psa istukao štapom po leđima, ali je dodao da je Joli potom pao niz stube i ozlijedio se. Posvjedočio je da se iživcirao jer bi ga vlasnici ostavljali vezanog kada bi otišli na praznik, te je naveo i da je spornog dana pas ugrizao njegovu prijateljicu, iako o tome nema nikakve policijske zabilješke.

- Taj pas stalno laje, laje i laje na sve i svakoga. Žalio sam se policiji, ali bezuspješno. Da se taj dan nije otrgnuo, došao u dvorište i ugrizao moju prijateljicu ništa se ne bi dogodilo. Psa mi je žao, ali pravi su krivci ovdje i neću im se ispričati - rekao je Stumpf upirući prstom u vlasnike psa zbog čega ga je sudac upozorio na ponašanje. U dokaznom postupku je, međutim, utvrđeno da su iskazi Stumpfa i njegove prijateljice neistiniti, te da idu u pravcu otklona njegove kaznene odgovornosti. Iako je Stumpf rekao da je Joli ugrizao njegovu prijateljicu, ona je naknadno posvjedočila da je pas ogrebao nakon čega je viknula, a pas se skrio ispod klupe gdje je bio kada je Stumpf došao sa štapom.

- Dok je pas bio ispod klupe i nije nikog napadao, okrivljeni je imao je vremena da se sabere i donese razumnu odluku - rekao je sudac Šimić koji je utvrdio kako je pravi povod napada na psa bio to što je im je smetalo lajanje. Naglasio je kako se čovjek može braniti, a mali mješanac ne može, pogotovo kada se uzme u obzir da nikakva opasnost od njega nije prijetila u trenutku kada mu je okrivljeni Stumpf zadao ozlijede.

- Jedino se ovakvom kaznom može spriječiti okrivljenika da dalje čini ovakva ili slična djela - rekao je sudac Šimić u obrazloženju presude protiv njemačkog umirovljenika koji je, nakon što su vlasnici sve prijavili policiji, optužen za kazneno djelo protiv okoliša ubijanjem ili mučenjem psa.

Odvjetnik obitelji Elsberger Filip Perić naglasio je kako Elsbergerovi od napada žive u strahu da bi se tako nešto moglo ponoviti.

- Imamo puno za dodati, ali nemamo više snage - rekli su na sudu. Inače oboje imaju problema sa sluhom, te nose slušne aparate zbog čega su i uzeli Jolija. Tužiteljstvo je za Stumpfa tražilo šest mjeseci zatvora, no sudac Šimić mu je dosudio pet zbog starije životne dobi.

26. travanj 2024 12:31