StoryEditorOCM
4 kantunaAGONIJA TRAJE

Kakva je budućnost zadarske Znanstvene knjižnice? Marko Vučetić pokreće inicijativu o javnoj tribini početkom studenog, evo na čemu će inzistirati

Piše Ana Vučetić Škrbić
25. listopada 2022. - 20:32

Nakon što ni zadnji natječaj za ravnatelja zadarske Znanstvene knjižnice sredinom listopada nije finaliziran, jer troje od petoro članova upavnog vijeća (UV) nije podržalo jedinu kandidatiknju za to mjesto, Marijanu Senkić Klapan, nastavlja se agonija ove ustanove.

Kako doznajemo, unatoč nepovjerenju koje je na natječaju dobila od većine članova UV, Senkić Klapan do daljnjega ostaje v.d. ravnateljica. Koliko dugo je “do daljnjega” trebalo bi biti poznato uskoro, nakon javne tribine o budućnosti Znanstvene knjižnice koja će, kako doznajemo, biti organizirana početkom studenog. Potvrdio nam je to njezin inicijator, predsjednik Gradskog vijeća Marko Vučetić.

- Već sutra ću pred svim klubovima vijećnika pokrenuti inicijativu o javnoj tribini koja će biti sazvana najkasnije početkom studenog. Na raspravu o budućnosti Znanstvene knjižnice bit će pozvani svi koji na tu temu trebaju i imaju što za reći: od upravnog vijeća i predstavnika Grada, koji je kao osnivač potpuno nezainteresiran za stanje u toj ustanovi, do Sveučilišta koje je uputilo pismo namjere za preuzimanje osnivačkih prava nad knjižnicom. Osim na jasnim stavovima, inzistirat ću na anketi među zaposlenicima jer te ljude nitko do sada nije pitao što žele, a njihovo bi mišljenje za nas moralo biti obvezujuće. Kao i na podizanju kriterija na natječaju za izbor ravnatelja. Dovoljno je reći kako za nedavnog posjeta ministrice kulture Zadru, sadašnja v.d. ravnateljica, ujedno i jedina kandidatkinja na prošlom natječaju za to mjesto, uopće nije bila pozvana. Nakon tog poniženja za ustanovu, izostala je i bilo kakva reakcija, barem da se pokaže “živi smo, postojimo”. Znanstvena knjižnica tragično je mrtva- kazao nam je Vučetić.

28. travanj 2024 12:34