StoryEditorOCM
4 kantunaVRAŽJE BROJKE

Kako su podaci o trošku KK Zadra za korištenje dvorana na Višnjiku pali s 2,4 milijuna na skoro deset puta manji iznos?! Netko nije dobro računao...

Piše Zadarski.hr
11. travnja 2022. - 11:56

U aktualnom ratu oko KK Zadra i njegovih troškova milijuni lete s lijeva na desno i samo rastu, pa će na kraju, zbog navodno sumnjivih „poslića”, na kraju sve pretresati i policija. Ante Rubeša je na konferenciji za novinare u javnost izbacio brojku od 2,4 milijuna kuna, koliko, po njegovom izračunu, Klub plaća „Višnjiku” za najam dvorana. Zbog toga je njegov nadzornički kolega Enio Meštrović spominjao i mogućnost povratka mlađih kategorija u Jazine, ali i smanjivanje termina u kojima bi KK Zadar koristio veliku dvoranu "Višnjika".

Pritom je Rubeša takvu matematiku uzeo kao dokaz svojoj tvrdnji da je Košarkaški klub Zadar u stvari talac „Višnjika”. Ali, je li baš tako?

Podaci „Višnjika” pokazuju nešto drugo.

Po računovodstvenim podacima ove gradske tvrtke, trošak korištenja sportskih dvorana za potrebe mlađih uzrasta KK Zadra, iznosi milijun i 40.000 kuna plus PDV. Međutim, taj iznos ne ide iz klupskog proračuna nego cesijama preko Grada Zadra, što znači da dvorane za mlađe uzraste pokriva gradski proračun.

U svemu ovome treba obratiti pažnju i na činjenicu da su i „Višnjik” i KK Zadar obveznici plaćanja PDV-a koji se naknadno vraća.

Nadalje, mjesečni trošak korištenja velike dvorane iznosi 84.950 kuna plus PDV, pa to na godišnjoj razini dosegne milijun i 19.400 kuna.

Organizator utakmica je KK Zadar, ali troškove organizacije snosi ŠC „Višnjik” - oni su u prošloj godini zaokruženi na 600.000 kuna. U tim troškovima su, primjerice, oprema, sustav za on line prodaju karata, te troškovi zaštitarske službe koji su se lani, zbog korone i zabrane ulaska publike u dvoranu, kretali od 250 do 300.000 kuna. Kad se publika vrati, ti će troškovi rasti.

Kada se sve to zbroji i odbije, trošak kojeg KK Zadar i njegov proračun imaju zbog korištenja dvorana „Višnjika” drastično pada za skoro deset puta.

To, naravno, ne znači da i oko ovih brojki neće biti novog rata.

26. travanj 2024 12:36