StoryEditorOCM
4 kantunaKOŠARKAŠKI SPORAZUM

Kako su loše odluke Branka Dukića ujedinile dio opozicije i nezadovoljnike iz HDZ-a, pa su Ante Rubeša i Enio Meštrović preko noći postali izdajnici?

Piše Predrag Opačić
10. studenog 2021. - 22:20

Enio Meštrović, Ante Rubeša i Damir Burčul bi trebali postati novi članovi Nadzornog odbora KK Zadra uz koje će tamo će biti po jedan predstavnik košarkaša-veterana i navijača, dok će ostalo „popuniti” sponzori. Sportskog direktora birat će se javnim natječajem, sadašnji team menager Branimir Longin mora otići iz Kluba koji će kroz rebalans dobiti „potrebnu financijsku pomoć u prijelaznom razdoblju do proračuna prema usuglašenim zaključcima”.

Je li Zadar pogodio politički potres ili se u suštini nije dogodilo ništa posebno? Sve gore navedeno tek treba biti ispunjeno da bi Akcija mladih i Enio Meštrović digli ruku za rebalans proračuna. Bez obzira na to, jasno je da će prvi dogovor s HDZ-ovom izvršnom vlasti biti tretiran kao izdaja, makar u onom dijelu opozicije koji nije sudjelovao u dogovoru.

-Sinoć su Enio Meštrović i Akcija mladih na sastanku s HDZ-om iza zatvorenih vrata, postigli zajednički dogovor i podijelili novce i funkcije. Pitam se, što bi bilo kada bi SDP napravio nešto slično i kakvi bi naslovi bili? Je li to onda izborna prevara, koalicija, igrači HDZ-a...? Za nas je ta priča završena, više ne želimo surađivati s ljudima koji se dogovaraju s HDZ-om, a odbijaju naš amandman pri rebalansu proračuna, kaže Daniel Radeta, predsjednik GO SDP-a, najavljujući da će pri novom izglasavanju proračuna SDP opet uložiti amandman smatrajući da sredstva za KK Zadar u njemu ne bi trebala biti.

To bi bio definitivan raskid između SDP-a i Meštrovića i Akcije mladih, ali bi bilo netočno reći da je time pukla „opozicijska većina” jer ona nikada nije ni postojala. Zato je „politička statika” Gradskog vijeća u stvari ostala nedirnuta i klimava: od početka su između SDP-a i Meštrovića vladali zategnuti odnosi s puno (čak i osobnih) animoziteta i nepovjerenja. Dogovor gradonačelnika Branka Dukića s Meštrovićem i Rubešom proizveo je samo dva nova efekta pri čemu je potpuno zamrzavanje odnosa između SDP-a i ostatka opozicije samo prvi. Onaj drugi, ostao je ispod površine.

Mada u SDP-u procjenjuju da su izdani, ako netko dogovor oko KK i rebalansa može tretirati i kao donekle neugodan preokret, onda je to gradonačelnik Branko Dukić. Istina, sada se i njemu i HDZ-u otvara prostor za priču o „kooperativnosti”, „suradnji u interesu građana”, „novim vjetrovima” i „demokratičnijim odnosima” budući su do jučer zakrvljene strane konačno progledale „svjesne da građani očekuju više”. Ali, što je ono bilo jučer?

Jučer je Dukić imenovao NO bez suglasnosti Gradskog vijeća. Danas ga, s tom suglasnosti ili bez nje, mora drastično mijenjati. Dukić je do jučer branio svoju odluku da Grad daje novac, a nema ni jednog člana NO. Danas ih ima trojicu. Dukić je odbio tražiti odgovornost i ostavke nekoga iz struke u KK Zadru. Danas lošu vijest morati osobno prenijeti Branimiru Longinu koji je bio njegov izbor za sportskog direktora, a potom i za team menagera.

Što se dogodilo „između jučer i danas”?

Kod donošenja tih odluka, Dukić ni u jednom trenutku nije imao apsolutnu podršku u HDZ-u gdje mnogima njegovi potezi nisu bili jasni. „Megafon” tog dijela stranke bio je predsjednik Kluba vijećnika HDZ-ove koalicije Damir Burčul. Zato se teško oteti dojmu da je u Medulićevoj odlučeno Dukiću malo „ograničiti suverenitet” i praktično mu smanjiti manevarski prostor za samostalno donošenje odluka koje u HDZ-u nisu izazvale nepodijeljeno oduševljenje.

Tako se došlo u situaciju da se neizgovorene želje HDZ-a podudare s težnjom Enija Meštrovića i Akcije mladih. 

27. travanj 2024 20:32