StoryEditorOCM
4 kantunaGRADSKA UPRAVA NAMJERAVA UNIFICIRATI BANKOMATE I POSTAVITI MOBILNE PREPREKE NA ULAZIMA NA POLUOTOK

Kad je "Čistoća" uklonila kante s Četiri kantuna – okolni stanari nastavili bacati otpad na isto mjesto!?

6. studenog 2018. - 16:00
ciscenje_zvaka1-140114

Što na jednom mjestu može okupiti zadarske konzervatore, predstavnike obrtnika i ugostitelja, Obrtničke i Gospodarske komore? U utorak su u maloj vijećnici gradske uprave Igor Miletić, Mladen Malta, Stipe Knežević, Denis Ikić i Robert Kovačević imali razgovor s gradskim pročelnicima Robertinom Dujelom i Tomislavom Koronom, direktorom Čistoće Dragom Maračićem, te voditeljem komunalnog redarstva Edom Fantelom i to na temu "analize situacije na Poluotoku tijekom protekle ljetne sezone" kako bi sljedeću sezonu Zadar dočekao s podignutom razinom komunalnog reda u središtu grada.

Iz gradske uprave su odlučili reagirati na postavljanje sve većeg broja bankomata u poslovne prostore u prizemljima Poluotoka. Sada je poznato da je samo na području Poluotoka instalirano oko 90 bankomata, pa su zbog kaosa odlučile reagirati i komunalne službe. Pročelnik Dujela najavljuje "reguliranje postavljanja bankomata u povijesnoj jezgri unificiranjem njihovoga izgleda", ali tek treba smisliti način na koji se to unificiranje može djelotvorno provesti jer se bankomati postavljaju ne samo u gradskim, nego i u privatnim poslovnim prostorima čiji vlasnici za to dobivaju poprilične financijske naknade od kojih se navodno mogu pokriti troškovi struje, vode i plaća za dvoje trgovaca.

Dakako da je jedna od tema jednoipolsatnog razgovora bila i očigledna potreba da se nastavi sa započetom regulacijom kretanja dostavnih vozila koja su po Poluotoku, pogotovo u ljetnom razdoblju, stvarala nesnosne gužve i zakrčenost gradskih ulica. Jedan od načina kojima se želi smanjiti te gužve otkriven je u postavljanju mobilnih prepreka na ulazima i izlazima u pješačku zonu, ali tek treba vidjeti hoće li to doprinijeti smanjivanju nereda u jutarnjoj špici kada se dostavna vozila na ulicama pojave baš u vrijeme kada djeca idu u školu.

"Čistoća" kreće u zamjenu postojećih spremnika za miješani otpad podzemnim i implementaciju spremnika novije tehnologije, a zanimljiva je i reakcija nekih korisnika "Čistoćinih" usluga na uklanjanje velikog broja kanti skoncentriranih na jedno mjesto. Primjerice, jedno od takvih mjesta je bilo i na Četiri kantuna: nakon što ih je "Čistoća" uklonila, došlo je do neobične reakcije okolnih stanara i obrtnika koji su otpad nastavili odlagati na istom mjestu bez obzira što su kante uklonjene!

Konzervatori su reagirali i na sličan problem uz crkvi Sv. Dominika, gdje su kante za otpad bile postavljene neposredno uz terasu jednog ugostiteljskog objekta. Nakon što su nekakvim priručnim paravanom najprije bile odijeljene od terase, sada bi napokon mogle biti konačno uklonjene.

Skup u gradskoj vijećnici bavio se i zahtjevom stanara Poluotoka za osiguranjem parkirnih mjesta unutar i na rubu pješačke zone, ali je zaista teško vjerovati da će do sljedeće sezone biti pronađeno obostrano prihvatljivo rješenje.

-Sličan sastanak komunalni odjel je u suradnji sa UO za EU fondove organizirao i u studenom 2017. godine. Tada je cilj bio uređenje dostave i implementacija putokaznih panoa u povijesnoj jezgri umjesto konzervatorima neprihvatljivih reklamnih "konjića". Sada smo definirali obveze i hodogram aktivnosti kako bi u što većoj mjeri sljedeću turističku sezonu dočekali spremni za nove izazove, izjavio je Robertino Dujela, pročelnik za komunalne djelatnosti koji je i sazvao ovaj sastanak.

 

OKRUGLI STOL UDRUŽENJA OBRTNIKA: Kako oživjeti Poluotok?

Udruženje obrtnika priprema okrugli stol na temu oživljavanja Poluotoka. Okrugli stol će biti održan 15. studenoga, a na njemu bi trebali sudjelovati predstavnici Udruženja obrtnika, zadarski konzervatori, gradski pročelnici, te povjesničar umjetnosti Pavuša Vežić i sociolog Sven Marcelić.

26. travanj 2024 16:38