StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKI SPORT

Jurica Dilber: Iz Grada su mi rekli da dvoranu Mocire saniram iz vlastitih sredstava što je nemoguće! Ostavka? Ne želim komentirati...

Piše Iva Ivanac
7. prosinca 2022. - 22:02

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća na kojoj se izglasavao rebalans proračuna, puno je riječi bilo o Javnoj ustanovi Zadarski sport koju od osnivanja 2016. vodi ravantelj Jurica Dilber. Vijećnici su propitkivali poslovanje ustanove, odgovornost ravantelja za loše stanje sportskih objekata u nadležnosti ustanovem, a SDP je pred gradonačelnika Dukića tim povodom postavio ultimatu: ili ćete smijeniti Dilbera ili nećemo s HDZ-om pregovarati oko usvajanja proračuna za iduću godinu.

Zašto se ne pojavljuje na sjednicama Gradskog vijeća na kojima se podnosi godišnji izvještaj o radu njegove ustavove, hoće li dati ostavku i zbog čega obnova sportske dvorane Mocire, koja je nedavno zatvorena za sve sportaše i rekreativce zbog prodora kiše, nije davnih dana započela, pitali smo ravnatelja Dilber koji nam je odgovore, kako nam je i obećao, dostavio unutar zakonskog roka, dvanaesti dan, i to - pisanim putem.

Koliko Javna ustanova Zadarski sport godišnje dobiva novca iz proračuna Grada Zadra?

- Javna ustanova Zadarski sport iz proračuna Grada Zadra za 2021. godinu dobila je iznos od 2.359.903 kune od čega se: 1.767 464 kuna odnosi na pokriće rashoda za 20 zaposlenika (bruto plaća prijevoz, božićnica); 18.000 kuna za naknade članova Upravnog vijeća za 2021. godinu; 276.410 kuna za pokriće troškova električne energije i lož ulja; 80.000 kuna za pokriće troškova za rad spasioca u ljetnoj sezoni na Otvorenom plivalištu Kolovare; 110.000 kuna za pomoć za tekuće održavanje objekata; 108.029 kuna za pokriće dijela tekućih komunalnih troškova u 2020. i 2021. godini

Koliki su ukupni prihodi JU Zadarski sport i koliko imate zaposlenih?

- Ukupni prihodi Javne ustanove Zadarski sport u 2021. godini iznosli su 3.414.933 kuna, od čega su 2.359.903 kune iz nadležnog Proračuna, a 1.055.030 vlastiti prihodi. Ustanova trenutno broj 20 zaposlenih djelatnika.

Zašto se tako dugo čekalo na obnovu krovišta sportske dvorane Mocire? Što se osim krovišta treba obnoviti u dvorani. Koliko će vremena biti potrebno da se obnovi dvorana? Koliko novaca je potrebno za obnovu dvorane?

- Dvorana Mocire uređivala se po fazama. Brusio se i lakirao parket, postavljenje su obloge na zidove radi zaštite korisnika, uređivale su se svlačionice i sanitarni čvorovi, postavile su se sjedalice na tribinama i to sve iz vlastitih sredstava. Također je nabavljen i novi kotao za grijanje, semafor i ozvučenje za dvoranu, što je sve zajedno zahtijevalo značajna financijska ulaganja. Posebno napominjem da se ovdje radilo isključivo o unutarnjem uređivanju, dok se u krov i fasadu, odnosno "panel sendviče" nije ulagalo zadnjih 13 godina.

Napomenuli ste kako je prava adresa za pitanje zbog čega se toliko dugo čekalo na obnovu Mocira Grad Zadar i UO za kulturu i šport pročelnice Dine Bušić. Koliko puta ste im se obratili sa zahtjevom za obnovom dvorane?

- Što se tiče odnosa Javne ustanove Zadarski sport i Upravnog odjela za kulturu i šport kojem je na čelu pročelnica Bušić, te broju zahtjeva prema navedenom Odjelu, a vezano za obnovu dvorane Mocire, ističem da sam osobno nebrojeno puta razgovarao osobno i telefonski s pročelnicom Bušić kod koje nisam naišao na razumijevanje, dapače. Odgovorila mi je da sve objekte kojima upravlja Javna ustanova saniram iz vlastitih sredstava što je naravno nemoguće, posebice iz razloga zato što su objekti kojima upravlja Javna ustanova, između ostalih i dvorana Mocire, u derutnom stanju te zahtijevaju veća ulaganja od vlastitih prihoda.

Ističem da se obnova dvorane Mocire što podrazumijeva obnovu krova i fasade kontinuirano stavlja u Plan i program Javne ustanove Zadarski sport, ali odobrena sredstva ovise o vanjskim faktorima, odnosno o sredstvima Proračuna Grada Zadra.

Koliko korisnika koristi dvoranu Mocire? Gdje će oni u ovom vremenu održavati treninge/utakmice?

- Dvoranu Mocire koriste rukometni klubovi (RK Zadar 1954, ŽRK Zadar i RK Zadar 2013), malonogometni klubovi, KK Sonik Puntamika te građani rekreativci. Isti dan kada je došlo do zatvaranja dvorane Mocire, predstavnici svih klubova pozvani su u službene prostorije Ustanove i na zajedničkom sastanku predstavnika klubova, Grada Zadra i Ustanove Zadarski sport našlo se rješenje na način sa su svi sportski klubovi smješteni su u školske sportske dvorane te su im osigurani termini do završetka sanacije krova i osposobljavanja dvorane Mocire za daljnje funkcioniranje.

Na posljednjoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća prigovorili su Vam da ste samo jedanput bili na sjednici "braniti" izvješće JU Zadarski sport. Zbog čega ne dolazite na Gradska vijeća kada je na rasporedu izvještaj ustanove u kojoj ste ravnatelj?

- Što se tiče pitanja o mom nedolasku na sjednice Gradskog vijeća, apsolutna je neistina da nisam prisustvovao sjednicama Gradskog vijeća. Javna ustanova Zadarski sport postoji od 2016. godine i od tada sam na sjednicama bio tri puta. Kada sam mogao, dolazio sam na sjednice Gradskog vijeća i bio otvoren za sva pitanja vezana za Ustanovu, a kada nisam bio prisutan, bio sam spriječen iz osobnih razloga.

Koliko iznosi Vaša bruto plaća?

- Moja bruto plaća iznosi 13.975 kuna (bez minulog rada i troškova prijevoza) i određena je Odlukom Gradonačelnika o utvrđivanju najviše mjesečne bruto plaće ravnateljima Javnih ustanova.

Hoćete li dati ostavku kao što je to na posljednjoj sjednici Vijeća tražio Daniel Radeta (SDP) kako bi nastavio pregovore vezane uz proračun?

- Ne želim to komentirati.

Kako je došlo do gašenja teretane Ravnice? Zbog čega je prostor prepušten privatniku? Je li održani javni natječaj za davanje u najam prostora i tko je sada u najmu tog prostora?

- Što se tiče gašenja Fitness centra Ravnice, do gašenja je došlo nakon što je ŠRC Ravnice bio zatvoren za korisnike od pojave pandemije COVID-19, te je Fitness centar dan Zavodu za javno zdravstvo kako bi isto u navedenim prostorijama moglo provoditi testiranje na COVID-19, a nakon toga cijepljenje za COVID-19 za cijelu Zadarsku županiju. Nakon prestanka korištenja prostora Fitness centra za potrebe Zavoda, u isti su stavljeni kreveti za smještaj osoba iz ratom pogođene Ukrajine, tako da je tijekom tog perioda Fitness centar izgubio gotovo sve svoje korisnike koji su se u međuvremenu snašli na drugim lokacijama za treniranje, te se više nije pokazao interes za povratkom korisnika.

Slijedom svega gore navedenoga, a da bi se osigurala ekonomska funkcionalnost prostora putem javnog natječaja koji je bio objavljen u Zadarskom listu te na elektronskim stranicama Javne ustanove Zadarski sport, Fitness centar Ravnice dan je u zakup te sada isti prostor ostvaruje i veće prihode nego što je to bilo dok se koristio kao Fitness centar. U zakupu se nalazi pravna osoba koja je na javnom natječaju dala najbolju ponudu.

Na posljednjoj sjednici GV-a rečeno je kako se sportska dvorana Mocire koristi i nakon radnog vremena koje je do 22 sata. Tko nakon 22 sata koristi dvoranu Mocire?

- Što se tiče radnog vremena dvorane Mocire, u periodu od 22 do 23 sata, koriste je rukometaši RK Zadar 1954, što je odobreno nakon njihovog zahtjeva za povećanim opsegom termina za treniranje i nedostatkom prostora u kojem bi treninge održavali, a sve u skladu sa konzultacijama i dogovorom sa Upravnim vijećem Javne ustanove te Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra. Javna ustanova prvenstveno služi građanima Grada Zadra, pa smo i na taj način sportašima i građanima izašli u susret.

Na Vijeću su Vam prigovorili da u izvješćima nije navedena dobit od tuševa na bazenu Kolovare? Od kada se tuševi na tom području naplaćuju, kolika je dobit od tuševa od kada je uvedeno naplaćivanje? Na što su novci od tuševa utrošeni?

Prihodi od tuševa na Otvorenom plivalištu Kolovare, svake godine navedeni su u financijskom izvješću Javne ustanove pod stavkom vlastiti prihodi. Prihodi od tuševa utrošeni su prvenstveno za pokriće utroška vode na Otvorenom plivalištu Kolovare, konkretno za 2022. godinu prihodi od tuševa iznosili su 17.226 kuna, a utrošak vode na Otvorenom plivalištu Kolovare iznosio je 22.459,03 kune.

30. travanj 2024 04:47