StoryEditorOCM
4 kantunaI RUŽNO I OPASNO

Jeste znali da usred grada imamo divlji deponij? Hrpe smeća između elitnih stanova u Murvičkoj i novog Lidla svi ignoriraju iako se već 2 puta zapalilo!

Piše M.M.
4. travnja 2023. - 19:13

"Mnogi stanari velikog stambenog kompleksa u Murvičkoj nisu mogli ni sanjati da će s prozora svojih skupih stanova gledati na – deponij" točno smo ovako pisali 4. siječnja 2022. godine kad su nas nazvali revoltirani sugrađani jer su njihove sve upite i molbe nadležne službe ignorirale.

U razgovoru koji smo tada vodili s gradskim pročelnikom za komunalne djelatnosti, Robertinom Dujelom, saznali smo kako je taj teren u privatnom vlasništvu te Grad i Čistoća tu zapravo ništa ne mogu. No, nakon naših poziva uslijedilo je slanje rješenja o uklanjanju otpada vlasniku parcele.

- Ukoliko ne uklone otpad, uklonit će ga Grad o trošku vlasnika i s primjerenom kaznom sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom – rekao nam je tada Dujela, a to je potvrdio i direktor Čistoće Zadar.

- Na privatnim terenima radimo po nalogu Grada koji kasnije izdaje račun vlasniku za naš odrađeni posao. Mi nemamo veze sa smećem koje se gomilalo u Murvičkoj jer je njega svakako trebao riješiti vlasnik terena – rekao je te 2022. godine, direktor Ivan John Krstičević.

image
Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Upisani vlasnik zemljišta, nakon promjene uknjižene 29. lipnja 2021. godine je tvrtka "Zadar projekt” u stečaju. Na zemljištu je i teret (hipoteka) Nove kreditne banke iz Maribora na iznos od 20 milijuna eura iz 2008. godine koja je 18. lipnja 2021. godine prebačena na tvrtku BMP Asset iz Zagreba, vjerojatno u ulozi "pomiritelja duga”.

Ipak, danas, godinu i nekoliko mjeseci kasnije - situacija se ponavlja. Štoviše, sad je stanje još i gore tako da usred Zadra imamo veliko divlje odlagalište svakojakog otpada. 

- Mi se svakim danom čudimo koliko smeća ljudi tamo mogu baciti! Ono što je najgore i zapravo najopasnije: to se smeće već dva puta zapalilo! Jednom smo čak mi zvali vatrogasce jer je bila vatra ogromna - rekla nam je jedna čitateljica koja živi u blizini i svakodnevno gleda donedavno prazno zemljište koje se puni smećem.

- Nakon izgradnje Lidla, najviše ima građevinskog otpada, ali nađe se tu svašta: tuš kada, vrata, stari aparat za kavu, siceve od auta... Ma jednostavno nemamo riječi! Da se ovako nešto događa u našem gradu, u 21. stoljeću, jednostavno je neshvatljivo - zaključila je čitateljica. 

image
Čitatelj/Slobodna Dalmacija

Gradski pročelnik za komunalne djelatnosti odgovorio nam je kako će oni kao služba ponovit proceduru i naložiti vlasniku da ukloni otpad.

- Vjerujemo da će vlasnik kao i prošlog puta reagirati uklanjanjem otpada, a i prevencijom kako se neprihvatljiva situacija ne bi opet ponavljala.
Zahvaljujemo Zadarskom.hr na ukazanom problemu - zaključio je.

09. svibanj 2024 15:13