StoryEditorOCM
4 kantunaZADARSKA POLICIJA I ODVJETNIŠTVO ODGOVARAJU NA OPTUŽBE HRVATSKOG HELSINŠKOG ODBORA

Je li policija silom iznudila priznanje od žene koja je iz mržnje prema Srbima zapalila Brgud?

20. listopada 2017. - 00:33
piromanka_

- Novinske članke ne komentiramo, ni kaznene postupke u tijeku. Svatko tko sumnja da je počinjeno kazneno djelo po službenoj dužnosti može to prijaviti Državnom odvjetništvu kako bi se pokrenuo postupak provjere te sumnje – kazao nam je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije, komentirajući optužbe Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) da je policija primjenom sile iznudila priznanje od Josipe Žilić (25) iz Lisičića. Podsjetimo, Josipa Žilić se od 27. kolovoza nalazi u istražnom zatvoru zbog sumnje da je 18. ili 19. kolovoza namjerno podmetnula požar u selu Brgud kod Benkovca kako bi se osvetila Srbima koji su tijekom Domovinskog rata zapalili njenu obiteljsku kuću.

U obavijesti koja je u četvrtak puštena u javnost predsjednik Ivan Zvonimir Čičak navodi da se HHO-u obratila obitelj Josipe Žilić. "Iz do sada prikupljenih podataka vidljivo je da je teza o podmetanju požara u Brgudu u najmanju ruku suspektna. Postoji opravdana sumnja da je policija u svrhu iznuđivanja priznanja Josipe Žilić navodno primijenjivala silu kako bi je natjerala da potvrdi njihovu tezu. Tu smo informaciju dobili iz kruga njene obitelji. Takvi postupci predstavljali bi ugrožavanje temeljnih ljudskih prava" navodi Čičak i dodaje da je "Josipa Žilić već dva puta vještačena u Zadru po nalogu suda, a od strane psihijatrice prim. mr. Vere Klarić, dr. med. Postoje opravdane sumnje o zlouporabi psihijatrije protiv integriteta osobe Josipe Žilić, što također predstavlja najozbiljnije kršenje ljudskih prava."

Zbog svega toga predsjednik HHO je imenovao tročlano Povjerenstvo u kojem su Karolina Vidović Krišto (novinarka, članica Izvršnoga odbora HHO-a i predjednica Povjerenstva), Evelin Tonković, odvjetnik iz Zagreba i liječnik prof. dr. sc. Mišo Virag, da u što kraćem roku kontaktiraju nadležne institucije: Ministarstvo pravosuđa, Ministarstvo unutrašnjih poslova (Ravnateljstvo policije), Državno odvjetništvo RH i Županijski sud u Zadru, kako bi prikupili sve relevantne podatke o postupcima prema Josipi Žilić, prije svega, vezano uz eventualno nasilje nad njom uz striktno poštivanje članka 231. ZKP.

U skladu sa svojom dosadašnjom praksom HHO će se obratiti nadležnim institucijama kako bi Povjerenstvu omogućili razgovor s Josipom Žilić koja je, piše Čičak, smještena u zatvorskoj bolnici u Zagrebu u Svetošimunskoj ulici, a zatražit će, iako nisu stranka u postupku, i uvid u sudski spis. Predsjednik HHO na koncu moli medije da im se ne obraćaju za dodatne informacije, jer će detalje o nalazu Povjerenstva prezentirati na tiskovnoj konferenciji.

- Prema osumnjičenici Josipi Žilić nije primjenjivana sila. Protiv iste osobe doneseno je rješenje o provođenju istrage, a postupak u ovoj fazi je nejavan – kazao nam je Ivica Škara, v.d. općinskog državnog odvjetnika u Zadru.

- Josipa Žilić osumnjičena je za teška kaznena djela protiv opće sigurnost iz čl. 222. st. 1. u vezi sa čl. 215. st. 1. u vezi sa čl. 87. st. 21. (zločin iz mržnje) sve u vezi sa čl. 24. KZ-a. Protiv osumnjičenice je produžen istražni zatvor na što se njena obrana žalila, no žalba je odbijena rješenjem izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zadru – dodao je Škara.

Priopćenje HHO-a u zadarskim pravosudnim krugovima ocijenjuje se kao oblik pritiska na istražne organe jer se pojavljuje tijekom istražnog postupka koji mora ostati tajan. U priopćenju se osim toga otkriva identitet počiniteljice, ali i manipulira sa činjenicama i tezama koje isključivo idu u prilog obrani.

Od kada se nalazi u pritvoru Josipa Žilić je promijenila tri odvjetnika, a trenutačno je brani odvjetnik iz Zagreba.

07. svibanj 2024 05:07