StoryEditorOCM
4 kantunaNA TRGOVAČKOM SUDU POČEO SPOR GRADA ZADRA I "CENTAR PROJEKTA" TEŽAK 154 MILIJUNA KUNA

Je li Grad postupao s figom u džepu ili su investitori znali što kupuju? Svjedočit će Mladen Ninčević, Mirjana Zubčić i Ana Lovrin...

28. svibnja 2019. - 22:50
relja_hilton2-160112

Sutkinja Trgovačkog suda Katarina Zdunić održala je u utorak pripremno ročište povodom tužbe tvrtke "Centar projekt" protiv Grada Zadra teške preko 150 milijuna kuna, što je financijski najteži odštetni zahtjev s kojima se zadarska gradska uprava ikada suočila. Na ročištu su se pojavili odvjetnici - Zrinko Zrilić kao zastupnik Grada Zadra, te Željka Slanina Fabijanić koja zastupa "Centar projekt", a sutkinja Zdunić je sljedeće ročište zakazala za 24. srpnja.

"Centar projekt" traži raskid ugovora sklopljenog s Gradom Zadrom 2009. godine o kupoprodaji nekretnina i povrat uplaćenog iznosa od 3.911.580 eura zbog neispunjenih ugovornih obveza. Za nastalu štetu i troškove koje su imali zbog nemogućnosti da realiziraju svoj projekt, izgradnju hotela u kategoriji četiri plus zvjezdice na Polačišću, "Centar projekt" traži i naknadu štete u iznosu od 123.841.181 kune. Tužba je tako ukupno teška nešto manje od 154 milijuna kuna, pa se procjenjuje da će za svako sudsko ročište odvjetnički troškovi s obje strane iznositi preko 100 tisuća kuna plus PDV.

Odvjetnica Fabijanić je istakla da je "činjenično važno raspraviti pod kojim uvjetima je Grad Zadar raspisao javni natječaj" za zemljište uz Trgovinski centar na kojem je sudjelovao "Centar projekt" i nakon izbora najpovoljnije ponude potpisao ugovor s Gradom Zadrom.

- U tom su ugovoru jasno definirani uvjeti, ali Grad Zadar kao prodavatelj i kao javna vlast nije ispoštovao uvjete i doveo je do neispunjavanja ugovora čiji se raskid traži. S obzirom da je Grad Zadar u svom odgovoru na tužbu osporio nalaz vještaka, predlažemo provođenje financijsko-knjigovodstvenog vještačenja vezano uz visinu štete, rekla je odvjetnica Fabijanić.

- Tužitelj nastoji posljedice svojih odluka, strategija, radnji i propusta prebaciti na Grad Zadar, rekao je Zrinko Zrilić dodajući da je Grad Zadar postupao u skladu s ugovorom i u dobroj vjeri, te tužbeni zahtjev "Centar projekta" nema apsolutno nikakve pravne osnove.

Zrilić je naveo da se u tužbi spominje kako je Grad Zadar nametnuo "Centar projektu" izradu UPU-a, te da su prostorni planovi bili neusklađeni.

- Prostorni planovi su bili važeći i usklađeni, a tužitelja nitko nije tjerao da kupi nekretninu, isplanira projekt i preuzme trošak izrade UPU-a sukladno tada važećem zakonu, rekao je Zrilić tražeći provođenje financijsko-računovodstvenog vještačenja kako bi se utvrdila naknada koju je "Centar projekt" mogao imati od parking djelatnosti.

Zbog toga bi, zatražio je Zrilić, vještacima na raspolaganju trebala biti dokumentacija gradske tvrtke "Obala i lučice" koja se bavi organizacijom i naplatom parkinga.

Polemiku među odvjetnicima izazvala je rečenica odvjetnice Fabijanić da je "Grad Zadar u pripremi javnog natječaja nastupao s figom u džepu, te sada "sve posljedice loše pripreme javnog natječaja i sklopljenog ugovora nastoji prevaliti na tužitelja". Za Zrilića je "figa u džepu" laički termin koji se u ozbiljnim parnicama ne bi trebao koristiti i još je jednom napomenuo da je "Centar projekt" "svojom voljom sudjelovao u natječaju i potpisao ugovor".

Sutkinja Katarina Zdunić je za 24. srpnja zakazala sljedeće ročište na kojemu će kao svjedoci biti saslušani jedan od direktora "Centar projekta" Mladen Ninčević, te aktualna pročelnica Ureda Grada Mirjana Zubčić i nekadašnja gradonačelnica Zadra, a sadašnja podpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin. Financijsko-knjigovodstveno vještačenje bit će provedeno tek nakon toga.

 

"Grad nam nije omogućio ulazak u posjed"

Mladen Ninčević je medijima izjavio kako većinski vlasnici "Centar projekta" žele da se "utvrdi zbog čega nisu uspjeli realizirati projekt izgradnje hotela, nego su na kraju ovrhom izgubili zemljište površine 8.412 kvadrata, iako su ga uredno platili Gradu Zadru preko 3,9 milijuna eura". Pritom, u tvrtki odgovornim za to prije svih smatraju Grad Zadar jer im "nije omogućio ulazak u posjed kupljene nekretnine iako se ugovorom na to obvezao"

Ninčević je podsjetio kako je pravomoćnom sudskom presudom utvrđeno da je Grad Zadar prodao zemljište koje je jednim dijelom u posjedu susjeda, a Općinski je sud u sporu stanara i "Centar projekta" stao na stranu stanara priznajući im posjed na dijelu zemljišta kojeg su koristili za parking.


Kvadrat je plaćen 465 eura

Za kvadrat zemljišta od 8.412 četvornih metara "Centar projekt" je Gradu Zadru početkom 2009. godine platio 465 eura. Gradska uprava je od investitora tražila da na tom zemljištu izgradi hotel, a dugo se govorilo i mogućnostu da Zadar dobije hotel iz grupacije "Hilton". Međutim, prostornu dokumentaciju je Grad usvojio tek nakon skoro tri godine, a onda su u sudskom sporu završili stanari obližnje zgrade i "Centar projekt". Na koncu, "Centar projekt" 2015. odustaje od gradnje hotela, pokušava i ne uspijeva prodati zemljište na javnoj dražbi za tri milijuna eura, pa ga ovršuje Sberbanka i prodaje ga za 20,7 milijuna kuna zagrebačkoj tvrtki RamseyBay u vlasništvu Denisa Mikana iz australskog grada Adelaidea.

27. travanj 2024 04:34