StoryEditorOCM
4 kantunaOBRANA BIVŠEG KAPETANA NK ZADAR

Jakov Surać: "Bajlo me ucjenjivao i tražio 20 tisuća kuna, a ozlijedio se nakon što je zapeo za šaht i pao na glavu i ruku jer je htio mobitelom sve snimiti!"

14. veljače 2019. - 17:41
images

Bivši nogometaš i kapetan NK Zadra Jakov Surać (43) u četvrtak je u svojoj obrani na Općinskom sudu u Zadru, gdje mu se sudi za premlaćivanje Hrvoja Bajla, vlasnika portala Zadar News, demantirao optužbe za nanošenje teških tjelesnih ozlijeda. Iako nije porekao sukob, rekao je kako je Bajlo njega napao prvi, te da se ozlijedio jer je u bijegu nastojao sve fotografirati. Dok je iz džepa pokušavao izvaditi mobitel, Bajlo je, kako je rekao bivši nogometaš, zapeo za šaht, te pao - na glavu i ruku.
- On je prvi krenuo na mene, ali me "strišao" u udarcu. Ja sam tu zeuzeo neki stav. Ispala mi je i šlapa, pa sam ostao bos. Pali smo na pod. Digao se i krenuo bježati unatrag, no dok je vadio mobitel iz džepa zapeo je na šaht i pao na tu ruku koja mu je ostala u džepu. Udario je o pod laktom i glavom zbog čega sam mu htio pomoći, što i on zna - rekao je Surać navodeći kako Bajlu na koncu nije pomogao jer ga je on kada mu se približio – udario nogom u trbuh.

- Nisam vidio razlog zbog kojeg bih se s njim tukao. Htio sam mu pomoći, ali me on nogom udario u trbuh.  Odmaknuo sam se i ostavio mu naočale koje su mu ispale kraj mjesta gdje je ležao. Tada je sukob prestao. Sve je trajalo od 10 do 15 sekundi – ispričao je Surać.
Tužiteljstvo ga tereti da je oko 19,30 sati Bajlu, kojem je zamjerio sadržaj tekstova, uputio prijeteće riječi, a potom ga, u namjeri da ga teško tjelesno ozljedi, i udario šakom u glavu uslijed čega je ovaj pao na pod. Dok je ležao na podu, Surać ga je, prema optužnici, više puta udarao nogama i šakama u glavu i tijelo, ponavljajući prijeteće riječi pri čemu je Bajlo zadobio teške tjelesne ozljede u vidu prijeloma desne podlaktice, te je osjetio strah za vlastiti život i strah u vezi obavljanja svog posla.

-Pitate me zašto je bježao? Zato što je to htio snimiti, jer inače sve snima. S tim se služi. Ili snima razgovor ili slično - rekao je bivši nogometaš.

Ispričao je kako je tog dana nakon što se vratio s kupanja u automobilu blizu svog kafića čekao sina i tipkao na mobitel.

-Stakla su mi bila spuštena. Odjednom sam vidio Bajla kako se naslonio na otvoreni prozor na strani suvozača te mi je rekao: "Krkane kome to pišeš? Jeli to meni pišeš, nadam se da su poruke pismene!". Tada sam ja krenuo izaći, no u tom trenutku on mi je već prišao na vrata. Krenuo mi je zadati udarac šakom u glavu, ali kako sam se izmaknuo samo me okrznuo, a nakon toga zadao mi je i udarac nogom u bedru. Ja sam mu krenuo zadati udarac otvorenim dlanom, ali sam ga samo okrznuo. Tu smo se pohvatali i pali obojica na pod nakon cega se Bajlo podignuo, a onda i ja – rekao je Surać. Rekao je kako je Bajlo započeo sukob jer on nije htio pristati na njegove ucjene.

-Prilazio mi je i prije. Tvrdio je da posjeduje dokumentaciju zbog koje mogu završiti u zatvoru. Tražio je da mu dam 20 tisuća kuna da o meni piše afirmativno, te da to ne objavi. Rekao mi je da on pokriva sve portale. Jednom mi je došao ispred kafića i tvrdio da je jedna utakmica namještena. Rekao sam mu da me se to ne tiče i neka to prijavi policiji - naveo je Surać. Opovrgnuo mu je da mu je prijetio, te da je spominjao Božidara Kalmetu, Zdravka Livakovića i Ivicu Pukanića. Dodao je kako mu je Livakovićeva tvrtka D&Z radila jedan projekt te da se s njim zbog toga sastao dva ili tri puta, no da je uglavnom komunicirao s projektantom.

- Politikom se na bavim, a novine ne čitam. Čitam eventualno "Sportske" i Zadarski list. Ne gledam vijesti – rekao je Surać. Demantirao je da je Bajlu rekao kako će "završiti kao Pukanić" zbog tekstova o Kalmeti i Livakoviću. Priznao je da je igrao u HDZ-ovoj ekipi na revijalnoj utakmici na kojoj je bio pozvan kao sportska zvijezda, ali je prebačen u stranačku ekipu zbog omjera snaga.

 

Bajlova odvjetnica Dalija Orešković: "Ne bavite se politikom, a bili ste na listi Sinovčića?!"
Aludirajući na dio njegovog iskaza u kojem je rekao da se ne bavi politikom, Bajlovu odvjetnicu Daliju Orešković, zanimalo je jeli Surać bio na listi za Gradsko vijeće Zadra čiji je nositelj bio Reno Sinovčić. "Jesam, ali bio sam 24. po redu, mislim 2014. godine", odgovorio je.
Na njezin upit zbog čega nije prijavio poslodavcu Bajlove ucjene odgovorio je da nije uopće znao da Bajlo ima poslodavca. "Što?! Da njega nazovem na njegov portal i da ga to pitam"- zapitao se dodajući kako ga je Bajlo ucjenjivao prije nego što je počeo pisati za Index. Na upit odvjetnice Orešković ima li saznanja što se sve pisalo o Božidaru Kalmeti, rekao je da nema, jer nema vremena čitati, te da ga ne zanima novinarstvo.

 

Sutkinja Mitra Meštrović prekinula pitanja o vezama Kalmete, HDZ-a i Suraća..
Dugi niz Bajlovih pitanja o vezi Suraća s Kalmetom i HDZ-om prekinula je sutkinja Mitra Meštrović. "Sada bi se ovdje trebalo hraniti nekim stvarima kako to novinari vole. Mene to apsolutno ne zanima"- rekla je. Na jedan od Bajlovih upita Suraću tko ga je pozvao na utakmicu "Zvijezde igraju" s vrhom HDZ-a u Zagrebu reagirala je i zastupnica optužbe Marina Miočić. Nakon što je Surać Bajlu sarkastično rekao da ne samo što je premijer bio na utakmici već je i zadao gol uz njegovu asistenciju, rekla je: "Ovo je otišlo predaleko. Sutkinjo morat ćete reagirati!".
 
Osim loma ruke, sudski vještak za medicinu utvrdio da su Bajlove ozlijede nastale slabim intenzitetom!
Sudski vještak za medicinu dr. Davor Mayer rekao ja na sudu kako jedino prijelom lakta predstavlja tešku ozlijedu, dok su ostale ozlijede - krvni podljevi vlasišta, oguljotine kože na leđima, te krvni podljev oka - koje je zadobio Bajlo, zapravo udarci slabog intenziteta. Ponovio je kako ostaje kod svog nalaza sa prošlog ročišta kada je utvrdio da takvi udarci mogu nastati i uslijed pada.
28. travanj 2024 14:56