StoryEditorOCM
4 kantunaTRIBINA ZADARSKOG.HR - KAKO UREDITI ZADARSKU RIVU? (19)

Iva Bencun: Dio rive bih osmislila kao kupalište - od hotela Zagreb do Sveučilišta mogli bi se postaviti pontoni i ležaljke

Piše M. Kalajžić
21. ožujka 2019. - 13:00
outdoor5-150318

- Rivu svakako treba urediti, ali ne nekim velikim zahvatima – smatra Iva Bencun, vlasnica turističke agencije Feral Tours iz Zadra kojoj je Turistička zajednica Zadarske županije svojevremeno dodijelila posebno priznanje za inovativnost i doprinos novim turističkim programima.

- Postoje razna mišljenja o funkcionalnoj obnovi rive, od toga da je treba nasuti i pretvoriti u kupalište, do zabrane kupanja i očuvanja u sadašnjem obliku. Kakvoj se opciji priklanjate? – pitali smo Ivu.

- Nisam za radikalne zahvate, riva je jako lijep prostor već sada, samo ga treba dodatno urediti. Prije svega mislim na hortikulturu gdje bi se mogle raditi i skulpture od biljaka... Zašto ne bismo imali grm u obliku Donata? Ili travnatu podlogu u obliku Morskih orgulja? Turisti, a i domaći ljudi, bi s užitkom to razgledali, fotografirali i sjeli u blizini odmoriti na neku klupicu koje bi isto tako trebalo drugačije osmisliti.

- Bi li uz to trebalo osmisliti i još neke instalacije po uzoru na "proslavljene" Pozdrav Suncu i Morske orgulje?

- Mislim da su ove dvije instalacije postigle čudo, oživjele su dio rive na koji nitko prije nije dolazio i naravno, privukle ogroman broj turista. Neki od njih dolaze isključivo zbog ovih instalacija. Iako bi se rivu moglo osmisliti i na način da se takve instalacije nižu, ja ipak ne bih bila za takvo rješenje. Meni se jako sviđa činjenica što domaći ljudi, koji su praktički iseljeni iz grada, još uvijek rivu koriste i za šetnju i za kupanje. Imamo super manifestaciju Millenium Jump kojom pokazujemo kako je čisto more u središtu grada što je stvarno rijetkost. Ako već imamo takvo nešto, zašto ne osmisliti takav sadržaj?

- Što sa štekatima koji su rivu već počeli "osvajati"?

- Svi mi volimo sjesti uz more i popiti kavu ili pojesti nešto... Ali mislim da nema potrebe raditi nove objekte. Imamo mul koji bi se dao produžiti, zašto ne postaviti uz njega nekoliko brodova koji bi služili kao kafić pa čak i restoran? Tako bismo dobili atraktivan sadržaj, a nismo ništa trajno narušili.

- Da li isti koncept primijeniti i na obalni dio? Što je bolje: funkcija pristajanja brodica ili turistička, kupanje i sunčanje?

- Više turistička: jedan dio bih svakako osmislila kao kupališni… Možda od hotela Zagreb pa prema Sveučilištu. Mogli bi se postaviti pontoni i ležaljke. Naravno, struka bi morala potvrditi da li je to moguće s obzirom na vremenske uvjete i poziciju. Hortikulturni i šljunčani pojas rive svakako zadržati, samo bolje urediti.

- Ideja o gradnji novih hotela i zabavnih centara na rivi, te nasipanja i uređenja plaže uzduž obalnog pojasa uzburkala je duhove Zadrana. Što mislite o tome?

- Ova ideja mi je super u smislu da širi vidike i da se javnost malo razbudila na spomen ovakvog uređenja rive. Inače vam je odlična ova inicijativa, jer vidim da sada puno njih promišlja kako bi se rivu dalo urediti, a prije im to nije bilo na kraj pameti. Međutim, nisam za takvo rješenje. Naravno da je to vezano i uz neke uspomene iz mlađih dana. Meni je riva uvijek bio jako drag dio grada i volim je ovakvu kakva je, ali ponavljam, prostora za napredak uvijek ima.

- Na koji način najbolje odrediti buduće projekte, javnim, pozivnim natječajima, javnom raspravom poput ove naše?

- Nedavno je Turistička zajednica Zadarske županije radila brend strategiju regije. Prije toga su radili opsežno istraživanje kojim su htjeli vidjeti, između ostalog i kako mi sami sebe vidimo. Tek su nakon toga krenuli u brendiranje. Mislim da je mišljenje stanovnika grada Zadra jako bitno u određivanju budućih sadržaja jer bi trebalo primarno voditi računa o tome da zadržimo stanovnike na Poluotoku. Ukoliko budemo imali stanovnike, imat ćemo i turizam. Barem onaj turizam koji mislim da želimo imati, a to je održivi turizam koji pospješuje život domaćina, a ne da ga narušava.

- Riva je jako važan dio grada, može li njeno uređenje i buduća funkcija utjecati na turistički razvoj Zadra ili barem stare gradske jezgre?

- Turistički razvoj se određuje razvojem cijele regije tako da jedan element nikako nije dovoljan, ali ako ćemo rivu urediti da nudi samo zabavne sadržaje, kafiće, kockarnice i sl., onda smo poslali globalnu poruku da želimo privući mlađi naraštaj turista, ako je naprotiv uredimo tako da odražava onaj usporeni mediteranski stil života, mišljenja sam da ćemo privući širi krug korisnika tog prostora i cijele regije. Ali da buduća riva može generirati i budući život i funkciju grada - ne, za takvo nešto riva nije dovoljna.

- U zadnje vrijeme sve se više mogu čuti mišljenja da bi administrativne funkcije trebalo iseliti izvan Poluotoka i prepustiti ga u potpunosti turizmu i zabavi?

- Mislim da nije problem da se ove funkcije isele izvan grada, neće život na Poluotoku stati samo zbog toga, ali sigurno će se u početku osjetiti manjak ljudi. Ono što bi trebalo istovremeno osmišljavati je kojim sadržajima ljude privući. Naplata parkinga je prva stvar koju bi po mom mišljenju izvan sezone trebalo ukinuti skroz. Trebalo bi dati poticaja ljudima koji imaju djelatnosti na Poluotoku da ostanu, da ih ne zatvaraju. Od ukidanja najamnina ili doprinosa u zimskim mjesecima do poticajnih nagrada za rad.

- U neposrednom ste kontaktu s turistima, kakve su zapravo njihove želje vezane uz zadarsku rivu, razlikuju li se od želja domaćih ljudi?

- Turistima se riva sviđa već ovakva kakva jest, jer je drugačija od onoga na što su naviknuli. Ona je već jedinstvena, a oni dolaze upoznavati nove destinacije i prihvaćaju ih kao takve kakve jesu. Pitanje koje se postavlja je koliko mi koristi iz toga imamo, ako uzmemo u obzir da nam je turizam glavna privredna grana. Mišljenja sam da bi, da se samo stavila nekakva kutija za donacije na Pozdravu Suncu, turisti do sada ubacili dovoljno novaca za održavanje te instalacije, a kamoli da imamo promišljen način kako navesti turiste da potroše više novaca na tom prostoru. Turistima još više odgovara ono što odgovora domaćima jer je to poanta putovanja. Zaista upoznati neku destinaciju znači upoznati njene stanovnike, ne samo spomenike.

- Pokušajmo za kraj razgovora biti vizionari, kako vidite zadarsku rivu kroz idućih 10, 20 i više godina?

- Kao ugodan prostor koji vole koristiti različite generacije, prostor gdje čovjek može malo predahnuti od današnjeg, užurbanog tempa života. A taj tempo će samo biti sve brži i brži...

27. travanj 2024 18:00