StoryEditorOCM
4 kantunaEKSKLUZIVA

Istražujemo: Ledana je s Nasadima u deset godina sklopila čak 38 ugovora o zakupu. Koliko su u tom vremenu protuzakonito zaradili? Evo računice...

Piše Ivica Nevešćanin i Iva Ivanac
16. srpnja 2022. - 20:56

Tijekom deset godina, koliko uživa poslovne prostore i javne površine u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, caffe-bar i noćni klub Ledana je s Nasadima sklopio najmanje 38 ugovora o zakupu. Zakup se odnosi na zatvoreni poslovni prostor od 67 kvadrata koji je u tri navrata produžen na rok od pet godina, te 35 ugovora o zakupu javnih površina - godišnji i periodični - koji su kroz godine obuhvaćali različite površine perivoja.

image

Na kojim se česticama nalazi Ledana?

Katastar.hr/

Počelo je skromno, 2011., sa zakupom poslovnog prostora od 67 kvadrata kojem je Ledana iduće godine pridodala 100 kvadrata terase, da bi se iz godine u godinu zakupljena površina drastično povećavala. Najveću površinu u zakupu tijekom jedne godine Ledana je imala 2018., čak 809 kvadratnih metara, no ključni je problem što na cijeloj toj površini nije smjela poslovati. Naime, osim za 100 kvadrata terase za kafić, Ledana za nove površine u zakupu nije ishodila minimalne uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, bez kojih nitko ne smije raditi. Minimalne uvjete dobila je 2012. za 67 kvadrata unutrašnjeg i 100 kvadrata otvorenog prostora, sve do siječnja ove godine kada je ishodila minimalne uvjete za 599 kvadrata perivoja, ali isključivo za potrebe kafića (ne i noćnog kluba!). Ledana je tako koristeći mogućnost hibridne registracije objekta godinama prikrivala svoje nezakonito poslovanje, a njeni vlasnici su stjecali protupravnu dobit.

Turistička inspekcija Državnog inspektorata zbog toga je u listopadu prošle godine zabranila rad Ledani na dijelu zakupljene površine bez minimalnih uvjeta (oko 200 kvadrata) te protiv njih pokrenula prekršajni postupak pred Općinskim sudom u kojem predlažu oduzimanje Rivi Liburna protupravno stečenu dobiti.

Problem je što Državni inspektorat prije toga nije provodio nadzor nad poslovanjem Ledane, odnosno nije provjeravao ima li izdane minimalne uvjete za sve zakupljene površine u Perivoju gdje su radili i kafić i noćni klub. Tek je otkriće Zadarskog.hr potvrdilo sumnje da je Ledana gotovo svih deset godina praktički poslovala na crno jer ugovori o zakupu javnih površine nisu pratili minimalni uvjeti za ugostiteljsku djelatnost koje izdaje županijski Ured za gospodarstvo i turizam. Takvo poslovanje Ledane na koncu je postalo predmet policijske istrage, a bilo bi zanimljivo znati što o tome misli i Porezna uprava.

image

Ledana
 

Luka Gerlanc/Cropix

Postavlja se pitanje, koliko su Ledana i njeni vlasnici - Branimir Markov i Miho Vuković - zaradili na takav protuzakonit način? Županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač nedavno je iznio procjenu da se vrlo vjerojatno radi o višemilijunskim iznosima, no točan podatak teško ćemo ikada saznati.

Da bi mogli donekle odgovoriti na to pitanje zatražili smo od Nasada sve ugovore sklopljene između te gradske tvrtke i Ledane od 2011. do 2022. godine iz kojih se može vidjeti permisivnost s kojom su direktori Nasada (Hrvoje Grdović i Lenko Ugrinić, oboje iz HDZ-a) izlazili ususret zahtjevima vlasnika noćnog kluba. Naprotiv, teško se oteti dojmu da su i u Gradu Zadru i u Nasadima svih ovih godina dobro znali da Ledana nema minimalne uvjete za cijelo područje zakupa, odnosno da posluje nazakonito, što je bilo dovoljno za raskid ugovora. Uostalom, Državni inspektroat je upozorio Grad Zadar i Nasade na problematično poslovanje Ledane, ali odgovorni su se očito pravili da ništa ne znaju, možda i zato što su pojedinci od toga imali određenu korist.

Podsjetimo da je Riva Liburna, tvrtka u čijem je vlasništvu Ledana, bila donator HDZ-a na parlamentarnim izborima 2016., a na prošlim lokalnim izborima Marina Dujmović Vuković, ravnateljica županijske razvojne agencije Zadra Nova i supruga jednog od suvlasnika Mihe Vukovića, osobnom je donacijom poduprla kandidata HDZ-a za župana.

Vratimo se ugovorima o najmu. Prema izračunu portala Zadarski.hr, na temelju podataka dobivenih iz Nasada, Ledana je za najam poslovnog prostora i javnih površina u perivoju od 2011. do 2022. platila ukupno oko 2,4 milijuna kuna. U ovaj iznos uračunata je i cijena godišnjeg zakupa poslovnog prostora i javnih površina do kraja ove godine. Koliko je u tom razdoblju Ledana imala prihode, a koliku dobit, nismo uspjeli doznati, no prema infomacijama nekih bivših zaposlenika, godišnji prihod tog noćnog kluba u godinama prije korone znao je iznositi desetak milijuna kuna.

image

Ledana
 

Luka Gerlanc/Cropix

Prvi ugovor o zakupu s Ledanom Nasadi su potpisali 23. kolovoza 2011. za poslovni prostor površne 67 kvadrata (kružni objekt stare ledane). Tvrtka Riva Liburna bila je jedini ponuditelj na javnom natječaju i Nasadi su s njima sklopili ugovor na vrijeme od pet godina za mjesečni iznos od 5 eura po kvadratnom metru (30.150 kuna godišnje). Isti uvjeti zakupa za poslovni prostor ostali su kod drugog (potpisan 24. kolovoza 2016.) i trećeg (26. svibnja 2021.) petogodišnjeg ugovora.

Za razliku od ugovora za poslovni prostor, ugovori o zakupu javnih površina u perivoju mijenjali su gotovo svake godine.

Prvi ugovor o zakupu javne površine Ledana sklapa s Nasadima 1. lipnja 2012., deset mjeseci nakon prvog petogodišnjeg ugovora za poslovni prostor. Ugovor je sklopljen za površinu do 100 kvadrata do 30. rujna 2012. (četiri mjeseca) po cijeni od 85 kuna mjesečno za četvorni metar.

Od 2013. godine stvari se mijenjaju. Ledana privi put sklapa godišnji ugovor za zakup javne površine od 75 kvadrata po cijeni od 57 kuna po četvornom metru, a u ljetnim mjesecima, od 1. lipnja do 30. rujna, zakupljuje dodatnih 25 kvadrata po 85 kuna. Od tog ugovora svaku iduću godinu, sve do isteka drugog petogodišnjeg ugovora (2021.), Ledana će javne površine u godišnjem zakupu plaćati po fiksnoj cijeni od 57 kuna za četvorni metar, a sve periodične zakupe, tijekom ljetne sezone i adventa, po fiksnoj cijeni od 85 kuna za četvorni metar.

Iduće 2014. godine Ledana zakupljuje istu površinu kao i godinu prije, da bi 2015. uz 75 kvadrata godišnjeg zakupa tražila povećanje površine za ljetni period sa 25 na 55 kvadrata, također u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna.

Godine 2016. Ledana zadržava istu površinu u godišnjem i ljetnom zakupu, da bi 2017. uz 'standardni' godišnji zakup dobila novo proširenje ljetnog zakupa na 65 kvadrata od 15. lipnja do 15. listopada.

Iste godine tijekom adventa i novogodišnjih praznika Ledana traži i dobiva zakup 45 kvadrata na vrijeme od 1. prosinca 2017. do 1. veljače 2018. godine.

image

Ledana
 

Luka Gerlanc/Cropix

U toj 2018. međutim dolazi do bitnih promjena. Ledana povećava površinu u godišnjem zakupu sa 75 na 184 kvadrata po istim uvjetima (57 kn/m2 mjesečno) te sklapa pet periodičnih ugovora.

Prvi ugovor, od 1. veljače do 31. listopada, obuhvaća 45 kvadrata, drugim ugovorom, od 16. travnja do 15. listopada, zakupljuje se površina od 174 kvadrata. Trećim ugovorom, od 25. svibnja do 30. rujna, zakupljuju dodatnih 194 kvadrata, da bi nakon ljeta sklopili još dva ugovora: četvrti, za listopad, i površinu od 100 kvadrata, te peti, od 1. studenog do 15. siječnja iduće godine, za dodatnih 45 kvadrata.

U novoj 2019. godini, Ledana zadržava istu površinu u godišnjem zakupu kao i godinu prije te sklapa četiri periodična ugovora.

Prvi od 16. siječnja do 31. prosinca za 45 kvadrata, drugi od 1. svibnja do 15. listopada za 158 kvadrata, treći od 1. lipnja do 30. rujna za 196 kvadrata te četvrti, od 12. lipnja do 30. rujna 2019. za 16 kvadrata.

U 2020. Ledana zadržava istu površinu u godišnjem najmu (184 kvadrata) i sklapa tri periodična ugovora: prvi od 1. lipnja do 30. rujna za 299 četvornih metara javne površine, drugi, od 6. srpnja do 30. rujna za još 116 kvadrata te treći, od 1. studenoga do 31. prosinca, za 45 kvadrata.

Ista površina godišnjeg zakupa ostaje i 2021. uz četiri periodična ugovora i dva aneksa.

Prvi takav ugovor Ledana sklapa za razdoblje od 1. ožujka do 31. kolovoza za površinu od 151 kvadrata koji se aneksom produljuje za dva mjeseca, do 31. listopada. Drugi ugovor uključuje površinu od 198 kvadrata, a vrijedi za razdoblje od 1. lipnja do 30. rujna. I taj ugovor dobiva aneks kojim se zakup produljuje, ali samo za 62 (od 198) kvadrata, do 31. listopada 2021.

Treći ugovor od 1. srpnja do 30. rujna sklapaju za površinu od 66 kvadrata, te četvrti, od 1. studenoga do 31. prosinca, za 55 kvadrata.

image

Ledana

Luka Gerlanc/Cropix

Konačno, 2022. Nasadi s Ledanom sklapaju ugovor o zakupu javne površine za 599 kvadrata po 

novoj cijeni od 62 kune za četvorni metar. 

Prvi put u 11 godina Nasadi s Ledanom tada sklapaju jednogodišnji ugovor o zakupu koji uključuje najveću površinu perivoja (599 kvadrata) tijekom cijele godine, te 5 kuna veću mjesečnu cijenu od dotadašnje po četvornom metru (62 umjesto 57 kuna).

Tako će Nasadi od zakupa javne površine od Ledane u 2022. dobiti skoro 450.000 kuna, plus 30 tisuća kuna od godišnjeg najma poslovnog prostora (stare ledane), ukupno oko 480.000 kuna, najviše dosad u jednoj poslovnoj godini.

Kad podvučemo crtu dobijemo da Ledana od 2011. najam poslovnog prostora (67 kvadrata noćnog kluba po fiksnoj cijeni od 5 eura) godišnje plaća 30.150 kuna. Do danas, kada je treći petogodišnji ugovor na snazi, dakle u 11 godina, Ledana je za njegov zakup Nasadima platila 331.650 kuna.

U istom vremenu je za zakup javnih površina, prema fiksnoj godišnjoj i periodičnoj cijeni, zajedno s 2022. godinom, platila preko dva milijuna kuna (naš izračun kaže 2.066.204 kn). Kad se tome doda zakup od poslovnog prostora, ukupan iznos kojeg su Nasadi dobili od Ledane je 2.397.854 kune.

Iz Nasada ističu da je Riva Liburna uredni platiša, odnosno da nema nepodmirenih dugovanja, kako po ugovoru o zakupu poslovnog prostora, tako i po ugovoru o zakupu javne površine. To pak ne znači da je poslovanju Ledane bilo u skladu sa zakonom. Naprotiv.

Usklađene minimalne uvjete s javnom površinom Ledana je imala samo od 2012. do 2014. godine. Od 2015. pa sve do siječnja ove godine, Ledana je poslovala na većim otvorenim površinama nego što je smjela. U tih sedam godina Ledana je, prema našem izračunu (ukupna javna površina u zakupu umanjena za 700 kvadrata s minimalnim uvjetima), koristila 2373 četvornih metara perivoja za koje nije imala minimalne uvjete. Na njima je protuzakonito zarađivala, i kao kafić i kao noćni klub.  

image

Ledana
 

Luka Gerlanc/Cropix
  

KOLIKO JE LEDANA PLATILA NASADIMA

Kao što smo već naveli, najpovoljniji ugovor za Nasade s Ledanom sklopio je direktor Josip Krnčević početkom ove godine. Nasadi će u 2022. od Ledane dobiti nešto manje od pola milijuna kuna (475.806 kn) za zakup poslovnog prostora i javne površine, što je gotovo 130 tisuća kuna više nego 2021. Od 2022. cijena javne površne raste s 57 na 62 kune po kvadratu, a zakup poslovnog prostora ostaje isti.

Evo koliko je Ledana ukupno godišnje plaćala zakup za poslovni prostor (67 kvadrata po 5 eura) i javne površine (fiksni iznos od 57 kuna po kvadratu i periodični od 85 kuna). Svi iznosi su bez PDV-a.

2022. - 475.806 kuna (67 kvadrata p.p. + 599 kvadrata j.p.)

2021. - 340 tisuća kuna (67 + 588)

2020. - 295 tisuća kuna (67 + 644)

2019. - 345 tisuća kuna (67 + 599)

2018. - 367 tisuća kuna (67 + 742)

2017. - 130 tisuća kuna (67 + 240)

2016. - 100 tisuća kuna (67 + 130)

2015. - 100 tisuća kuna (67 + 130)

2014. - 90 tisuća kuna (67 + 100)

2013. - 90 tisuća kuna (67 + 100)

2012. - 64 tisuće kuna (67 + 100)

2011. - 30 tisuća kuna (67)

28. travanj 2024 01:26