StoryEditorOCM
4 kantunaAKO DOĐE DO REBALANSA

Interes je ogroman. Za zgrade u velikim zadarskim kvartovima, liftovi bi bili spas!

Piše Ana Vučetić Škrbić
30. listopada 2018. - 18:59
ugradnja_liftova4-230118

Ako se ostvare najave izrečene početkom listopada na proslavi Međunarodnog dana starijih osoba, u 2019. godini mogli bi biti raspisani prvi natječaji za sufinanciranje ugradnje dizala europskim novcem, čime bi liftovi konačno mogli postati dostupni i onima koji sada o njima mogu samo sanjati.

Trošak ugradnje jednog lifta, koji se prosječno kreće oko 350 tisuća kuna, u tom bi se slučaju sa čak 80 posto sufinancirao iz europskih fondova, umjesto da sav financijski teret podnesu sami suvlasnici kao što je sada slučaj.
Izvrsna je to vijest za sve stanare u višestambenim zgradama, pogotovo za ljude starije životne dobi kojima su stepenice postale nepremostiva prepreka za normalan život.
Naime, u Hrvatskoj je bez lifta izgrađeno oko 17 tisuća zgrada koje imaju četiri ili više etaža, a u njima živi oko 700 tisuća građana koji su u velikom broju umirovljenici, obitelji s malom djecom i invalidi. Kolike su te brojke za Zadar, službeno je teško reći, no činjenica je da postoje kompletni veliki gradski kvartovi poput Bilog briga, Ričina, Relje ili Jazina II gdje liftove ima samo nekoliko manjih zgrada i to novijeg datuma izgradnje. Zato je interes Zadrana za ovu mjeru ogroman, potvrđuju nam iz tvrtki koje se bave upravljanjem zgradama.

Stanari zainteresirani

- Od kada se o ovom projektu počelo govoriti, stalno dobivamo upite oko liftova, interes za ovu priču je zaista velik. S razlogom je tako jer velik broj stanova u Zadru nema dostupno dizalo, a stanovništvo u tim zgradama ide sve starije, pa su liftovi jednostavno nužnost. I mi kao upravitelji smo dobili upute popisati sve zgrade kojima gospodarimo, gdje ima više od četiri etaže bez lifta. Problem je, međutim, što s razine Ministarstva još uvijek nemamo konkretan odgovor hoće li od tog sufinanciranja išta biti, odnosno hoće li se i gdje pronaći novac za dizala - kazao nam jeMiloš Radulović, direktor tvrtke za upravljanje "Nova suha" koja uspješno prijavljuje svoje projekte na program energetske obnove.
Prema zadnjim informacijama iz Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova, s Europskom komisijom trenutno su u tijeku pregovori oko rebalansa operativnog programa "Konkurentnost i kohezija“. Tom je fondu ostalo puno novca i malo vremena za realizaciju projekata kojim bi se taj novac trebao potrošiti, pa se očekuje kako će Vlada prema Bruxellesu ići s prijedlogom da se dio sredstava preusmjeri za druge namjene, uključujući i projekt sufinanciranja liftova.

Čeka se EU novac

- Ako do kraja godine dobijemo zeleno svjetlo za rebalans, u 2019. možemo raspisati prve natječaje za sufinanciranje ugradnje dizala, što kroz energetsku obnovu zgrada što kroz zaseban pilot-program. Po nekoj logici, prednost na natječajima bi trebali imati zgrade s većim brojem starijih, slabo pokretnih i invalidnih osoba - najavio je nedavno na proslavi Međunarodnog dana starijih osobaDragan Jelić, pomoćnik ministrice Gabrijele Žalac. A kako Europska unija više neće financijski podupirati izgradnju domova za umirovljenike i starije osobe, sufinanciranje izgradnje dizala smatra se dobrom zamjenskom mjerom za prilagodbu stambene infrastrukture osobama treće životne dobi, teško pokretnim i invalidnim osobama koje, baš po preporuci Europske komisije, trebaju što dulje ostati u svojim domovima uz pružanje odgovarajuće skrbi.
- Bilo bi zaista šteta da ovaj projekt propadne - kaže Radolović, a isto potvrđuje i Alma Schoeck, iz tvrtke "Zara nekretnine".
- U zadnje vrijeme dosta radimo na toj problematici jer vidimo da je interes velik, ali isto imamo problem s manjkom informacija. Problem je i što dio upravitelja ne želi raditi s europskim fondovima, što je nevjerojatno nakon promjene koje su neke zgrade doživjele projektom energetske obnove, ali nažalost istinito. Zato se zaista nadam da će priča sa sufinanciranjem liftova što prije zaživjeti jer će koristi od toga imati svi - zaključuje Schoeck.

 


U VELJAČI 2019.
Treći natječaj za obnovu javnih zgrada
Ove su godine objavljena dva natječaja za energetsku obnovu javnih zgrada, od čega je drugi, ”teži” od milijarde kuna iskorišten u samo nekoliko dana jer je stiglo čak 311 prijava. Uskoro će biti potpisivani i ugovori, a iz Zadarske županije na natječaju je prošlo sedam zgrada. Treći natječaj obnove javnih zgrada bit će raspisan u veljači iduće godine, nakon čega će ponovno na red doći obiteljske kuće i stambene zgrade.

Problem je i što dio upravitelja ne želi raditi s europskim fondovima, što je nevjerojatno nakon promjene koje su neke zgrade doživjele projektom energetske obnove, ali nažalost istinito

Postoje kompletni veliki gradski kvartovi poput Bilog briga, Ričina, Relje ili Jazina II gdje liftove ima samo nekoliko manjih zgrada i to novijeg datuma izgradnje

L

04. svibanj 2024 04:34