StoryEditorOCM
4 kantunaBORBA ZA PROPUSNICE

Imamo odgovore: Tko može dobiti dozvole za kretanje? Tko ih izdaje? Kako je možete zatražiti? Koliko traje? Treba li vam za otoke?

Piše Iva Ivanac
24. ožujka 2020. - 12:03

Gradonačelnik Grada Zadra Branko Dukić na konferenciji Stožera civilne zaštite Zadarske županije objasnio je tko može zatražiti propusnicu, zbog čega i koliko ona traje.  

Stanovnici mogu zatražiti propusnice jedino i isključivo iz vitalnih obiteljskih razloga, odnosno zbog pružanja skrbi djeci i starijim osobama ili kupnji hrane i osnovnih potrepština. 

Građani zahtjeve za propusnicu mogu preuzeti na službenoj web stranici Grada Zadra https://www.grad-zadar.hr/vijest/covid19-77/propusnice-za-napustanje-prebivalista-5851.html. Nakon što ispunite zahtjev, trebate ga poslati na mail: stozer.propusnice@grad-zadar.hr.

Bitno je naglasiti kako propusnica vrijedi isključivo za jednu osobu, onu koja je i podnijela zahtjev te kako propusnica vrijedi samo za točno određeni datum, odnosno taj dan (24 sata). 

Propusnicu su građani dužni imati sa sobom uz osobnu iskaznicu te su je dužni pokazati na zahtjev policijskih službenika.

- Još jednom molimo građane da ovu mjeru koriste uistinu zbog vitalnih obiteljskih razloga. Od jučer popodne do jutros pristiglo je preko sto zahtjeva zbog kojih je povećan broj djelatnika u službi za rješavanje zahtjeva. Mole se stanovnici Zadra da ne traže propusnice bez valjanog razloga ili s netočnim podacima i razlozima, neće im biti izdane, ali će zato uzeti dragocjeno vrijeme onima kojima su nužne, kazao je gradonačelnik Dukić naglašavajući da se zbog preporuke Nacionalnog stožera, zahtjevi za propusnice šalju putem maila kako bi se smanjili socijalni kontakti.

Gradski civilni stožer otvorio je i dežurni info telefon 208 156 za sva pitanja koji radi od 8 do 16 sati.

Načenik Županijskog stožera Šime Vicković naglasio je da dozvole neće dobiti svi članovi jedne obitelji, nego samo jedan, moguće dva člana, kao se ne bi dodilo da se dozvole koriste za nepotrebno lutanje i vozikanje po županiji. Također je dodao da je između Grada i županije uspostavljen sustav provjere propusnica preko e-Matice. 

Iz PU zadarske naglašavaju kako je uspostavljen sustav provjere dozvola na području cijele županije na samim prometniama između pojedinih jedinica lokalne samouprave i kako će svaka zlouptrebe ili nepoštivanje biti sankcionirano.

Treba li propusnica za otoke?

Propusnice se izdaju samo za napuštanje mjesta prebivališta, unutar grada nisu potrebne. Za kretanje unutar grada i njegovih sastavnih dijelova (Crno, Babindub, Petrčane, Kožino, zadarski otoci -Silba, Olib, Premuda, Iž, Molat, Ist, Rava, NIJE POTREBNA PROPUSNICA.

27. travanj 2024 21:31