StoryEditorOCM
4 kantunaRADOVI IDU DALJE

Iako se već neko vrijeme ne čuju zvukovi alata, doznajemo da se obnova bivšeg Hotela Beograd nastavlja: evo kad misle otvoriti

Piše M. Magaš
15. veljače 2022. - 14:45

Početkom 2020. godine započeli su radovi na unutrašnjem uređenju objekta na Liburnskoj obali, mnogim Zadranima poznat kao bivši ”Hotel Beograd”. Ambicije vlasnika, tvrtke Hoteli Zadar, bile su velike: na atraktivnoj lokaciji predviđen je luksuzni hotel, s četiri zvjezdice, s 60 smještajnih jedinica i s restoranom.

Izvođač radova na obnovi hotela, je tvrtka Blok projekt poznatog zadarskog arhitekta Željka Predovana, a projekt obnove unutrašnjosti radi Studio 92 iz Pazina u Istri. No, kako je uređenje naglo počelo, tako je i stalo. Uslijedila je pandemija i kao i svugdje u svijetu, radovi su prekinuti, a opskrba materijalom tekla je vrlo sporo.

- Nažalost, kad je nastupila pandemija stali smo s radovima i to je potrajalo do danas. No, ovo vrijeme pauze iskoristili smo kako bi još bolje i podrobnije napravili plan za novi hotel – rekao nam je tehnički direktor ”Hotela Zadar”, Leo Pavić.

Površina zgrade, koja je izgrađena još 1937. godine kao hotel ”Roma”, iznosi 536 metara četvornih, dok je vrijednost investicije ”Hotela Zadar” oko tri milijuna eura.

- Sada nam je kasno išta započinjati, vjerojatno ćemo se baviti manjim unutarnjim radovima, no iza ove sezone, dakle na jesen, krećemo s ozbiljnim radovima kako bi hotel otvorili za sezonu 2023. godine - potvrdio nam je Pavić. Istaknuo je kako se fasada zgrade ne smije mijenjati, baš kao i velike stepenice koje se nalaze u sredini objekta, i koje, po nalogu konzervatora, ostaju. Podsjetimo, dugi je niz godina taj objekt bio prostor u kojem su se nalazili uredi brojnih institucija, udruga kao i privatnih tvrtki.

image
Primjer izgleda buduće sobe hotela
Hoteli Zadar

- Stanje u kojem smo zatekli zgradu nije bilo baš najbolje, a da vam ne govorim kako je po katu bilo samo jedno kupatilo. Sve to treba redizajnirati, a opet tako da dobijemo kvadratu soba potrebnu za kategorizaciju od četiri zvjezdice. Pomnim planiranjem došli smo do brojke od 60 soba koje će biti luksuznije, više će to biti za četiri plus zvjezdice – zaključio je Pavić.

Tek jedan hotel s pet zvjezdica nalazi se na području grada Zadra i to u Petrčanama (hotel Iadera), a i broj kreveta u niže rangiranim hotelima zaostaje za brojem postelja privatnog smještaja. Puno je više zadnjih godina otvoreno hostela nego hotela u Zadru, da se o apartmanima niti ne govori. I dok gradske i turističke vlasti na sva zvona proklamiraju "prohotelsku" turističku politiku i neprestano ponavljaju potrebu otvaranja novih hotela, događa se upravo suprotno – hoteli se ne otvaraju, projekti zapinju, a oni koji su se trebali dogoditi, nikako da krenu

02. svibanj 2024 19:27