StoryEditorOCM
4 kantunaVISOKI TRGOVAČKI SUD POTVRDIO

Hypo banka mora Vrani isplatiti 603 tisuće kune s kamatama!

Piše Ana Vučetić Škrbić
7. svibnja 2018. - 23:58
franak_konferencija8-200418

Presuda Trgovačkog suda u Zadru, prema kojoj sadašnja Addiko banka (nekadašnja Hypo banka), podružnica Zadar, mora vratiti "Vrani" iz Biograda 603 tisuća kuna preplaćenih kamata uz pripadajuće zatezne kamate, postala je pravomoćna!

Tu je presudu, naime, nedavno potvrdio Visoki trgovački sud odbivši žalbu banke, a procjena je kako je ukupan iznos koji treba biti vraćen "Vrani" oko milijun kuna.

Kako doznajemo, Addiko/Hypo banka je s "Vranom" d.o.o. ugovorila kredit s promjenjivom kamatnom stopom, u kojoj je ugovorena fiksna marža 2,5 posto te kamatnu stopu čini zbroj fiksne marže i promjenjivog parametra. Budući da je nakon toga promjenjivi parametar počeo padati, morala je početi padati i kamatna stopa, ali to se nije dogodilo. Štoviše, u Addiko banci odlučili su povećati fiksni dio kamatne stope i tako uvećati kamatu, odnosno svoju dobit.
Kako je potvrdio Visoki trgovački sud u svojoj presudi, Trgovački sud u Zadru pravilno je utvrdio da se fiksna marža ne smije mijenjati izvanugovorno, samovoljom banke, i zbog toga dosudio preplaćenu kamatu tužitelju. Preplaćenu kamatu čini razlika između naplaćene kamate i kamate koja bi bila naplaćena da Addiko nije samovoljno mijenjao fiksnu maržu.

"Naime, iz ugovora nedovojbeno proizlazi kako je banka ovlaštena izvršiti promjenu visina i načina obračuna kamatne stope (...) međutim, to ne znači da je isti ovlašten mijenjati maržu koja je ugovorena između stranaka u iznosu od 2,5 posto dekurzivno godišnje. Dakle, tuženik nije, prema ugovoru, bio ovlašten mijenjati visinu marže pa je sud pravilno zaključio o osnovanosti tužbenog zahtjeva", stoji u obrazloženju Visokog trgovačkog suda.

Zabranjeno postupanje

- Iz drugostupanjske presude ne vidimo u kojoj je valuti bio kredit, no to u konkretnom slučaju nije niti bitno. Bitna je činjenica da je banka postupala suprotno ugovorenoj odredbi kojom je utvrđena fiksna kamatna marža koja se ne smije mijenjati tijekom otplate kredita i takvo postupanje zabranjeno je bez obzira na valutu kredita - kaže Denis Smajo iz Udruge "Franak" o ovom slučaju gdje su pravni zastupnici "Vrane" bili odvjetnici iz Zadra,Rikardo i Sanja Perković.

Iz Udruge "Franak" kažu kako je ovo samo jedna varijanta na temu nepoštenih ugovornih odredaba koje su poznate iz potrošačkih kredita.

- U potrošačkim kreditima banke uopće nisu ugovarale nikakve marže, nego su jednostrano samovoljno i izvanugovorno mijenjale kamatne stope, što je identično jednostranom, samovoljnom i izvanugovornom mijenjanju fiksnih kamatnih marži koje su ugovorene s pravnim osobama. Izvanugovorno definiranje marži početkom 2014. također je bilo nezakonito, i ta nezakonitost zahvaljujući nečinjenju vlasti traje i danas. Banke sustavno kamatare hrvatske građane, ali i pravne osobe. Uzele su dosad građanima između pet i 10 milijardi kuna na nezakonito povećanim kamatama - poručuju iz Udruge "Franak" u reakciji na ovu pravomoćnu presudu.
 

Udruga 'Franak':
Banke sustavno kamatare hrvatske građane, ali i pravne osobe. Uzele su dosad građanima između pet i 10 milijardi kuna na nezakonito povećanim kamatama

 

Denis Smajo:
Banka postupala suprotno ugovorenoj odredbi kojom je utvrđena fiksna kamatna marža koja se ne smije mijenjati tijekom otplate kredita i takvo postupanje je zabranjeno
28. travanj 2024 12:20