StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: U GAŽENICU PRISTIGLA DVA MINOPOLAGAČA

Hrvatska ratna mornarica u sklopu vojne vježbe prevozila pripadnike oružanih snaga Republike Albanije i Kosova

Piše Iva Ivanac
20. svibnja 2019. - 21:06
vojska_gazenica18-200519

Pomalo neuobičajena scena odvijala se u ponedjeljak popodne u luci Gaženica u Zadru. Umjesto velikih kruzer i trajekta na gatove sedam i šest pristala su dva desantna broda minopolagača Hrvatske ratne mornarice, „Krka“ i „Cetina“. Iz njih na kopno nisu izašli hrvatski vojnici i mornari, već su se iz dva minopolagača iskrcali pripadnici oružanih snaga Republike Albanije i Kosovskih snaga sigurnosti.

U sklopu međunarodne vojne vježbe Immediate Response 19 koja se održava na teritoriju RH, brodovi Hrvatske ratne mornarice prvi su puta prevozili vojne snage koje su ukrcali u luci druge savezničke države.
Uz nekoliko desetaka albanskih i kosovskih vojnik, iz broda su „desantirali“ i 20-ak terenskih vozila koja su se nakon iskrcaja zaputila na vojni poligon „Eugen Kvaternik“ kod Slunja.

Vojnici nisu bili nešto rječiti, no od njih smo ipak uspjeli izvući pokoju riječ, uz upozorenje kako neće odgovarati na bilo kakva politička pitanja.

- Iznimno nam je važno, kao mladoj vojsci, biti dio vježbe Immediate Response 19 i testirati naše mogućnosti s državama članicama NATO-a. Ovom vježbom ćemo zasigurno poboljšati naše znanje, kazao je kosovski vojnik Avni Kiqina dodajući kako mu ovo nije prvi dolazak u Hrvatsku, i prije ju je posjećivao, ali u privatnom aranžmanu.
Njegov kolega, albanski vojnik Ilir Fjolla također je istaknuo važnost sudjelovanja u vojnoj vježbi.

- Prvi put nam je da putujemo u Hrvatsku, a na vojnoj vježbi očekujemo izmjenu znanja s našim međunarodnim kolegama. Usto, ovo je dobra prilika da u naše slobodno vrijeme okusimo i kulturnu tradiciju Hrvatske, kazao je vojnik Fjolla.

Poručnik vojnog broda Krka, Davor Alujević istaknuo je kako je ovo prvi puta da hrvatska vojska isplovljava iz strane savezničke luka.

- Do sada su sudjelovali uglavnom u prevoženju vlastitih snaga do stranih luka, a ovo je prvi puta da prevozimo međunarodne snage iz međunarodne luke. Put je prošao u redu, sukladno planiranim aktivnostima i bez ikakvih problema, kazao je poručnik Alujević.

Vojna vježba Immediate Response 19 trajat će svo do 6. lipnja, a u njoj sudjeluje 1600 pripadnika oružanih snaga RH, Slovenije, Mađarske, BiH, Albanije, Crne Gore, Kosova, SAD-a, Poljske, Francuske i Ujedinjene Kraljevine, Litve, Sjeverne Makedonije, Italije i Njemačke s 30 helikoptera i 200 motornih vozila.

28. travanj 2024 10:24