StoryEditorOCM
4 kantunaLAGAO NA SUDU

Krste Ramić od 15. studenog nije više načelnik Općine Starigrad, a na sjednici vijeća dva dana kasnije izglasan njegov prijedlog proračuna!

Piše Božana Sviličić
21. studenog 2022. - 20:16

HDZ-ov načelnik Krste Ramić (50) nakon 18 godina upravljanja i 14 godina sudskog postupka, od utorka, 15. studenog, prestao je i službeno obnašati dužnost ‘prvog čovjeka‘ Općine Starigrad.

Ramić je s HDZ-ovim općinskim vijećnikom Tomislavom Ramićem pravomoćno osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od šest mjeseci s rokom kušnje od tri godine zbog davanja lažnog iskaza.

Optužnicom se teretio da je 10. svibnja 2010. godine u parničnom postupku Višeslava Dokoze neistinito iskazao da je Milorad Jović kao sindikalni povjerenik i ujedno član predsjedništva HDZ-a bio na sjednici HDZ-a koja je održana 18. prosinca 2008. godine, tj. istoga dana prije sjednice Općinskog vijeća na kojoj je donesena odluka o izvanrednom otkazu, te da je glasovao o otkazu Višeslavu Dokozi.

Pri tome je Ramić znao da ta sjednica HDZ-a toga dana nije uopće održana, a učinio je to, kako se navodi u presudi, s ciljem kako bi opravdao osnovanost izvanrednog ugovora o radu. Općinski vijećnik I član općinskog odbora HDZ-a Tomislav Ramić svojim je potpisom ovjerio ispravu u kojoj su unijeti neistiniti podaci, te je dao lažni iskaz.

image

Pravomoćnost presude Krsti Ramiću

/Slobodna Dalmacija

Iako je Općina obavijest o prestanku Ramićeva mandata na svojim stranicama pustila 15. studenog sukladno Zakonu o lokalnim izborima, na devetoj sjednici Općinskog vijeća održanoj u četvrtak, 17 studenog, prihvaćen je Ramićev prijedlog plana proračuna za 2023. sa projekcijama za 2024. i 2015.godinu. Ramićev prijedlog proračuna upućen je Općinskom vijeću 11. studenog, iako je klauzura o pravomoćnosti presude u Općinu stigla 10. studenog.

- Proračun je prihvaćen jednoglasno, a sjednica je po poslovniku i zakonu bila regularna. O primjedbama će odlučivati povjerenstvo. Za načelnika će ići izbori, a za vijećnika će se imenovati zamjenski član - rekao je Marko Marasović, predsjednik Općinskog vijeća Starigrada. Obrazložio je kako je sjednica bila zakonita jer Ramićeva presuda ‘nema svoj datum izvršnosti‘.

- Ta presuda nije bila u rujnu zaprimljena, niti ju je Ramić preuzeo – kaže, što potvrđuje sad već bivši načelnik podvelebitske općine, a ujedno i predsjednik općinskog odbora HDZ -a, član odbora HDZ- a Zadarske županije i član nacionalnog odbora HDZ- a.

image


Na fotografiji: Višeslav Dokoza.
 

Luka Gerlanc/Cropix

- Dao sam ostavku na sve svoje funkcije, a presudu još nisam zaprimio. Presuda je takva kakva je, nisam očekivao da će ići u tom smjeru, no moram je poštovati. Napisao sam prijedlog proračuna, no tada još nisam bio dobio pravomoćnu presudu - rekao je Krste Ramić.

Pravomoćna presuda protiv Ramića i njegovog prezimenjaka donesena je nakon što je suprotno žalbenim navodima, prvostupanjski sud pravilnom i pažljivom ocjenom svih provedenih dokaza, pa tako i cijeneći okolnosti međusobno sukobljenih interesa Višeslava I njegovog oca Role Dokoze, inače utemeljitelja podvelebitskog HDZ-a sa interesima okrivljenika, kao političkih takmaca, a posebice imajući u vidu i interese Višeslava Dokoze kao oštećenika u ovom postupku, pravilno i potpuno utvrdio sve odlučne i važne činjenice. Temeljem tih činjenica sud je zaključio da su Krste Ramić i Tomislav Ramić počinili kaznena djela davanja lažnog iskaza.

Zaključeno je da su iskazi Višeslava i Role Dokoze u pogledu okolnosti da ta sjednica nije održana logični, vjerodostojni i međusobno sukladni, te da o održavanju te sjednice ne postoji rukom vođen zapisnik Milorada Jovića za kojeg su okrivljenici tvrdili da je bio prisutan istoj sjednici.

image

Pravomoćnost presude Krsti Ramiću

/Slobodna Dalmacija

O sjednicama stranačkih tijela općinskog HDZ-a uvijek je, naime, ručno vođen zapisnik i to od strane Milorada Jovića. Međutim, iako su pribavljeni preslici tih zapisnika iz bilježnice koji su preslikani i vraćeni Krsti Ramiću, pa i oni koji su vođeni o sjednici održanoj samo dan prije 17. prosinca 2008., a nakon toga i o naknadno održanim sjednicama, takav zapisnik nije dostavljen u spis, unatoč tvrdnjama okrivljenika da ga je Milorad Jović i vodio.

Sud je ocijenio da je nevjerodostojna obrana okrivljenika da bi uz tako navodno vođen zapisnik od strane Milorada Jovića i Krste Ramić vodio zapisnik, a koji je i priložen u parnični spis kao dokaz o održanoj sjednici. Taj zapisnik je Krste Ramić nesporno pečatirao pečatom HDZ-a koji nije postojao u vrijeme vođenja tog zapisnika.

Nezavisni vijećnik Višeslav Dokoza navodi, kako se, Ramić, unatoč pravomoćnoj presudi i dalje lažno predstavlja da je načelnik zbog čega je prije imenovanja vladinog povjerenika nezakonito tražio sazivanje sjednice općinskog vijeća.

- O datumu pravomoćnosti presude suca Ante Bačića, 21. rujna službeno je obaviješten predsjednik Općinskog vijeća Marko Marasović. No on je to svjesno ignorirao i time je prekršio zakon. Sjednicu koja je održana protuzakonito, napustio sam s jasnim argumentima. Pod mojim lobiranjem i pritiskom institucija bivši načelnik i bivši vijećnik podigli su otpravak pravomoćne osuđujuće presude i zamijenjen je vijećnik Tomislav Ramić - navodi Dokoza te dodaje kako predsjednik Općinskog vijeća nije ni nakon toga htio odgoditi sjednicu zbog čega je protiv njega podignuo kaznenu prijavu.

image

Pravomoćnost presude Krsti Ramiću

/Slobodna Dalmacija

- Unatoč presudi, oni i dalje rade po svom. Prije 14 godina je počela moja pravosudna borba jer nisam htio da Ramić od Općine radi svoju privatnu ‘prćiju‘. Prošao sam neviđeni križni put i mogu reći da jedino što me Ramić na tom putu nije ubio. Protiv mene je imao 28 izmišljenih optužbi, a nad Općinom je počinio brutalni zločin, a ja sam bio samo smetnja njemu i njegovim ortacima. Po želji naroda bit ću kandidat za načelnika općine Starigrad kako bi im mogao služiti. Moja pobjeda je povijesni događaj u Općini, a smjena Ramića sukladno zakonu - kruna mog života i borbe za domaju i narod Vile Velebita – zaključuje Dokoza.

26. travanj 2024 11:45