StoryEditorOCM
4 kantunaANONIMNI ZADARDANAS

Gradonačelnik tužio novinara za klevetu. Korljan: To je bio degutantan i prizeman tekst”. Sud naložio privođenje Margetića na iduće sudsko ročište!

Piše Iva Ivanac
21. ožujka 2023. - 15:34

Po drugi put odgođeno je sudsko ročište u privatnoj kaznenoj tužbi gradonačelnika Branka Dukića protiv novinara Domagoja Margetića za klevetu. Novo ročište trebalo se održati u utorak na Općinskom sudu u Zadru, ali je odgođeno jer se zagrebački novinar ni ovoga puta nije pojavio na suđenju.

Gradonačelnik Dukić Margetića je tužio zbog članka koji je krajem studenog 2020. godine objavljen na portalu Zadar danas, pod naslovom: "SRAMOTNO Gradonačelnik Dukić svojim stranačkim kolegama priča detalje ginekoloških pregleda te komentira čije su supruge promiskuitetne". Iako članak nije bio potpisan, Dukić je Margetića tužio kao tadašnjeg urednika portala. Članak je objavljen u predizborno vrijeme, pa je takva objava nanijela štetu Dukiću i kao liječniku i kao gradonačelniku. 

Margetić se na prvom suđenju nije pojavio jer je, kako navodi sutkinja Jasna Ančić Barić, imao liječničku ispriku. Iduću raspravu sud je odgodio, a na posljednjem sazvanom ročištu Margetić opet nije došao. Sutkinja Ančić Barić zbog toga je u utorak izdala nalog za prisilno dovođenje Margetića pred sud.

- Dostava poziva za raspravu okrivljeniku je bila uredna, a okrivljenik ni na koji način nije izvijestio sud o svom nedolasku. Opunomoćenik tužitelja, Andrej Korljan, naveo je da je iz dosadašnjeg postupanja evidentno kako okrivljenik izbjegava dolazak na raspravu te je zatražio izdavanje naloga za prisilno dovođenje okrivljenika, konstatirala je sutkinja.

O Margetićevom članku vijećalo je i Novinarsko vijeće časti Hrvatskog novinarskog društva (HND) te donijelo odluku u korist zadarskog gradonačelnika.

- Novinarsko vijeće časti je s osam glasova za i jednim protiv (glasali su Dragutin Hedl te članice i članovi Đurđica Klancir, Mašenjka Bačić, Silvija Luks Kalogjera, Jerko Bakotin, Damir Pijaca, Jurica Pavičić, Ante Pavić i Ivana Radaljac Krušlin) zaključilo da su tekstom prekršena univerzalna novinarska etička načela, istaknulo je Novinarsko vijeće časti u svom zaključku.

U obrazloženju su naveli kako je "Uredništvo portala Zadar danas prekršilo načela novinarske etike".

- Nepotpisani tekst u kojem gradonačelnika Branka Dukića, koji je i liječnik, optužuju da ginekološke detalje svojih pacijentica iznosi pred drugim političarima, a posebice pred Božidarom Kalmetom, anonimni novinar temelji na anonimnom izvoru koji mu ne donosi nikakve konkretne dokaze i čije navode nije nikako moguće provjeriti. Takvu vrstu iskaza nedopustivo je objaviti bez kontaktiranja "druge strane", samog Dukića, eventualno bolničke uprave, ako je moguće i razgovora, premda opet vjerojatno anonimnog, s oštećenim pacijenticama. Uredništvo portala pokazalo se krajnje neodgovornim i kada je tekst, bez ikakva obrazloženja ili eventualno demantija, uklonilo sa svoje mrežne stranice. Time je "drugu stranu" stavilo u poziciju da je negativna i vrlo neugodna optužba odjeknula u javnosti, a da pritom onaj koji ju je objavio više za nju ne želi preuzeti nikakvu odgovornost, navodi se u zaključku Novinarskog vijeća časti.

Odvjetnik zadarskog gradonačelnika, Andrej Korljan kazao je kako se „u svojoj trideset godišnjoj karijeri susretao s raznim oblicima klevete, ali i kako do ovog slučaja još nije bio naišao na ovako degutantan i prizeman tekst".

- Ovdje se radi o tome da je namjerno iznijet čitav niz izmišljotina isključivo s ciljem da se gospodinu Dukiću našteti i da ga se prikaže kao nemoralnu osobu i neprofesionalca, zaključio je odvjetnik Korljan.

28. travanj 2024 13:23