StoryEditorOCM
4 kantuna(NE)OSNOVANA PROZIVKA

Grad Zadar nije dao Rivi Liburna pravo korištenja gradskih parcela za gradnju vile, a za vodu u Ledani dosad su platili 135 tisuća kuna!

Piše Iva Ivanac
20. srpnja 2022. - 21:05
Zupanijski vijecnik Akcije mladih Marko Pupic Bakrac odrzao je konferenciju za medije na adresi Maka Dizdara 48, ispred objekta u vlasnistvu tvrtke Riva Liburna  Jure Miskovic/Cropix

Akcija mladih u srijedu je održala konferenciju za medije na Žmirićima, ispred kuće tvrtke Riva Liburna u vlasništvu Branimira Markova i Mihe Vukovića.

Županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač kazao je kako se uzurpacija javne površine koja se događa u Ledani, provodi i ispred kuće koja je u vlasništvu iste tvrtke kao i kafić/noćni klub Ledana.

- Ovdje imamo vilu koja koristi 300 metara kvadratnih gradskog zemljišta. Kako to Gradu Zadru nije poznato s obzirom na to da je njegovu kuću pohodila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović kad je 2017. godine bila poplava, a Brane Markov obavijestio zadarsku javnost da mu je poplavljena teretana? Kako to nisu vidjeli pusti gradski oci kad su pohodili njegovu kuću? Ovaj objekt nije niti na pola metra od gradske parcele i vila je van gabarita. Ne znam kako je vila dobila građevinsku dozvolu, nalazi se na parceli od 470 kvadrata, a dozvolu ne može dobiti jer kuća nije dva metra udaljena od susjedne parcele, kazao je Pupić Bakrač dodajući kako Ledana ne posjeduje vlastiti priključak za vodu već sekundarno brojilo, a račun im fakturiraju Nasadi.

image

Ante Rubesa, gradski vijecnik i Marko Pupic Bakrac, zupanijski 

Jure Miskovic/Cropix

- Pokušao sam ući u Vodovod, ali je lakše ući u ruski bunker nego tamo. Iz Nasada sam dobio informaciju da Ledana nema sat za vodu već da se voda obračunava preko njihovog sekundarnog sata. To znači da se Nasadi uz to što se bave iznajmljivanjem gradske imovine sada bave i obračunom i naplatom vode, nevjerojatno što se tamo događa. Što se tiče struje, pokušao sam kontaktirati zadarsku Elektru, ali se sav posao prebacio na Zagreb. Ne može se ustanoviti što je na satu od bunkera, a pitanje je je li spojen na javnu rasvjetu jer tamo svijetli k'o u Betlehemu, a 'ko to plaća? Vjerojatno građani Zadra!, kazao je Pupić Bakrač obrušivši se na vlast i institucije.

- Pored svih nezakonitosti na koje se ukazuje posljednjih dana, vlastodršci šute. Zanima me zašto se gradonačelnik ne očituje kada vidi koliko tamo ima nepravilnosti ili zašto Šime Erlić šuti o poslovanju Ledane. To je sramota da neki ljudi mogu tako raditi i da su povlašteni. Zašto? Zato što rade pod zaštitom institucija sistema. Državno odvjetništvo govori onako kako odgovara vlasnicima Ledane tako da mogu reći da je dečko došao u Perivoj nakon zatvaranja kluba, istaknuo je Pupić Bakrač i prozva zamjenika županijskog državnog odvjetnika Denisa Sokola, naglasivši besmisao rada institucija jer običan čovjek može otkriti puno više nego institucije.

image

Ante Rubesa, gradski vijecnik
 

Jure Miskovic/Cropix

Gradski i županijski vijećnik Ante Rubeša je izrazio sućut obitelji mladog Irca koji je prije gotovo dva tjedna poginu prilikom pada s bedema u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, ali i kazao kako ima saznanja da će njegova obitelj tužiti Grad Zadar te zahtijevati višemilijunsku odštetu.

Pupić Bakrač je prije konferencije medijima poslao i dokumentaciju kojom dokazuje da tvrtka Riva Liburna ispred kuće na Žmirićima koristi dijelove dvaju gradskih površina i to na česticama 228/14 i 228/16.

Kako se vlasnici tvrtke, Markov i Vuković, nisu javljali na naše telefonske pozive, Gradu smo poslali upit na koji način je omogućeno tvrtki Riva Liburna uživanje na gradskoj imovini.

- Grad Zadar nije na bilo kakav način omogućio korištenje predmetnim parcelama u korist tvrtke Riva Liburna, ali za dodati je kako se kod Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom vodi postupak za otkup dijela k.č. 228/16 i k.č. 228/14 k.o. Zadar, pokrenut od strane gospodina Branimira Markova, odgovorili su iz UO za gospodarenje gradskom imovinom dodajući kako će komunalno redarstvo Grada Zadra u najkraćem roku izvršiti očevid na predmetnoj lokaciji i poduzeti sve potrebne radnje kako bi se utvrdile činjenice.

image
Jure Miskovic/Cropix

Kada su u pitanju brojila struje i vode, direktor Nasada Josip Krnčević kazao nam je kako je Ledana svoj sat struje dobila još u 2011. godini. Što se tiče naplate vode, kazao je kako nakon obračuna sekundarnog mjerila kojeg je 2011. postavio zakupnik prostora, Nasadi ispostavljaju račun tvrtki Riva Liburna te kako su i u tom segmentu uredne platiše. Fakturirani trošak vode od 2011. godine iznosi gotovo 135 tisuća kuna.

 

27. travanj 2024 19:42