StoryEditorOCM
4 kantunaKULTURNA BAŠTINA

Grad Zadar je izradio plan upravljanja bedmima kao dijelom svjetske baštine UNESCO-a. Ovo je potrebno znati...

Piše PROMO
19. listopada 2023. - 18:15

U sklopu brojnih aktivnosti koje su uslijedile nakon upisa zadarskog obrambenog sustava na Listu svjetske baštine UNESCO-a, Gradsko vijeće Grada Zadra na svojoj posljednjoj sjednici usvojilo je Lokalni plan upravljanja ovom zaštićenom spomeničkom cjelinom. Radi se o dokumentu koji je sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara obveza svakog subjekta koji upravlja svjetskom baštinom, te ujedno samog UNESCO–a.

Jedan od ključnih ciljeva je postizanje ravnoteže između zahtjeva turističkih djelatnosti i svakodnevnog života te usmjeravanje turističkog razvoja prema cjelogodišnjem i održivom turizmu. Također se planira razviti sustav kojim će se smanjiti pritisak vozila na središte grada, stvoriti intermodalni punkt, poticati korištenje javnog prijevoza te unaprijediti biciklistička mreža.

image

Gradonacelnik Branko Dukić

Jure Miskovic /Cropix

- Kao i većina drugih mediteranskih povijesnih gradova i Zadar se svakodnevno suočava s izazovom sve većeg pritiska turizma na povijesne jezgre. Urbano planiranje traži žurno strukturirane odgovore i mjere na sve rizike prekomjernog opterećenja kulturne i spomeničke baštine. Prostor je naš najdragocjeniji resurs i upravo ovaj dokument postavlja temelje svih budućih odluka o upravljanju njime. Ovo je zato jedan od najvažnijih dokumenata koji osigurava održivost življenja u povijesnoj jezgri, upravljanje gospodarskim procesima i budućim projektima – navodi gradonačelnik Branko Dukić i najavljuje:

- Sukladno Planu, Kulturno vijeće Grada Zadra u suradnji s Konzervatorskim odjelom u Zadru, donosit će listu prioriteta sljedećih zahvata na kulturnim dobrima, a sam Plan u skorije vrijeme preporuča realizaciju projekta uređenja Trga tri bunara, povezivanja šetnice Bedema zadarskih pobuna i Trga Petra Zoranića itd.

image

Muraj

Luka Gerlanc/Cropix

Plan upravljanja ovom zaštićenom spomeničkom cjelinom izradila je tvrtka Urbanex, a direktorica Ivana Katurić objašnjava kako je riječ je o tzv. prvoj generaciji Plana koji će Gradu Zadru, Ministarstvu kulture i medija, Konzervatorskom odjelu, gradskim i županijskim ustanovama, udrugama, tvrtkama, građanskim inicijativama i svim zainteresiranim dionicima poslužiti kao smjerokaz i "radna bilježnica“ za sve aktivnosti, radove i projekte u razdoblju od 2023. do 2028. godine, a do kojih se došlo analizom stanja te participativnim putem.

Plan ističe prioritete poput potrebe strateškog pristupa zaštiti kulturne baštine kroz izradu konzervatorskog elaborata za ukupan zadarski obrambeni sustav; izradu priručnika za implementaciju integriranih vizualno-ambijentalnih elemenata i dozvoljenih intervencija unutar kulturno-povijesne cjeline grada Zadra; izradu modela interpretacije, valorizacije i brendiranja kulture i kulturne baštine; plana upravljanja rizicima, izrada strategije urbane sigurnosti te studije nosivog turističkog kapaciteta; implementacije sustava zajedničke kartice za kulturu… Prioriteti prve razine ovog Plana postat će dijelom proračuna 2024. i 2025., sve sukladno prijedlozima dvaju ključnih tijela za provedbu, a to su Koordinacijsko i Partnersko vijeće.

image

Dina Bušić

Luka Gerlanc/Cropix

- Od posebne je važnosti daljnja participacija svih dionika, osobito mladih. Već u idućoj godini planira se, u suradnji sa Sveučilištem u Zadru, organizirati stručni skup o upravljanju i interpretaciji svjetske baštine, a trajno uključivanje građana u upravljanje povijesnom jezgrom planira se kroz stvaranje međusektorske platforme i uključivanje mladih u dijalog – kazuje pročelnica Dina Bušić ističući važnost uspostave učinkovitog sustava upravljanja kulturnom baštinom za kojega je ključno osnivanje Odsjeka za kulturnu (svjetsku) baštinu kojega definira sam dokument, a kroz koji će se koordinirati aktivnosti vezane za provedbu ovog Plana.

Tko je tko

Koordinacijsko vijeće čine: gradonačelnik Grada Zadra, savjetnik za baštinu pri Gradu Zadru, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru, voditelj Odjela za graditeljsku baštinu, krajolik i prostorno planske mjere zaštite pri Ministarstvu kulture i medija RH, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Zadra, pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša Grada Zadra, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i šport Grada Zadra, predsjednik Društva arhitekata Zadra i predsjednik Mjesnog odbora Poluotok

Partnersko vijeće čine: Sveučilište u Zadru, Lučka uprava Zadar, Nasadi d.o.o., Udruga Eko Zadar, Javna vatrogasna uprava Zadar, Obale i lučice d.o.o., OŠ Petar Preradović, Vrtić Radost, Udruženje obrtnika Zadar, Udruga zadarskih ugostitelja, Županijska komora Zadar, Tržnica Zadar d.o.o., Udruga turističkih vodiča ‘Donat‘, Muzej antičkog stakla, Zajednica udruga Centar nezavisne kulture, Zavod za prostorno uređenje Zadarske županije.

image

Zadarski Poluotok

Grad Zadar/
27. travanj 2024 00:46