StoryEditorOCM
4 kantunaKK ZADAR & DUGOVI

Giergia je osuđen zbog utaje poreza od 6 mili. kuna, mi smo otkrili još 11 mili., a porezni dug pretvoren u dionice Grada Zadra je - 32,4 mili. kuna!

Piše Ivica Nevešćanin
19. veljače 2021. - 15:23

Ugovorom o prijenosu potraživanja između Ministarstva financija i Grada Zadra od 4. listopada 2012. godine, država je na Grad Zadar prenijela dionice KK Zadar u visini neplaćenog poreznog duga od 32.394.584,54 kuna. Prijenosom tih dionica te pretvaranjem duga kluba prema Gradu Zadru za komunalnu naknadu i milijun kuna osnivačkog kapitala u dionice, Grad Zadar je stekao 79,90 posto vlasništva novo formiranog športskog dioničkog društva KK Zadar. Osnivačka skupština KK Zadar š.d.d. održana je 30. studenog 2012. godine, a udjel Grada Zadra do danas je ostao isti, i iznosi 35,6 milijuna kuna.

Podatke o visini udjela poreznog duga koji je pretvoren u dionice Grada Zadra zatražili smo od gradskog pročelnika za financije Ivana Mijolovića, ujedno i predsjednika Nadzornog odbora KK Zadar, nakon što smo otkrili da je samo porezni dug kluba prema Ministarstvu financija u razdoblju od 2005. do kraja 2009. iznosio skoro 17 milijuna kuna. Zanimalo nas je li provedeni prijenos potraživanja bio u visini poreznog duga od 6 milijuna kuna, za koje je Giuseppe Pino Giergia nekidan nepravomoćno osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora, ili je u tom 'prebijanju' porezni dug iznosio 17 milijuna kuna, kako je utvrdio porezni Uskok u kaznenoj prijavi protiv Zvonimira Vrančića, Kristijana Magaša, Giuseppe Giergie, Dina Perovića i samog KK Zadar, što znači da 11 milijuna kuna, za koje je klub oštetio državni proračun, nije bilo obuhvaćeno optužnicom.

image
Uprava KK Zadar: Branimir Longin, Ivan Mijolović, Željko Žilavec
Luka Gerlanc/Cropix

Ispalo je, međutim, da je porezni dug kluba prema državi u trenutku pretvorbe iz sportske udruge u dioničko društvo bio još veći, i to za dodatnih 15 milijuna kuna!

Nakon uvida u dokument o prijenosu prava između države i Grada Zadra pročelnik Mijolović nam nije mogao reći na koje se točno razdoblje odnosi obračunati porezni dug od skoro 32,4 milijuna kuna, odnosno strukturu duga temeljem kojeg je Ministarstvo financijska prenijelo svoja potraživanja na Grad Zadar.

- U ta 32 milijuna kuna obračunata je i kamata, ali stvarno ne bih znao reći u kojem su razdoblju porezni dugovi nastali – kazao je Mijolović, složivši se da bi moglo biti riječi o dugovima koje je klub stvorio prema državi u razdoblju od 2005. do kraja 2011., plus dugovi preneseni iz prijašnjeg razdoblja.

Naime, u ožujku 2011. godine tadašnji predsjednika kluba Edvin Šimunov izjavio je za Slobodnu Dalmaciju da je dug kluba prema državi na ime poreza iznosio oko 15 milijuna kuna, a još dva milijuna kuna dugovao je gradskoj upravi. Ukupan iznos duga KK Zadar po raznoraznim osnovama – od države preko banaka do trećih osoba – tada je iznosio oko 100 milijuna kuna.

- Danas su ukupne obveze KK Zadar oko 28 milijuna kuna. Najviše od toga, oko 12 milijuna kuna, dugovanje je prema ŠC Višnjik. Ostali dio duga odnosi se na razne dobavljače, komunalne tvrtke, ali među vjerovnicima nema Grad Zadra i banaka – kazao nam je gradski pročelnik i predsjednik NO KK Zadar Ivan Mijolović.

27. travanj 2024 01:22