StoryEditorOCM
4 kantunaHALO BING...

Galantni Zadranin predstavljao se kao "uspješan poslovni čovjek za uvoz-izvoz", prevario žrtvu za 140 tisuća kuna: sud nakon 16 godina donio presudu!

Piše Božana Sviličić
14. siječnja 2021. - 16:49
Zadranin (63) koji se predstavljao kao uspješan poslovni čovjek nepravomoćno je na Općinskom sudu u Zadru osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu.Hanza Media, Ilustracija

'Galantni' Zadranin (63) koji se predstavljao kao uspješan poslovni čovjek nepravomoćno je na Općinskom sudu u Zadru osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci uvjetno na dvije godine zbog prevare u kojoj se čak prije 16 godina okoristio za najmanje 140 tisuća kuna.

Predstavljajući se kao uspješan poslovni čovjek koji se bavi uvozom i izvozom svoju žrtvu je od početka svibnja do prosinca 2004. naveo da mu preda 20 tisuća eura, tvrdeći da će ih uložiti u posao oko uvoza šećera i isplaćivati mu osam posto vrijednosti ostvarenog profita i vratiti mu uloženi novac nakon završenog posla, iako to nikad nije namjeravao.

Stavlja mu se na teret da je vratio iznose od 1,000,00 EUR-a te dva puta po 1.600,00 EUR-a, samo da bi ga naveo da mu ponovno preda iznose od 5.000,00 EUR-a i 2.100,00 EUR-a, uz obećanje da će dug vratiti krajem siječnja 2005, što nije učinio. U kafić u vlasništvu Zadranina kojeg je prevario redovno je dolazio kao gost trošeći veće iznose novca za piće čime je stekao njegovo povjerenje. Nakon što mu je Zadranin predao novac, 63-godišnjaku se izgubio svaki trag iz kafića u kojem je bio stalan gost.

Nakon što ga je prijavio policiji, prevareni Zadranin je u svom svjedočenju kao glavnu osobinu 63-godišnjaka istaknuo njegovu – galantnost.

Iako prevarant nije osporio njihovo međusobno poznanstvo, opovrgnuo je da bi ikad za bilo kakav poslovni poduhvat primio od njega bilo kakav novac. Naglasio je kako se njegovo trgovačko društvo bavilo prodajom mješovite robe, te da se sjeća da su prodavali vodu San Benedeto, pelene Pampers, Coca – colu i slične stvari.

Spomenuo je i poslovanje s pšenicom, ali je naglasio kako to nije radilo njegovo trgovačko društvo, već je bio savjetnik jednom mađarskom trgovačkom društvu. Kako je reakao taj posao je njemu trebao otvoriti mogućnost obavljanja ovakvog posla u Republici Hrvatskoj, odnosno izvoza prema Europskoj Uniji bez carinskih davanja.

Pojasnio je kako se nije bavio uvozom šećera, ali da je pšenica iz države Illinois trebala doći u luku Ploče. Na pitanje optužbe može li navesti imena tih carinika s kojima se družio u inkriminirano vrijeme u spornom kafiću odgovorio je da se ne danas ne može sjetiti njihovih imena i prezimena.

Tijekom ovog postupka bio mu je određen istražni zatvor u kojem je proveo vrijeme od 23. rujna do 7. listopada 2019.

- Sud ocjenjuje, s obzirom na prethodno izložene okolnosti, ali i sa aspekta cilja koji se želi postići, a to je da oštećenik dobije ono što mu okrivljenik već 16 godina duguje, da će se svrha kažnjavanja ostvariti i bez izvršenja izrečene kazne.

Naime, okrivljenik nije kazneno osuđivana osoba. Od kaznenog djela je proteklo više od 16 godina. Danas je okrivljenik u dobi od preko 62 godine i invalid. S obzirom na to se može očekivati da će se izricanjem ove kazne, bez njenog izvršenja, ostvariti svrha kažnjavanja, kako pri iskazivanju društvene osude počinjenju tog djela, tako i pri utjecanju na okrivljenika i druge osobe da ne čini kaznena djela- navodi se u obrazloženju presude kojom je okrivljeniku naloženu da 140 tisuća kuna oštećenom Zadraninu isplati sedam mjeseci od od pravomoćnosti presude.

02. svibanj 2024 00:03