StoryEditorOCM
4 kantunaSTARI PROBLEM NA ULAZU U GRAD

Fekalnih ispusta nema, ali uvala Jazine smrdi - evo zašto se neugodni miris osjeća i kada će problem biti riješen

23. kolovoza 2018. - 21:55
kanalizacija2-230818

Zašto se u Jazinama osjeća smrad? Najpoznatija gradska uvala odavno je oslobođena fekalnih ispusta u more, ali se unatoč tome ovog ljeta u nekoliko navrata osjetio "stari dobri miris" nekadašnjih Jazina.

-Znamo za taj problem, on će uskoro biti riješen, spreman je za odgovor i pojašnjenje direktor "Odvodnje" Grgo Peronja.

Po njegovim riječima, radi se o neodgovarajućim rešetkama za odvodnju oborinskih voda koje su zaostale iz nekih davnih vremena, a nalaze se u neposrednoj blizini pješačkog prijelaza i autobusnog ugibališta u Jazinama.

- Ako idete automobilom, smrad se osjeti tek nakon 50-ak metara jer na tom mjestu "pokupite" i zrak za ventilaciju, ali ako ste pješak, odmah vam je jasno da neugodan miris dolazi samo iz tih rešetki, ne iz uvale Jazine u koju su spojeni samo oborinski, ne i fekalni uljevi. Miris se osjeti dok pada kiša, svega sat ili dva kasnije miris nestane i sve je u redu, jer se radi o oborinskom talogu, lišću i zemlji iz gradskog parka, kaže Peronja.

-Kada će problem biti riješen?

-Prije početka rekonstrukcije državne ceste od Jazina do vrha Poluotoka, "Odvodnja" je među svojim uvjetima zatražila postavljanje odgovarajućih rešetki i to je na cijelom tom potezu i učinjeno, a rešetke iz kojih se sada osjeća neugodan miris su od ranije, jer su postavljene izravno i okomito na cjevovod. Kako je riječ o državnoj cesti, nemamo ovlasti da sami tamo postavimo sifone, ali će sve to biti riješeno čim krene nastavak radova na rekonstrukciji te prometnice, kaže Peronja.

Dakle, kada bude rekonstruirano raskrićje u Jazinama, bit će ugrađene odgovarajuće rešetke i spriječen neugodan miris. A nastavak radova na projektu obnove cijelog zadarskog Bulevara očekuje se 15. rujna, ali samo na potezu od Autobusnog kolodvora, prema hotelu Kolovare do rotora kod Opće bolnice.

Gradski pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap najavljuje da će rekonstrukcija raskrižja u Jazinama, prema Ljepotici i prema Bolnici, uslijediti oko 15. listopada kako bi se izbjegli prometni čepovi u Jazinama pri ulasku na Poluotok dok još traje turistička sezona. Tako će, zajedno s obnovom raskrižja, nakon 15. listopada biti postavljene i odgovarajuće rešetke na oborinskoj odvodnji, a smrad iz Jazina će nestati i po drugi put.

 

GRAĐANI PIŠU PERONJI: Kod pročišćivača smrdi kao da "koža gori"
Posljednjih nekoliko dana učestale su primjedbe i građana Smiljevca koji žive u neposrednoj blizini pročišćavača kod gradskog groblja. I oni opet osjećaju smrad, pogotovo u noćnim satima. Jedan od građana emailom je upozorio direktora "Odvodnje" Grgu Peronju, a onda je dobio odgovor.
-Tragom Vašeg maila 20. kolovoza smo izvršili kontrolu cijelog postrojenja, ponovili smo pregled i jutros od 7 do 8 sati. Uređaj radi vrlo dobro, rezultati pročišćavanja su izuzetno dobri, a naše aparature ne pokazuju visoki nivo plinova. Pratit ćemo stanje i dalje, te postupati sukladno potrebi i prema pravilima struke, odgovorio je Peronja.
- Vaše aparature mogu, ali i ne moraju biti korektne jer se na dane osjeti dosta jak miris paljevine, kao da koža gori, a neugodan miris iritira dišne organe, uzvratio je Peronji građanin.
27. travanj 2024 03:30