StoryEditorOCM
4 kantunaDOBILI OD FIRME 'BOŽIĆNE ČESTITKE'

Falkensteiner u Zadru ponudio otkaz 12 stalnih radnika hotela na Boriku

14. prosinca 2016. - 16:05
prosvjed_falkensteiner12-141216

Dvanaest radnika Falkensteiner Hotels & Residences Borik d.d. Zadar dobilo je ovih dana iz uprave tvrtke lijepu „božićnu čestitku“ - prijedlog otkaza ugovora o radu.

Zbog toga su u srijedu ispred upravne zgrade na Boriku organizirali prosvjed na kojemu su pozvali upravu i vlasnike Falkensteinera da povuku predložene otkaze jer će se inače suočiti s novim sindikalnim potezima.

Radi se o 12 dugogodišnjih radnika raznih profila: konobara, kuhara, vrtlara, dostavljača, traktorista, kojima su najavljeni poslovno uvjetovani otkazi o radu zbog smanjenja opsega posla kod poslodavca. Otkazi nisu priopćeni radnicima, već je to dostavljeno na očitovanje sindikalnom povjereniku STUH-a u Društvu s ovlastima radničkog vijeća, u obliku prijedloga odluka o otkazu ugovora o radu za navedene radnike.

- Zbog najave otkaza pred Božić mi smo bili šokirani u Sindikatu i odmah smo reagirali oštrim očitovanjem članovima uprave Falkensteinera Borik Agronu Berishi i Jasni Ćurković koji su predložili otkaze. Tražimo povlačenje te odluke o otkazima. Neprihvatljivo je obrazloženje da je smanjen opseg posla kao jedini razlog na koji se poziva uprava Borika. Posla ima više nego dovoljno, a svi su oni dugogodišnji djelatnici koji rade od 20 do 30 godina. Falkensteiner je jedna od boljih tvrtki na ovom području i nema razloga za otpuštanjem. Tvrtka broji 120 ljudi, imaju puno sezonaca zaposlenih na određeno vrijeme i nema nikakvog razloga po Zakonu o radu da se oni otpuštaju. Mi smo se tome najodlučnije suprotstavili. Predsjednik uprave Berisha se jučer javio i zatražio sastanak sa Sindikatom. Mi pristajemo na taj sastanak, ali samo zbog bezuvjetnog povlačenja odluke o otkazu ugovora o radu, a spremni smo, uz pravne i na radikalnije akcije. Naša poruka upravi Falkensteinera je da ni pod koju cijenu nećemo dopustiti otkaze ovim ljudima. Otkazi moraju biti povučeni – kazao je u ime okupljenih radnika Vedran Uranija, pravni povjerenik u Teritorijalnom uredu SSSH Zadar, dodajući kako Sindikat strahuje i od daljnjih otpuštanja.

Venco Marčina, sindikalni povjerenik Sindikata turizma i usluga Hrvatske u Boriku zajedno s Uranijom obavijestit će i vlasnika Falkensteinera u Austriji jer nisu sigurni da su vlasnici uopće upoznati sa svim što se događa u zadarskoj tvrtki. Cilj uprave je smanjiti broj izvršitelja, otpustiti radnike i zaposliti ih kao sezonce na određeno vrijeme što je nažalost trend širom Hrvatske.

- Zadnjih nekoliko godina je dogovorno 38 radnika otišlo. Svake godine ode nekoliko stalnih radnika čiji se broj smanjuje. Broj članova sindikata u tvrtki je smanjen u zadnjih 16 godina sa 200 na svega 26 od ukupno 120 radnika. Od 12 radnika koji su na popisu za otkaz, 11 ih je u sindikatu što je udar i na sindikat. Uprava uopće nije kontaktirala s nama već nam je samo poslala prijedlog otkaza ugovora o radu, a bojimo se da je ovo samo početak. Ponudili su otpremnine koje prema Kolektivnom ugovoru iznose maksimalno 10 bruto plaća plus otkazni rok, međutim to je neprihvatljivo. Tražimo ostanak na poslu, a ne otkaze – zaključio je Marčina.

Okupljeni radnici redom su kazali kako bi otkazi za njih značili katastrofu jer više ne mogu pronaći nova zaposlenja. Nikome nije jasno zbog čega tvrtka to radi. Na Boriku imaju tri vrtlara od kojih su dva dobili prijedlog otkaza, a istovremeno tvrtka angažira privatnu tvrtku Magnolia za poslove održavanja hortikulture.

Zateklo me, ne znam što reći, 16 godina sam u firmi kao konobarica. Plaća je iznosila oko 4.800 kuna, bilo je dvokratnog posla, prekovremenog u sezoni, dolazili smo kad nas se god pozivalo. Nije bilo smanjenja obima posla... – kazala je Rozana Alvir.

Preteško mi je i nemam nikakav rezervi plan. Ne znam uopće odkud im ideja da bi ovo napravili, jesu li oni uopće ljudi, imaju li dušu. Imam 57 godina života i 26 godina radnog staža, od čega 20 na Boriku, samohrana sam majka i podstanar, ne znam što ću dobijem li otkaz. Nesretna sam i tužna i nisam to zaslužila. Ovo je pretužno i prežalosno za Božić da dobiješ takvu čestitku – rekla je sa suzama u očima KV kuharica Mirjana Breulj.

Ja sam ličilac po zanimanju kojega su prebacili u vrtlare. Ovome je prethodilo nešto drugo, 1. svibnja 2014 godine su mi skinuli četvrtinu plaće, oko tisuću kuna. Bio sam majstor I, sad sam vrtlar III – kaže Davor Glavić.

Smanjenjem vrijednosti boda, tvrtka je tada smanjila plaće pod izlikom da neće biti otkaza, ali dvije i po godine nakon toga stigli su i otkazi čime je izigran i taj dogovor. Njihove menadžerske plaće su naravno ostale visoke, a naše su srezali na minimum minimuma. Ja sam dite Borika, došao sam 1974. godine na prvu godinu naukovanja, kad su firme poput Borika birale učenike u ugostiteljskim školama... radili smo, novaca je bilo, ali sad smo se sveli na ništa – kaže Zdenko Grbić.

26. travanj 2024 20:05