StoryEditorOCM
4 kantunaZBOG POKUŠAJA UBOJSTVA PARTNERA LONCA "POKLOPILO" JE SEDAM GODINA ZATVORA

Erika Mary Medić (42): "Što je ovo, mogu li nazvati mater?!"

28. srpnja 2017. - 10:24
medic_presuda1-270717

- Što ovo znači?! Mogu li nazvati mater? - pitala je unezvjereno 42-godišnja Zadranka Erika Mary Medić u četvrtak u sudnici Županijskog suda u Zadru nakon što su joj s lisicama prišli pravosudni policajci.

Zbog pokušaja ubojstva 54-godišnjeg Dragana Lončara zvanog Lonac kojeg je nakon kraće prepirke probola nožem u prsa, sudac Boris Radman osudio je na sedam godina zatvora što je značilo da mora odmah nakon presude iza rešetaka, kamo su je policajci u stanju šoka i sproveli. Na objavu presude je došla samo s mobitelom i novčanikom, a takvu kaznu nije očekivala jer je Lonac u međuvremenu na sudu promijenio iskaz kazavši kako je on sam sebe ubo nožem. Sud mu, međutim, nije povjerovao već je utvrdio da je se on zapravo boji, jer ga je Erika nakon izlaska iz pritvora, kako je utvrđeno, kontaktirala čak 8820 puta.

- Optužena je inkriminiranog dana poduzela apsolutno sve radnje da ubije Lončara, jer je nož dug 31, s oštricom od 20, te širinom od tri centimetra adekvatan da izazove smrt poglavito što ga je gađala u jedan od najvitalnijih dijelova tijela. Lončar je zadobio po život opasne ozlijede, odnosno lateraciju lijevog plučnog krila. Njegova smrt nije nastupila samo zahvaljujući žurnoj liječničkoj intervenciji- obrazložio je sudac Radman.

Zadranka je optužena da je Lončara, inače vlasnika stana u kojem su provodili večer, napala 2. veljače 2016. godine, oko tri sata, u stanu na Putu Petrića nakon kraće svađe. S njima se nalazio i njihov prijatelj građevinski tehničar, 54-godišnji N. B., koji je nakon incidenta nazvao Hitnu pomoć. Svađa između Erike i 'Lonca' izbila je nakon što joj je on spočitnuo što nije odmah došla kod njega u stan već je prethodno bila u kafiću. Lončar je na sudu ispričao da ga je tu večer Erika dva do tri puta udarila šakom po tijelu, a možda i u glavu. Kada je Erika uzela i nož pitao ju je hoće li ga s njim zaklati, na što ga je ona ubola u lijevu stranu prsa. Njihov prijatelj se na sudu prisjetio kako se Lonac u tom trenutku uhvatio za prsa i rekao: "Srce mi je probola, umrijet ću!" na što joj je on uzeo nož i bacio ga u kuhinju. 'Lonac' je pak na sudu pojasnio kako se perioda tijekom kojeg je ležao u zadarskoj Općoj bolnici gdje se oporavljao od teške ozlijede nije sjećao.

- Sanjao sam neke zvijeri koje me hoće ubiti i svoje prijatelje iz vojske, no ne sjećam se da me itko posjetio osim Erike – posvjedočio je. Tijekom dokaznog postupka vještak psihijatrijske struke utvrdio je da Erika ima poremećaj ličnosti kod zanemarivanja prava drugih ljudi, te da se ne obazire na osjećaje drugih ljudi kada je u pitanju vlastiti užitak zbog čega ugrožava svoju i tuđu sigurnost. Tome je pridodano i njezino ponašanje kada nakon izlaska iz zatvora nije spomenula žrtvu već je rekla: "Malo mi je žao što se ovo dogodilo. Žao mi je sebe što se ovo dogodilo". Njezina obrana da je Lonca ubo njihov prijatelj iz stana nije prihvaćena zbog kuta uboda.

- Kazna zatvora zasigurno će utjecati na promjenu karakternih osobina optužene, na njezino buduće poštivanje drugih ljudi,kao i na druge počinitelje takvih kaznenih djela da se tako ne ponašaju- obrazložio je sedmogodišnju zatvorsku kaznu sudac Radman.

25. travanj 2024 02:09