StoryEditorOCM
4 kantunaPRESLAGIVANJE GRADSKE UPRAVE

Dukić želi kontrolu investicija i otvara prostor za svoje kadrove – odlaze Baranović, Baraba i Vanjak, a Kasap postaje mega-pročelnik

29. srpnja 2017. - 00:28
dukic2-280417

Gradonačelnik Branko Dukić odlučio je presložiti zadarsku gradsku upravu, promijeniti nazive nekoliko dosadašnjih upravnih odjela i smanjiti im broj s ukupno 14 na 13. Pritom će Dukić sebi otvoriti prostor za popunjavanje vlastite kadrovske križaljke i imenovanje nekih novih pročelnika.

Naravno, kao cilj ove rekonstrukcije Dukić navodi "poticanje i unaprjeđenje poslovnih procesa gradske uprave kao i daljnje jačanje učinkovitosti i racionalizacije troškova njezina funkcioniranja". Što Dukić predlaže?

Poslovi i zaposlenici dosadašnjeg Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja pripojili bi se postojećem UO za prostorno uređenje i graditeljstvo čime bi se "objedinili svi poslovni i upravni procesi od kreiranja urbanističkog razvoja grada, izgradnje svih segmenata komunalne infrastrukture pa do pojedinačnih akata provedbe važećih dokumenata prostornog uređenja". Predlaže se i pripajanje nadležnosti dosadašnjeg UO za razvitak otoka i zaštitu okoliša dijelom UO za gospodarstvo i obrtništvo, u domeni razvitka otoka u kojem se izvorno i nalazila, dok bi zaštita okoliša potpala pod UO za komunalne djelatnosti. Tako bi nastali UO za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka i UO za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša.

Ovim će prekrajanjem biti razriješene i kadrovske dileme, pogotovo one na pročelničkim mjestima. Andreja Baraba i Hrvoje Baranović, dosadašnji pročelnici za otoke i izdavanje građevinskih dozvola, našli se se nakon lokalnih izbora bez "političkog zaleđa" jer se Modes uopće nije probio u sastav Gradskog vijeća, a prethodno su ispali i iz koalicijske kombinacije HDZ-a.

Dukićevim zahvatom, njihovi upravni odjeli bi potpuno nestali i pripojili bi se drugima, a posebno se zanimljivim čini "useljenje zaštite okoliša" u UO za komunalne djelatnosti kojemu je dosada na čelu bila Ivana Vanjak. Dukić je očekivao odstupanje pročelnice Vanjak na čijem bi mjestu želio vidjeti Robertina Dujelu, pa ovim kratkim rezom i dodavanjem "zaštite okoliša" komunalnom UO dobiva mogućnost raspisivanja natječaja za pročelničko mjesto tog "novog" upravnog odjela.

Ni u HDZ-u nisu bili u potpunosti jedinstveni oko spajanja UO za provedbu dokumenata prostornog uređenja i građenja s postojećem UO za prostorno uređenje i graditeljstvo, jer bi se time stvorio "mega odjel" s ogromnim ovlastima, a Darko Kasap bi postao najmoćniji zadarski pročelnik. Upozoravalo se i na nelogičnost: taj bi veliki odjel za brojne zahvate i investicije sam sebi izdavao građevinske dozvole, ali je na koncu Dukić predložio upravo to.

Njegov će se prijedlog preustroja gradske uprave sljedećeg utorka naći na dnevnom redu Gradskog vijeća.

 

 

Ured gradonačelnika preuzima kontrolu investicija i strategiju razvoja

Nadležnosti Ureda Grada predloženom izmjenom ustroja bile bi fokusirane na pravne aspekte i procese iz domene donošenja akata iz nadležnosti GV-a i gradonačelnika, dok bi se stručni i administrativni poslovi iz domene rada gradonačelnika i njegovih zamjenika vezanih uz organizacijske, protokolarne, informacijske i promidžbene poslove izdvojili u zasebni odjel pod nazivom Ured Gradonačelnika.

Tako stoji u materijalu odaslanom gradskim vijećnicima, a kao bitna novina "novoformiranom Uredu Gradonačelnika predlaže se povjeravanje poslova vezanih uz kontakte sa strateškim investitorima, investicijsko planiranje, izradu marketinške i razvojne strategije grada Zadra, te razvoj civilnog društva".

 

Ovo su Upravni odjeli Grada Zadra

1. Ured Grada

2. Ured Gradonačelnika

3. Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo

4. Upravni odjel za gospodarenje gradskom imovinom

5. Upravni odjel za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka

6. Upravni odjel za EU fondove

7. Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša

8. Upravni odjel za financije

9. Upravni odjel za odgoj i školstvo

10. Upravni odjel za kulturu i šport

11. Upravni odjel za socijalnu skrb i zdravstvo

12. Upravni odjel za gradsku samoupravu i opće poslove

13. Ured za unutarnju reviziju

 

TKO ĆE DAVATI KONCESIJE: Korona umjesto Jurina

Dosadašnji član Povjerenstva za koncesijska odobrenja i pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom Rajko Jurin je otišao u mirovinu, a s mjesta predsjednika Povjerenstva odlazi Hrvoje Baranović i postaje samo član. Novi predsjednik Povjerenstva za koncesijska odobrenja postao bi Tomislav Korona, sadašnji pročelnik za gospodarenje gradskom imovinom.

28. travanj 2024 06:23