StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO/NAKON 16 GODINA

Dukić: "Volio bi da smo tu bili prije mjesec dana ili bar nakon izbora jer Centar Mocire i kampanja ne idu zajedno. Ovo je ipak iznad svih nas"

Piše Matea Gugić Magaš
6. svibnja 2021. - 15:48

Desetljećima duga saga o Centu Mocire zaista se bliži svome kraju. U četvrtak su tako, povodom završetka opremanja i skorog preseljenja dječjeg vrtića „Latica“ te osnovne škole „Voštarnica“, gradonačelnik Branko Dukić i suradnici obišli zajedno s ravnateljicama Vesnom Penjalov i Irenom Dukić taj moderni kompleks koji se prostire na preko 7.000 metara, a čiji je kamen temeljac postavljen još davne 2005. godine.

- Volio bi da smo tu bili prije mjesec dana ili bar nakon izbora, jer Mocire i kampanja stvarno ne idu zajedno. Ovo je ipak iznad svih nas. Najveći dio posla podnijeli su moji suradnici koji su uz ravnateljice, djecu i njihove roditelje najzadovoljniji napravljenim. Pred ljeto 2019. potpisan je sporazum o radovima na rekonstrukciji i tada sam rekao da su nam Centar Mocire glavna preokupacija uz školu na Novom Bokanjcu. Danas smo svi sretni, pao nam je kamen sa srca - rekao je Dukić pred novinarima te naglasio kako centar nisu samo moderni zidovi već i stručan kadar koji će ovdje školovati djecu i odrasle s poteškoćama u razvoju.

- Nakon useljenja vrtića Latica, krećemo odmah u rekonstrukciju vrtića Pčelica, a za projekte su već spremni i novi vrtić na Višnjiku, Diklu te na Crvenim kućama. Cilj je u iduće četiri godine imati nula neupisane djece u Zadru jer svako dijete to zaslužuje – naglasio je zaključivši kako će i u Vruljici i na Višnjiku niknuti senzorička vježbališta koja će također pomoći djeci i roditeljima s poteškoćama u razvoju.

image
Branko Dukic, gradonacelnik sa suradnicima.
 
Jure Miskovic/Cropix

Posjetimo, u travnju 2017. godine stvari su se oko Centra Mocire konačno pomaknule s mrtve točke nakon što je Grad Zadar aneksom ugovora preuzeo ulogu investitora i obvezu da dovrši izgradnju centra koji je tada bio već potpuno devastiran. Zgrada Centra je u srpnju prošle godine prošla tehnički pregled i konačno dobila uporabnu dozvolu nakon niza problema koji su pratili realizaciju ovog projekta od samog početka.

Kad je riječ o opremanju Centra, gdje se radi o specifičnoj nabavci, natječaj je bio razdvojen u više grupa, od dječjeg namještaja, didaktičke opreme, aparata i sportskih rekvizita visoke kvalitete koja osiguravaju trajnost, funkcionalnost i sigurnost u korištenju.

- Presretna sam i preponosna jer je ovo sad ogledna ustanova! Da čekali smo dugo, ali možda postoji i dobra stvar u svom tom zlu a to je da smo školu opremili potpuno drugačije nešto što bi bili 2009. kad je bilo predviđeno otvorenje. Vrijednost opreme je tri milijuna i 700 tisuća kuna, od kojih je 900.000 posudio Grad, a preko dva milijuna osiguralo je Ministarstvo obrazovanja, koje nam je dalo slobodne ruke prilikom opremanja. I na tome sam im neizmjerno zahvalna – istaknula je ravnateljica OŠ Voštarnica, Irena Dukić, dodavši kako trenutno u Hrvatskoj imaju jedini Teach učionice koje će djeci s poteškoćama omogućiti lakše učenje i bolju inkluziju u društvo i što samostalniji život.

image
Jure Miskovic/Cropix

- Također, metode učenja, poput ABA metode koja je daleko najpopularniji i najučinkovitiji oblik terapije za autizam, na koje smo potrošili oko 300.000 kuna i za koju je u Hrvatskoj educirano samo pet ljudi, kod nas će čak 17 učitelja postati ERB terapeuti – zaključila je Dukić, dok se s njom složila ravnateljica dječjeg vrtića „Latica“ Vesna Penjalov.

- Zaista se veselimo preseljenja u nove prostore. Mi smo pri kraju uređenja svih naših prostorija za razne stupnjeve poteškoća te očekujemo da ćemo useliti što je prije moguće, odmah kada se za to steknu svi uvjeti  – rekla je Penjalov te dodala kako se kroz rad u novim prostorima otvara još više mogućnosti za razvoj i promicanje inkluzije.

image
Irena Dukic, ravnateljica OS Vostarnica
 
Jure Miskovic/Cropix

Osim djeci, Centar će pružati socijalne usluge za različite skupine korisnika kroz sva razdoblja njihovog života, sukladno individualnim potrebama. U ustanovi će se pružati usluge rane intervencije od najranije dobi djeteta s teškoćama, psihosocijalna podrška, usluga boravka, ali i smještaj u interventnim kriznim situacijama, organizirano stanovanje uz podršku u zajednici za korisnike s intelektualnim teškoćama, autizmom i tjelesnim oštećenjem.

- Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike upravljat će tim dijelom Centra, na oko 3.000 kvadrata, te očekujemo skoro opremanje. Vjerujem kako ćemo s radom početi u rujnu. Imat ćemo puno projekata i programa te moram istaknuti kako se radi o zaista izuzeto modernoj ustanovi s kvalitetnim kadrom koji će prikupiti sva dobra iskustva ustanova tog tipa kojih baš nema mnogo u Hrvatskoj – zaključila je Marija Pletikosa, državna tajnica u nadležnom Ministarstvu.

image
Vesna Penjalov, ravnateljica vrtica Latica
 
Jure Miskovic/Cropix
26. travanj 2024 23:56