StoryEditorOCM
4 kantunaVRAĆA SE NATPIS U BOLNIČKE ČEKAONICE

Dobrovoljni darivatelji krvi imaju prednost u dobivanju liječničkih usluga!

Piše M. Kalajžić
21. veljače 2017. - 19:30
venci_jurin-210217

Dobrovoljni darivatelji krvi imaju prednost u dobivanju liječničkih usluga – tako glasi uokvireni crveni natpis koji će se uskoro naći na zidovima svih odjela zadarske Opće bolnice, a tiskala ih je Udruga dobrovoljnih darivatelja krvi Kalelarga u dogovoru s upravom bolnice.

- Takvi su natpisi, kojima se u pružanju liječničkih usluga daje prednost dobrovoljnim darivateljima krvi, postojali prije rata, a onda su nestali iz čekaonica ambulanti i bolničkih odjela, da bi s njima polako iščezla i prava koje dobrovoljni darivatelji krvi imaju. Vrijeme je bilo da vratimo natpise i naša prava, a u tome su nam ususret izišli članovi bolničke uprave na čelu s ravnateljom Opće bolnice Željkom Čulinom na čemu im se zahvaljujemo. Rekli su nam da će rado izvjesiti natpise, ali da ne mogu financirati njihovo tiskanje pa smo to morali sami platiti i to ukupno 16 natpisa, mada je to na sebe trebao preuzeti Crveni križ, ja ne znam zašto nije. U svakom slučaju, natpisi će ponovno biti vraćeni u čekaonice, kako bi naši članovi, dobrovoljni darivatelji krvi, imali barem minimum povlastica koje svojim humanim i nesebičnim djelovanjem zaslužuju – kazao je predsjednik Udruge Kalelarga Venci Jurin.

On se osvrnuo i na jučerašnju vijest da je Hrvatska samo lani uvezla hemoglobina u iznosu od milijardu kuna iz Južne Koreje.

- Dok se Imunološki zavod uništava i obezvrjeđuje rad dobrovoljnih darivatelja krvi kojima se Hrvatska oduvijek ponosila, mi uvozimo plazmu i krvne pripravke iz Koreje. Pa kome to treba, tko podržava takvo stanje i uništava naše davalaštvo i Imunološki zavod? Nekome je očigledno stalo da sve ovo uništi i da postanemo potpuno ovisni o uvozu. To je nedopustivo – kazao je Venci, Jurin dobrovoljni darivatelj krvi od 1962. godine.

Čitav njegov život vezan je za davalaštvo kojim se bavio radio u tri aktiva – Sojara, Adria i posljednjih godina Kalelarga – čiji su davatelji dali više od 7.000 litara krvi! Najpoznatiji zadarski darivatelj krvi bio je svojevremeno ogorčen i namjerom Ministarstva zdravlja da Odjel transfuzije Opće bolnice Zadar izgubi status subregionalnog centra i "potpadne" pod regionalni centar iz Splita.

28. travanj 2024 01:28