StoryEditorOCM
4 kantunaAMBULANTA U OBROVCU

Dobili vrhunsku opremu: "Trgovinski centri imaju defibrilator! Ne zanima me što ga Pravilnik u Obrovcu ne predviđa, mi smo ga nabavili!"

Piše Lada Burčul
13. lipnja 2021. - 20:14

Ambulanta u Obrovcu je prije nekoliko dana opremljena vrijednom opremom – neki aparati nisu ni predviđeni za opremu u ambulantama opće obiteljske medicine, no procijenjeno je, zbog specifičnosti ove ambulante koja pokriva veliko područje, da je dodatna oprema nužna. Radi se o ambulanti u kojoj je nekada radio dr. Goran Jusup, a od studenog prošle godine u njoj je zaposlena dr. Helena Rašić. Ambulanta je dobila defibrilator, prijenosni aspirator i svu prateću pomoćnu opremu.

- Prema Pravilniku o opremanju ambulanti, obrovačka ambulanta ne bi trebala biti opremljena defibrilatorom, ali situacija u Obrovcu je specifična i po tome smatramo da može biti iznimka: prve bolnice nalaze se tek u Kninu ili u Zadru, a punkt Hitne medicinske pomoći u Posedarju. Za građane Obrovca i cijeloga kraja defibrilator u tamošnjoj ambulanti znači život. U situacijama akutnog infarkta srca ili životno ugrožavajućeg srčanog rima, defibrilator je život, doslovno. Smatrali smo da je poražavajuće da svaki veći trgovinski centar u Zadru ima defibrilator, a udaljena obrovačka ambulanta ga nema – kazala je dr.med. Melanija Ražov Radas, predsjednica Upravnog vijeća Doma zdravlja Zadarske županije i županijska vijećnica u proteklom sazivu Županijske skupštine.

- Žao mi je da dr. Radas neće biti vijećnica i u ovom mandatu. Ona je direktno pokrenula opremanje obrovačke ambulante – rekao je Ivan Matić, MOST-ov županijski vijećnik, koji je u veljači ove godine na on-line sjednici Županijske skupštine pitao vijećnike znaju li da je Obrovac dobio stalnu liječnicu tek dvije godine nakon odlaska dr. Jusupa i da u toj ambulanti liječnica nema ni pulsni oksimetar, ni defibrilator, ni kisik. Dr. Melanija Ražov Radas (HDZ) tada je na ovo reagirala, rekavši da je ona predsjednica Upravnog vijeća Doma zdravlja i da će se osobno zauzeti da se te stvari u Obrovcu riješe u najkraćem mogućem roku.

image
Melanija Ražov Radas
Foto Cropix

- Dogovoreno je da potreban iznos od 143 tisuće kuna po pola plate Zadarska županija i Grad Obrovac. Tako se i napravilo i oprema je sada u ambulanti – kazala je dr. Radas.

- Idući korak nam je osigurati neko vozilo Doma zdravlja kojim bi liječnica išla u kućne posjete. Ovaj kraj je velik i puno starijih ljudi žive sami – rekao je Matić.

Ravnateljica Doma zdravlja dr. med. Renata Bek je rekla da je Matićeva inicijativa nepotrebna.

- U Obrovcu imamo čak tri službena vozila. Za patronažu, njegu u kući i jedno vozilo koje koristi kućni majstor koji preuzima i uzorke krvi i odvozi ih. Nema nikakvog razloga da liječnica u Obrovcu za kućne posjete ne koristi jedan od ova tri automobila. U svakom trenutku ona se za kućne posjete njima može koristiti – kazala je Renata Bek.

image
Renata Bek
Foto Cropix

U obrovačkoj ambulanti se ipak stvorio novi problem, nakon što je dr. Helena Rašić imala prometnu nesreći i njezina će rehabilitacija trajati do 1. rujna.

- Maksimalno se trudimo naći zamjenu, ali ne ide lako, poznato je koliki je manjak liječnika – rekla je dr. Bek.

Obrovčanin Matić je naveo da se, unatoč zamjenama koje rade skraćeno, često događa da u ambulanti bude samo medicinska sestra.

image
Ivan Matić
Foto Cropix

- U Obrovcu je, po pitanju zdravstvene skrbi, stanje ipak bolje i zahvalni smo na opremi koju je ambulanta dobila – rekao je Ivan Matić.

31. svibanj 2024 15:33