StoryEditorOCM
4 kantunaIMA NADE

Do prije samo mjesec dana ribnjak u Perivoju Vladimira Nazora bio je ruglo, danas su stvari drugačije: "Čistit ćemo ga svaki tjedan ako treba!"

Piše Zadarski.hr
2. lipnja 2020. - 15:25

- Od kad znam za sebe, ovo je bilo moje omiljeno mjesto u parku. Znam da mnogi sugrađani često dovode djecu iz istih razloga zbog kojih sam i ja kao dijete voljela ovo mjesto - napisala je razočarana čitateljica prije nekoliko dana na Facebook grupi "Trn u oku - Zadar" referirajući se na mali ribnjak u Perivoju Vladimira Nazora.

- Prije mjesec dana ribnjak je u potpunosti očišćen, ali prskalica koja bi trebala dovoditi svježu vodu ne radi, i to već jako dugo. Lani je jedva škropila, ali bar je to bilo nešto. Sada, pod ovim temperaturama vode ima jedva pedalj, a algi pola od toga. Ribice ovog puta nisam uočila, a prije par dana borile su se plivati između tih gustih algi. A one dvije kornjače, teško da će izdržati dugo. Jedna tužna slika gradske zelene oaze - zaključila je priloživši sliku ribnjaka koji izgleda kao kakav zapuštena kaljuža.

image
Ribnjak je dugo bio zapušten
Čitateljica/fb

Odlučili smo provjeriti sami kakvo je stanje stvari u ribnjaku i iznenadili se: nikad nije izgledao čišći, a mali vodoskok, kako tako, radi! Svakako smo kontaktirali direktora Nasada d.o.o Lenka Ugrinića da nam kaže kako uopće dolazi do problema s ribnjakom te zašto često izgledati kompletno zapušten.

Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

- Najveći zadarski perivoj je Perivoj Vladimira Nazora u kojem se nalazi ribnjak napravljen 1909. godine. S vodoskokom u sredini koji se održao do današnjih dana. To je mjesto okupljanja građana, djece i mladih.

Međutim u zadnje vrijeme imamo velikih problema s bacanjem smeća, galebovima i devastacijom vodoskoka posebno vikendom. Prošle godine, nakon olujnog nevremena, srušena su četiri stabla u blizini ribnjaka koja su svojim visokim krošnjama štitila razne ptice grabežljivice od napada na ribe.

image
Jure Miskovic/Cropix

Prije mjesec dana ribnjak je temeljito očišćen od smeća, taloga i lišća.

U budućnosti ćemo ga održavati svaki tjedan da bi dobili besprijekoran izgled i rad ribnjaka koji privlači građane željne mira i opuštanja pogotovo u perivoju koji je davne 1968. godine proglašen spomenikom parkovne kulture - obećao je direktor Nasada Ugrinić.

image
Jure Miskovic/Cropix
26. travanj 2024 09:43