StoryEditorOCM
4 kantunaITU MEHANIZAM

Do kraja godine bit će gotova obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole, a uredit će se i Trg sv. Frane

Piše Promo
15. studenog 2023. - 20:42

Do kraja godine bi trebala u cijelosti biti gotova obnova kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u koje će svoju djelatnost proširiti Međunarodni centar za podvodnu arheologiju Zadar (MCPA).

Cilj projekta bio je obnova i valorizacija kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru s ciljem povećanja broja novozaposlenih u turističkom sektoru te porastom očekivanoga broja posjetitelja kulturne baštine.

Projektom se osigurava obnova postojećih i izgradnja novih prostora MCPA, opremanje te njihova prilagodba novim sadržajima s primarnom svrhom unaprjeđenja kulturnog, obrazovnog i znanstvenog segmenta MCPA u Zadru kao i implementacija ostalih potrebnih aktivnosti na projektu.

Kada radovi završe u prostoru bivše crkve, na gornjim galerijama smjestit će se stalni prezentacijski i povremeni izložbeni prostor s eksponatima, dok će se na donjem katu urediti višenamjenski prostora za seminare, predavanja i koncerte. U dijelu nekadašnjeg samostana uredit će se uredske prostorije MCPA, na lokaciji nekadašnje dvorišne zgrade u Ulici Blagoja Berse dormitorij za goste, dok će se u novoizgrađenom paviljonu održavati edukativne i znanstvene radionice, seminari i slični sadržaji eksperimentalne arheologije. U prostorima prijemne zgrade zamišljen je prostor za potrebe knjižnice i suvenirnice, a s pet prostornih jedinica dobit će se 1264 metara četvornih prestižnog kulturnog, obrazovnog i znanstvenog središta.

image
Jure Miskovic/Cropix

Iako završetak projekta kasni, ravnatelj MCPA Mladen Pešić ističe kako su u kompleksu u tijeku završni radovi.

- Ugovor s tvrtkom Krekić avangard koja izvodi radove potpisan je u ožujku 2021. godine. Iako su radovi trebali biti gotovi za 19 mjeseci, s završetkom obnove se kasni zbog problema koji su otkriveni tek nakon što su se "ogolili" zidovi crkve sv. Nikole. Naime, nakon čišćenja zidova se utvrdilo da je statika puno lošija negoli se to na početku mislio. Sve nosive strukture trebale su biti usklađene stoga smo prionuli izradi dodatne projektne dokumentacije i ojačavanju konstrukcije što je glavni uzrok odgode projekta, ističe ravnatelj Pešić dodajući kako se trenutno u kompleksu bojaju zidovu, postavljaju prozori, a u crkvi sv. Nikole je krenulo i postavljanje parketa.

- Paralelno sa završnim radovima traje i opremanje kompleksa vrijedno preko 180 tisuća eura koje provodi zagrebačka tvrtka Audio Video Consulting. Najviše opreme stići će za opremanje uredskih prostora i u dormitorij gdje će u budućnosti biti smješteni gostujući profesori i predavači te u crkvu sv. Nikole na čijem će se katu nalaziti edukacijsko prezentacijski dio kompleksa koji će uz pomoć digitalnih tehnologija prezentirana hrvtaska i svjetska podvodna baština, ističe ravnatelj Pešić dodajući kako je ukupna vrijednost projekta 29.985.487,36 kuna, od čega je 85 posto sredstava osiguran iz ITU mehanizma unutar Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., a ostatak sredstava financiralo je Ministarstvo kulture i medija.

Izradu projektne dokumentacije financirali su Ministarstvo kulture i medija,UNESCO i Grad Zadar. Partner na projektu je Turistička zajednica grada Zadra, a tehničku pomoć pri provedbi pruža Agencija Zadra Nova.

Nakon obnove kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole očekuje se i uređenje trga sv. Frane za čije je radove Grad već ishodio građevinsku dozvolu. Grad čeka objave poziva na europske natječaje, a sredstva za obnovu bi trebao dobiti iz ITU mehanizma.

- Primjeri uspješnog završetka svih zadarskih projekata financiranih kroz ITU mehanizam, a kompleks Svetog Nikole je jedan od njih, pokazuju važnost integriranog teritorijalnog razvoja kroz EU fondove. Kroz novu financijsku perspektivu ITU mehanizma za naše urbano područje osigurano je 43 milijuna eura. Sve aktivnosti na pripremi su dovršene i uskoro nam slijedi potpisivanje sporazuma s resornim ministarstvom. U sklopu razvojne strategije osigurat će se financiranje novih kapitalnih projekata, među kojima je, npr. obnova i parterno uređenje javnog prostora Trga svetog Frane koji okružuje kompleks Svetog Nikole i sve sadržaje UNESCO-ovog Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju, proučio je gradonačelnik Branko Dukić.

image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
image
Jure Miskovic/Cropix
04. svibanj 2024 02:06