StoryEditorOCM
4 kantunaREAKCIJA JOSE NEKIĆA

Dječje predstave: ‘Pozivam vijećnike Radetu i Vukošu da policiji što prije prijave protuzakonite činidbe ili neka prestanu manipulirati s javnošću‘

Piše Zadarski.hr
17. veljače 2023. - 13:08

Na naš tekst o financiranju troškova kazališnih ulaznica za djecu u dječjim vrtićima u vlasništvu Grada Zadra, reagirao je gradski pročelnik za odgoj i obrazovanje Joso Nekić.

Poštovani,

S obzirom da ste u svom tekstu ‘‘Tko plaća, a tko ne plaća odlazak djece u kazalište? Ako DV Radost plaća ulaznice za djecu, zašto njihovi roditelji tvrde suprotno?‘‘ i nadalje prema javnosti ostavili dvojbu kako oko odlaska djece u Kazalište lutaka postoje netransparentnosti osjećam potrebu, radi te iste javnosti, ponovno se očitovati.

Od strane Kluba vijećnika SDP-a priča je krenula s optužbom kako Grad Zadar jednom vrtiću osigurava sredstva za predstave u Kazalištu lutaka Zadar, a drugima ne osigurava i u tom smislu uputili su svoja pitanja. Onda su priču nastavili u smjeru zašto nekoj djeci roditelji ne moraju platiti karte, a drugoj moraju platiti, unutar iste ustanove, a sve kako bi dokazali tobožnju neravnopravnost i nejednakost djece. Iz vašeg jučerašnjeg napisa i navoda vijećnice Vukoša kako su se javili ‘‘brojni roditelji‘‘ i svi navode kako su izdvojili novac za baš svaku predstavu u Kazalištu lutaka, vidljivo je kako se najprije željelo dokazati da se ustanove, pa zatim roditelje tretira neravnopravno, a sad se ide i korak dalje jer se želi pokazati kako predstave plaćaju roditelji, a novac koji plaća vrtić se prisvaja ili kako vrtić plaća predstave, a novac roditelja se prisvaja.

Autorica članka, vjerujem nenamjerno, pogrešno citira moje riječi s konferencije za tisak pa se pojačava taj osjećaj ‘‘nečistog posla‘‘. Naime, ona je napisala kako sam na konferenciji pokazao da ne znam tko plaća odlaske u kazalište za djecu iz DV Radost. Dalje je navela kako sam rekao: ‘‘Ja ne znam je li jedni plaćaju, a drugi ne plaćaju.‘‘ To je netočan navod koji upućuje na pogrešan smisao izrečenog. Ja sam na pitanje novinarke: ‘‘A kako to onda da jedan dio roditelja plaća, a jedan ne?‘‘, rekao: ‘‘Ja to ne znam da jedan dio roditelja plaća, a drugi ne plaća.‘‘ Što je potpuno različito od onog što je novinarka napisala da sam rekao.

Ravnateljica DV Radost gospođa Larisa Pavlović Petani jučer je poslala očitovanje svim medijima, a vašoj novinarki u razgovoru i dodatno pojasnila cijelu situaciju. Kako je vaša novinarka završila članak rečenicom: ‘‘Na kraju smo ipak ostali bez ključnog odgovora: ako je DV Radost plaćao ulaznice za kazalište, zašto roditelji djece tvrde suprotno?‘‘, ja ću ponovno zatražiti podatke od DV Radost i DV Sunce, koji su u mom resoru, da se očituju i dostave podatke o plaćanju karata za posjete Kazalištu lutaka Zadar.

Pored toga zatražit ću podatke o svim drugim namjenama za koje su roditelji davali svoj novac tijekom 2022. i sada početka 2023. godine. Kada prikupim te podatke dostavit ću ih vašem i svim drugim medijima. Također podatke ću dostaviti i Klubu vijećnika SDP-a koji su potakli ovo pitanje.

Nadalje, pozivam sve roditelje da nam se obrate i bez odgađanja, dostave podatke koji bi po njima upućivali na kakvu zlouporabu svoga novca bilo da se radi o namjeni za koju su novac dali, a to se nije realiziralo ili da se za određenu namjenu davao novac od strane roditelja i Vrtića.

Također pozivam vijećnike Radetu i Vukošu da u najkraćem roku, meni kao resornom pročelniku ili Gradonačelniku, ako im je draže, pisano ili dolaskom na sastanak, dostave raspoložive podatke koje su dobili od ‘‘brojnih roditelja‘‘ koji su im se obratili. Budući je Kazalište lutaka posjetilo više od 500 djece pretpostavljam da navod ‘‘brojni roditelji‘‘ znači barem 20 roditelja pa im neće biti teško dostaviti prikupljene podatke, a i potaknuti bar nekolicinu roditelja na dolazak u gradsku upravu.

Nama je uistinu čudno i po dosadašnjem iskustvu upravo nevjerojatno da bi se ‘‘brojni roditelji‘‘ obratili vijećnicima Vukoši i Radeti, a niti jedan roditelj da se ne bi obratio Gradu Zadru ili DV Radost. Ako pak vijećnici Vukoša i Radeta imaju nepobitne dokaze, kako su neki mediji naveli, da se ovdje radi o protuzakonitim činidbama pretpostavljam da su te protuzakonitosti prijavili policiji. Ukoliko nisu napravili ni to, pozivam ih da to učine što prije ili neka prestanu manipulirati s javnostima.

Portalu Zadarski.hr zahvaljujem se na videu spomenute konferencije koji ste objavili na svom portalu i na objavi ove reakcije.

S poštovanjem,

Joso Nekić, prof.

09. svibanj 2024 11:40