StoryEditorOCM
4 kantunaNAŠE, A SVJETSKO

Divlji deponij usred Zadra: iza elitnih stanova u Murvičkoj netko je istresao hrpu građevinskog materijala i dokumenata HZMO-a!

Piše M. Magaš
4. siječnja 2022. - 22:31

Mnogi stanari velikog stambenog kompleksa u Murvičkoj nisu nikad mislili da će s prozora svojih skupih stanova gledati na – deponij!

Ni manje ni više, nego usred grada niklo je malo brdo smeća koje već danima stoji i gomila se... Prolaznici nam kažu kako je sve krenulo od radnika koji su bacali šutu i višak građevinskog materijala, da bi im se kasnije ”pridružili” i zaposlenici HZMO-a, čije smo omotnice službenih pošiljki i ovjerenih dokumenta sami pronašli na hrpi smeća.

Što se točno dogodilo i zašto su određeni pojedinci pomislili kako je baš stražnji dio novih zgrada idealno mjesto za odlaganje smeća, nismo uspjeli saznati, no u razgovoru s gradskim pročelnikom za komunalne djelatnosti, Robertinom Dujelom, saznali smo kako je taj teren u privatnom vlasništvu.

Njega je o divljem deponiju informirala gradska vijećnica Adela Frank s nezavisne liste Enija Meštrovića, a ona je o smeću u Murvičkoj doznala preko FB stranice "Trn u oku Zadar".

image
Luka Gerlanc/Cropix
image
Luka Gerlanc/Cropix

- Nakon dojave građana, jučer je komunalni redar bio na toj lokaciji. Ono što slijedi je slanje rješenje o uklanjanju s rokom izvršenja vlasniku parcele. Ukoliko ne uklone otpad, uklonit će ga Grad o trošku vlasnika i s primjerenom kaznom sukladno Zakonu o gospodarenju otpadom – rekao nam je Dujela, a to je potvrdio i direktor Čistoće Zadar.

- Na privatnim terenima radimo po nalogu Grada koji kasnije izdaje račun vlasniku za naš odrađeni posao. Mi nemamo veze sa smećem koje se gomilalo u Murvičkoj jer je njega svakako trebao riješiti vlasnik terena – rekao je direktor Ivan John Krstičević.

Upisani vlasnik zemljišta, nakon promjene uknjižene 29. lipnja 2021. godine je tvrtka "Zadar projekt” u stečaju. Na zemljištu je i teret (hipoteka) Nove kreditne banke iz Maribora na iznos od 20 milijuna eura iz 2008. godine koja je 18. lipnja 2021. godine prebačena na tvrtku BMP Asset iz Zagreba, vjerojatno u ulozi "podmiritelja duga”.

image
Luka Gerlanc/Cropix

Iza "Zadar Projekta” stoji Željko Petković, inače i suvlasnik u firmi BMP Asset iz Zagreba (uz Matea Borojevića i Zdenka Međimoreca).

U svakom slučaju na prostoru uz Murvičku ulicu gradi se još jedan trgovački centar, točnije Lidl, ispod njega izgradit će se manji park i dječje igralište, a na ostalom dijelu poslovni i uglavnom stambeni objekti s podzemnim garažama. Uz križanje Murvičke i Ulice VII. Domobranske pukovnije formirat će se veliko parkiralište.

No, dok se sve to skupa ne izgradi, očito je najlakše teren zatrpati smećem. Glupo da stoji prazan, zar ne?  

26. travanj 2024 22:56