StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO SE TO DOGAĐA S VODOOPSKRBOM?

Direktor Vodovoda Tomislav Matek: zdravlje Zadrana nije ugroženo razmrvljenim cijevima od azbesta, voda je zdravstveno ispravna!

Piše M. Kalajžić
7. prosinca 2018. - 15:40
voda

Što se to događa s vodoopskrbom u Zadru?

Tek što je zadarski gradski vijećnik Kristijan Kotlar u nekoliko navrata upozorio na učestalo pucanje vodovodnih cijevi na području Mjesnog odbora Ričina, i to ne samo zbog gubitka vode, poplava i troškova, nego i za zdravlje građana jer se radi cijevima od salonita u kojima ima azbesta, uslijedilo je „serijsko“ pucanje cijevi u Ulici Miroslava i Janka Perice, a u isto vrijeme i u kvartu Jazine 2 gdje je u pet dana tri puta pucala cijev.

Nakon pokušaja popravka ustanovljeno je da se vodovodna cijev u dijelu Ugljanske ulice potpuno raspala, pa su građani dobili privremeni priključak jer djelatnici Vodovoda moraju izmijeniti čitavu cijev. Slična situacija s pucanjem cijevi događa se i na preostalom dijelu Ugljanske ulice prema Vatrogasnom domu, gdje je zadnjih godina također bilo nebrojeno puno krpanja starih cijevi. I tamo cijev treba u potpunosti izmijeniti, jer se također radi o salonitnom cjevovodu, odnosno azbestu.

Zbog učestalih problema s vodoopskrbom Jazina II, točnije Ugljanske i Kaljske ulice, Premudskog, Rivanjskog i Žmanskog prilaza, nezadovoljstvo postojećim stanjem i brzinom sanacije opetovanih pucanja vodovodnih cijevi izrazio je i Zadarski blok u priopćenju pod naslovom „Drži vodu dok majstori odu – Vol.2“.

- Radi prevencije daljnjih pucanja salonitnih cijevi pritisak vode je snižen do neupotrebljivosti, već na prvim etažama vode nema. Iako je u planu sanacija vodoopskrbe, smatramo da je ovakva situacija nedopustiva za jedan proeuropski grad 21. stoljeća. Zadrani preskupo plaćaju vodu, a isporuka je sramotna. Što uostalom dovoljno govori o radu zadarskog Vodovoda – tvrde u Zadarskom bloku.

Nezadovoljstvo vodoopskrbnom situacijom u gradu pristižu i od brojnih građana, osobito tamo gdje se pucanja događaju. Iz Vodovoda se uopće na pozive ne javljaju, nitko nas ne doživljava, poručuju iz Ugljanske ulice, Žmanskom i Premudskom prilazu, Kaljskoj ulici... Reagirao je i predsjednik MO Jazine II Nikola Zorić koji je tražio od Vodovoda i Gradske uprave hitno djelovanje.

Stoga se još jednom moramo upitati: Što se to događa s vodoopskrbom u Zadru? I koliko je ugroženo zdravlje građana od krhotina cijevi od salonita?

- To je stara priča s tim cijevima koje su postavljane prije 40 godina. Radi se o azbestno-cementnim cijevima koje su stare i nekvalitetne, učestalo pucaju. Bio je plan da se u spomenutim ulicama zajedno s Odvodnjom krene raditi izmjena vodovodnih cijevi i spoj kućanstava koji u toj ulici još imaju crne jame na sustav odvodnje, ali kako su učestalo počele pucati te cijevi, odlučili smo da ne čekamo Odvodnju već da krenemo s radovima. Najkritičnije kuće stavili smo na provizorij, odnosno privremenu vodoopskrbu, što smo jučer napravili tako da će imati sigurno vodu bez obzira na pucanje, a mi ćemo početkom drugog tjedna krenuti s izmjenom kompletne cijevi tako da se nadam kako ćemo je do Božića u potpunosti zamijeniti. Radovi na drugom dijelu Ugljanske ulice nastavit će se iza Nove godine, a imamo još i Biogradsku ulicu, to su dvije najkritičnije ulice u kojima moramo izmijeniti dotrajale cijevi – kazao je direktor Vodovoda Tomislav Matek.

- Jesu li azbestno-cementne cijevi opasne za zdravlje građana kad puknu i razmrve se, te u takvom stanju dođu do domaćinstava i unesu se u organizam ljudi? – pitali smo direktora Vodovoda.

- Nisu. One i kad puknu ne odlaze u obliku prašine koja u tom obliku može prouzročiti azbestozu. Osim toga te su cijevi toliko stare da su obložene nakupinom kamenca i voda ne dolazi u kontakt s azbestom već samo s kamencem. Fotografije dijelova tih cijevi koje je Kotlar nosio zapravo su kamenac i zdravlje ljudi nije ugroženo. Mi tu vodu neprestano kontroliramo biološki i kemijski i ona je zdravstveno ispravna – tvrdi Matek priznajući da ni u samom Vodovodu zapravo ne znaju koliko uopće ima salonitnih cijevi u vodoopskrbi Zadra.

- To su stare cijevi i mi ih mijenjamo koliko i kako možemo. Postavljane su u vrijeme kad je postojala tvornica salonita. Zašto su se uopće postavljale, teško je sada odgovoriti. One su dotrajale i čim se dogodi malo veći teret s površine one pucaju. Ista se stvar događa i kod malo većeg pritiska vode, također pucaju. Mi ih zamjenjujemo cijevima od lijevanog željeza koje su puno kvalitetnije i postojanije. U okviru ugovora kojega smo potpisali o smanjenju gubitaka također je predviđena izmjena starih cjevovoda. Mi smo potpisali i studiju izvodljivosti za EU projekte i nadam se da ćemo u sklopu te studije kad dođemo do EU projekata izmijeniti i urediti dotrajale cjevovode u Zadru, što bi se moglo očekivati za dvije do tri godine – zaključuje Tomislav Matek.

30. travanj 2024 04:39