StoryEditorOCM
4 kantunaKANDIDAT ZA ŽUPANA

Đani Bunja: "Renata Peroš je mjerna jedinica za političku prostituciju. Sprečavanje širenja nogu je metafora za potrebu prestanka takve prostitucije"

Piše Lada Burčul
7. svibnja 2021. - 17:21

Kandidaturom za zadarskog župana, sveučilišni profesor Đani Bunja vraća se u aktivnu politiku, i to kao član MOST-a.

Bunjina prva stranka bila je HDZ, u kojoj je, u Općini Pakoštane, djelovao osam godina, a onda ju je 2005. napustio i ušao u Hrvatsku stranku prava. Šira javnost ga i poznaje iz tog perioda, kada je jedan i pol madat bio dožupan (2008. – 2013.), no iz HSP-a je naprasno izašao kada je 2011. podignuo kaznenu prijavu zbog iznude protiv predsjednika bibinjskog HSP-a Vice Karabana te Rena Sinovčića.

HSP ste, razumljivo, napustili istoga dana kada ste podnijeli kaznene prijave. No što je bilo s HDZ-om, bili ste osnivač te stranke i onda je napustili?

- Spadam u red osnivača HDZ-a; na moj 18-ti rođendan, 30. listopada 1989. učlanio sam se u HDZ. Ali ja ne spadam u red osnivača samim time što sam se učlanio u stranku '89., ja sam bio član osnivačkog i inicijativnog odbora HDZ-a za bivšu općinu Biograd. Izašao sam iz HDZ-a 2005. godine jer ta politika više nije bila ona za koju sam se u početku zalagao, promijenila se, postala je interesna, a ne hrvatska i domoljubna. To je postala stranka koja je vodila računa samo o sebi.

Danas nije tako?

- Danas je još gore. Hrvatska demokratska zajednica pretvorila se u mafijašku politiku, ima, po uzoru na mafijaške organizacije, jednu vrlo čvrstu strukturu gdje i onaj najmanji njihov član ima obavezu doprinosa organizaciji. To nije Hrvatska za koju smo se borili, to nema veze s demokracijom. HDZ se pretvorio u nešto što nije politička stranka.

Pa ste 'spas' pronašli u HSP-u...?

- Iako sam ušao u HSP 2005., nisam sudjelovao na lokalnim izborima. Međutim, 2007. je HSP polučio loše rezultate na parlamentarnim izborima, pa je tadašnji dožupan Danijel Kotlar dao ostavku i napustio HSP, te je u stranci odlučeno da ja budem zamjenik župana.

I bili ste, do 2013., iako ste stranku napustili 2011.?

- Nisam mogao biti u stranci, ako sam se odlučio prijaviti iznuđivanje.

Ali ste se u HSP vratili 2015.? Prije toga ste ušli u LOZU i sudjelovali 2013. na lokalnim izborima u Zadru. Sad ste u MOSTU, stvarno volite politiku i nije lako biračima pratiti Vaš politički put...

- Ne bih se složio, sve je jednostavno i ima logičan slijed. HDZ sam napustio iz moralnih razloga, a HSP zbog odluke da javno prokažem kriminal. Izložio sam neviđenim pritiscima sebe i svoju obitelj. U novinama koje je kontrolirao HDZ izašla je moja slika bez glave. Nije bilo lako to sve izdržati. Kada mi je 2013. završio mandat dožupana ušao sam u stranku LOZA, koja je sada integrirana u MOST. U MOST nisam pao s kruške ili s neba. Pravu moralnu satisfakciju sam doživio 2015., kad su me iz HSP-a pozvali da budem nositelj liste za parlamentarne izbore za IX Izbornu jedinicu.

Po čemu biste bili bolji župan od aktualnog, Božidara Longina?

- Božidar Longin nije župan, niti je to bio protekle četiri godine. On samo glumi župana, a jedan drugi Božidar je zapravo župan u Zadarskoj županiji. Taj Božidar se ne preziva Longin.

Nego?

- Zna se njegovo prezime. Svi znaju koji Božidar je pravi župan, a Božidar Longin je postavljen da glumi župana. O njegovim kvalitetama kao župana najbolje govori činjenica da ga je kao kandidata za župana postavila središnjica stranke, mimo znanja lokalnog HDZ-a. Niti je najbolji, niti je jedini izbor.

Zašto ste Vi najbolji kandidat?

- Za razliku od protukandidata, jedini poznajem taj sustav. Za mene to ne bi bila novost i moj izbor na mjesto župana ne bi bio eksperiment.

Longin, po Vama, nije ništa napravio u proteklom mandatu?

- Županija nije radila konkretne poslove u jedinicama lokalne samouprave, niti je poticala razvoj gospodarstva u pravom smislu riječi. Sve što je radila bili su poslovi ulaganja u neku društvenu infrastrukturu, a nama treba podizanje poduzetničke infrastrukture. Tu je županija zakazala. Fondovi EU trebaju biti puno više korišteni baš u tu svrhu. Pogrešno je poticati razvoj samo društvenih djelatnosti.

Kako biste Vi, kao župan, posložili prioritete?

- Program za Županiju ćemo predstaviti 17. svibnja. No evo, radit ćemo na izgradnji mosta kopno – otok Pašman; započet ćemo realizaciju projekta sky parka: žičara koja vodi prema Velebitu; to se u Dubrovniku pokazalo kao izvrstan projekt, jer ovo potiče razvoj zapostavljenih dijelova županije. Bitna je i revitalizacija Bokanjačkog blata, to razrađujemo sa stručnjacima. Županijska samouprava ima oko 20 milijuna kuna na raspolaganju koja se mogu koristiti u takve svrhe, primjerice na cijelom području Starigrada nemamo umjetnu stijenu za penjanje, to bi bila turistička atrakcija u rangu Morskih orgulja. Nama se inače turizam događa, mi njime ne upravljamo. To je bolna činjenica. Turistička valorizacija potencijala koji ima Zadar i zadarski kraj je potpuno neadekvatna, počevši od gastronomske ponude.

Kako prognozirate rezultate izbora za Zadarsku županiju?

- Prema ozbiljnim istraživanjima, moja kandidatura dobro stoji, a čak 30 posto mojih birača su hadezeovci. Nije ni čudno da u meni vide dobar izbor za župana. Zadnje istraživanje HDZ-a me također smjestilo u drugi krug. U drugom krugu po njima smo ili Zlatko Marasović ili ja. Samo nas dvojica možemo ići u drugi krug. Mnogi hadezeovci mene smatraju izvrsnim kandidatom i znam da HDZ s tim ima problem. U Zadru ne možete dobiti izbore ako vas neće birati i hadezeovi birači. 

U javnim istupima apostrofirate da je samo budućnost važna, a onda se neprekidno vraćate u prošlost - brod s glasačkim listićima 1997., Renata Peroš 2001., "dinosauri" 2005...

- Zato što je bitno da se ovaj put ne dogodi izborna krađa. U dosadašnjim izbornim procesima HDZ je uvijek iznašao način kako dobiti izbore ako ih ne dobiva voljom birača. Na policijskom brodu 1997. listiće je ispunjavalo dvoje budućih gradonačelnika Zadra. Neću reći imena, neću govoriti ni kojeg su spola. Govoreći o prošlosti, poručujem građanima što je ono što se ne smije više dogoditi na izborima. 

- U nedavnom priopćenju napisali ste doslovno: "U Zadru nije običaj vezati ženama koljena." Trebao bi biti?! Objasnite to. 

- To je šokantan navod koji sam napisao vezano uz izbore 2001. godine u Zadru. Možda sam upotrijebio prejake riječi, ali trebalo je. Previše, čini se, volim Bushido, rigorozni japanski moralni kodeks gdje se spominje "vezanje koljena."

Niste ništa objasnili...

- To što sam napisao nema seksualnu konotaciju, radi se o etici i časti. U Zadru imamo političku korupciju i jedna zadarska žena je postala mjerna jedinica za korupciju. Ne širenjem nogu. To je metafora kojom želim reći da u Zadru doista postoji politička prostitucija, što je nečasno, dakle nisam mislio na žene nego na pitanje časti, tj. na političku prostituciju. Dobro, reći ću konkretno: mislio sam na Renatu Peroš koja je mjerna jedinica za političku prostituciju. Sprečavanje širenja nogu je metafora za potrebu prestanka takve vrste prostitucije - kazao je MOST-ov kandidat za župana Zadarske županije Đani Bunja. 

27. travanj 2024 17:35