StoryEditorOCM
4 kantunaFOTO: ODNESENE U DOMOVINSKOM RATU

Crkvi sv. Ilije vraćeno 15 ikona, a nitko ne zna čije su

23. siječnja 2018. - 11:45
ikone_sv_ilija-220118

Krajem lipnja prošle godine u riznicu zadarske crkve sv. Ilije stiglo je 15 ikona iz Srbije koje su tijekom Domovinskog rata bile odnesene iz Hrvatske.

Ikone su vraćene na temelju odluke Mješovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za povrat kulturnih dobara, a u sklopu sporazuma između Savezne vlade SR Jugoslavije i Vlade RH o suradnji u području kulture i obrazovanja, te uz suglasnost Svetog arhijerijskog sinoda Srpske pravoslavne crkve. Vraćene ikone smještene su u riznicu sv. Ilije jer ona jedina ima tehničke uvjete za čuvanje takvih umjetnina, no zanimljivo je da su stigle bez ikakve popratne dokumentacije, tako da nitko u Zadru ne zna tko su njihovi izvorni vlasnici te kada su i kako te umjetnine završile u Srbiji.

– Došle su prošlog ljeta preko Ministarstva kulture, ali tada u crkvi nisam bio ja, nego otac Saša Drča. On ih je primio, kako mi je rekao, bez ikakve dokumentacije, tako da ni on ni ja ne znamo čije su to zapravo umjetnine. Kao što vidite, riznica Sv. Ilije je obnovljena i ponovno otvorena 2013. godine. Pretpostavljam da će stručnjaci taj problem riješiti i umjetnine vratiti tamo gdje su izvorno bile – rekao nam je Ljubomir Crnokrak, svećenik crkve sv. Proroka Ilije i protojerej Zadarske parohije.

Međutim, ni zadarski konzervatori nemaju više informacija o podrijetlu vraćenih umjetnina. Pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru Igor Miletić rekao nam je da je riječ o umjetninama nastalima u 17. i 18. stoljeća, ali nije siguran kome izvorno pripadaju.

– Umjetnine su došle u Zadar, ali mislim da nisu dio riznice Sv. Ilije, niti da pripadaju toj crkvi. Sve umjetnine iz Sv. Ilije su obnovljene i vraćene, a moguće je da ove umjetnine pripadaju manastiru u Krupi ili Kuli Stojana Jankovića u Islamu Grčkom – kazao nam je Miletić, uz sugestiju da se o tome detaljno raspitamo u Ministarstvu kulture.

U zadovoljavajućem stanju

Iz Ministarstva su nam pak odgovorili da su u crkvu sv. Ilije u Zadru vraćene sve ikone, a u lipnju 2017. godine vraćeno je i posljednjih 15 ikona. "Kao i sve ostale umjetnine koje su predmet povrata, ikone su se nalazile u institucijama Republike Srbije, a tamo su odnesene početkom Domovinskog rata", stoji u odgovoru iz Ministarstva kulture, uz dodatak da su prioriteti u povratu određeni i na osnovi obavljene restauracije umjetnina, koja se odvija u ustanovama kulture u Republici Srbiji, te na osnovi jednoga od zaključaka Ministarstva kulture i informiranja Republike Srbije i dijelom u Republici Hrvatskoj. Ističu da Ministarstvo kulture RH financira obnovu spomenika kulture u koje se smještaju vraćena kulturna dobra.

"Ikone iz crkve sv. Ilije u Zadru bile su u zadovoljavajućem stanju, za razliku od nekih koje je trebalo konsolidirati ili restaurirati. Vraćene ikone i carske dveri nastale su u periodu od 16. do 18. st. i ne pripadaju sve inventaru crkve sv. Ilije.

Osim u crkvu sv. Ilije u Zadru, ikone su vraćene i u manastir Krupu, Islam Grčki, a još se moraju vratiti u neke srpske pravoslavne crkve i manastire s područja Zadarske, Šibensko-kninske, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije", stoji u odgovoru iz Ministarstva kulture, uz objašnjenje da poslove vezane uz povrat umjetnina vodi Međudržavno povjerenstvo za povrat umjetnina iz Republike Srbije u Republiku Hrvatsku. Na temelju dokumentacije zatražen je povrat koji traje od 2001. godine, i o svemu se obavještava Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH.

Ponovimo, u Zadar je krajem lipnja vraćeno 15 umjetnina, 14 ikona i jedne carske dveri koje zasigurno ne pripadaju crkvi sv. Proroka Ilije. Sve umjetnine primjereno su restaurirane i obnovljene, iako pet ikona imaju velika oštećenja oslikane površine, tako da se neke slike naziru samo u tragovima.

– Umjetnine će biti tu kod nas sve dok stručnjaci ne kažu drukčije, odnosno dok ih ne vratimo izvornim vlasnicima – poručuje protojerej Ljubomir Crnokrak.

 

MINISTARSTVO KULTURE Stručni tim obavio pregled
Na stranicama Ministarstva kulture stoji da je na temelju zaključka sa sastanka Međudržavnog povjerenstva za povrat kulturnih dobara Republike Hrvatske i Republike Srbije, održanom 4. i 5. travnja 2017. godine u Konzervatorskom odjelu u Požegi i u Vladičanskom dvoru u Pakracu, stručni tim hrvatskih i srpskih konzervatora i restauratora obavio pregled umjetnina iz Republike Hrvatske pohranjenih u Patrijaršijskom dvoru u Srijemskim Karlovcima. O svim navedenim prijedlozima iz izvješća raspravljalo se i na sastanaku Međudržavnog povjerenstva 11. i 12. listopada 2017. u Novom Sadu, u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Republike Srbije. Tom prilikom obavljen je pregled i pakiranje 45 ikona iz SPC-a u Vukovaru, Boboti, Dalju i Zadru, crkvi sv. Ilije, koje su vraćene. Iz tog je kontingenta i 15 umjetnina za koje se nigdje ne navodi kome su izvorno pripadale.

06. svibanj 2024 23:40