StoryEditorOCM
4 kantunaODVOZ OTPADA

Čistoća najavila poskupljenje, Dukić ga procijenio na "dvije kugle sladoleda": evo što pokazuju izračuni i hoće li Gradsko vijeće podržati rast cijena

Piše P. O.
9. listopada 2023. - 18:03

Predstavnicima klubova vijećnika u Gradskom vijeću Zadra prezentirane su buduće izmjene i dopune Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljana komunalnog otpada.čija je najvažnija posljedica poskupljenje ove komunalne usluge. Obrazloženje direktora Čistoće Johna Krstičevića saslušali su vijećnici HDZ-a, SDP-a, te Adela Frank s Nezavisne liste Enija Meštrovića i Damir Biloglav iz Domovinskog pokreta, dok je nezavisni Damir Burčul današnji sastanak napustio odmah nakon što je saslušao prezentaciju sporazuma između HNK Zadra, Grada i investitora, što je bila "prva točka dnevnog reda"

Direktor Krstičević je naglasio da Čistoća zatvaranjem deponija kod Dikla gubi dio svojih prihoda, te da joj otvaranjem CGO-a u Bijanima Donjim rastu troškovi. Problem je što trenutno nije poznato koliko će Čistoća plaćati po toni otpada tvrtki „Eko”.

-Osim toga, izmjena ove Odluke je još od 31. srpnja 2021. godine naša zakonska obveza, a Čistoća od tada radi s cijenama koje se nisu mijenjale još od 2018. godine. Među 101 gradom i općinom, Zadar je po cijeni trenutno na 84. mjestu, dok bi s povećanjem cijene bio na 40. mjestu, ali je važno i to što smo unutar TOP 10 među gradovima koji su prošle godine najviše napredovali po odvajanju otada, rekao je Krstičević podvlačeći da je Čistoća svakako u TOP 5 ovakvih komunalnih poduzeća u Hrvatskoj i to unatoč tome što je površina koju pokriva najveća u Hrvatskoj.

Koliko poskupljenje građani mogu očekivati? Krstičević je rekao da su svi korisnici usluga Čistoće svrstani u dvije kategorije – kućanstva i nekućanstva i naveo primjer: za kantu od 120 litara domaćinstva bi ubuduće trebala plaćati 9,72 eura umjesto dosadašnjih 5,64 eura. Kod „nekućanstava”, dakle poslovnih korisnika, nekima će nova cijena od 15,57 eura biti manja, a nekima veća, jer su dosada korisnici iz ove kategorije za kantu od 120 litara plaćali 14,35 eura, dok su korisnici kanti od 240 litara plaćali 28,70 eura.

-Povećanje cijena Čistoći donosi okvirni rast prihoda između pet i sedam posto, a sadašnji je prihod na razini od oko 80 milijuna kuna, rekao je Krstičević i istaknuo da je briga o ljudima od prvorazredne važnosti u čemu je Čistoća odradila važan posao povećanjem plaća i time izbjegla bilo „tihi” bilo „glasni” štrajk, što se u nekim drugim hrvatskim gradovima događalo.

Ipak, Krstičević je odaslao i upozorenje: Nije mi jasno na što će Čistoća sličiti u slučaju da ova odluke ne dobije zeleno svjetlo Gradskog vijeća, rekao je direktor Krstičević.

Po mišljenju gradonačelnika Branka Dukića poskupljenje od „dvije kugle sladoleda” neće značajno pogoditi kućne proračune Zadrana, a razina usluge koju već sada imaju neće biti smanjena.

Daniel Radeta je podržao poskupljenje, ali je iznio i uvjete SDP-a za podršku izmjenama Odluke na Gradskom vijeću.

-Jesmo za poskupljenje ako će time građani dobiti uslugu više i to od trenutka kada svi kamioni Čistoće otpad počnu odvoziti u CGO Biljane Donje, a u Čistoći bude uvedena aplikacija za transparentno praćenje troškova poduzeća, najavio je Radeta.

Prije nego završi pred gradskim vijećnicima, ova odluka će biti na jednomjesečnom javnom savjetovanju.

28. travanj 2024 03:02