StoryEditorOCM
4 kantunaBENKOVAČKA PRESUDA

Bulić razriješio suprugu opozicijskog lidera i za ravnateljicu imenovao suprugu HDZ-ovog gradskog vijećnika. Sud odlučio: sve je bilo nezakonito!

Piše Predrag Opačić
27. srpnja 2020. - 15:16

Zaposlili smo marljivu i odgovornu osobu, izjavio je gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić (HDZ) nakon što je koncem prošle godine s mjesta ravnateljice Centra za pomoć i njegu „Sveti Ante“ razriješio Antoniju Tokić i na njeno mjesto imenovao Amandu Čerinu. Ali, Upravni sud u Splitu je ustvrdio da Bulić razrješenje stare i imenovanje nove ravnateljice nije obavio zakonito!

Tokić je podnijela tužbu i navela da gradonačelnik Bulić nije bio ovlašten za donošenje odluke o razrješenju i imenovanju i da ona pritom nije sadržavala razloge zbog kojih je, umjesto nje s visokom stručnom spremom i dugogodišnjim iskustvom upravljanja Centrom, imenovana Amanda Čerina s višom stručnom spremom ekonomske struke i bez radnog iskustva. U odgovoru na tužbu, iz Grada Benkovca su naveli da je, nakon što je Gradsko vijeće donijelo odluku o ukidanju Upravnog vijeća Centra, najprije to isto GV donijelo odluku da razrješavanje i imenovanje ravnateljice ulazi u nadležnost Osnivača, dakle Grada Benkovca. A onda je promijenjena i odluka o osnivanju Centra, pa je kadroviranje s „osnivača” prebačeno izravno na gradonačelnika kao njegovog „zakonskog zastupnika”.

Naravno, iz Grada su ustvrdili i da je gradonačelnik Bulić izabrao kandidatkinju koja je „ispunjavala uvjete propisane natječajem”.

Sutkinja Upravnog suda Miranda Gulišija Jurišić svojom je pravomoćnom presudom poništila Bulićevu odluku o razrješenju i imenovanju ravnateljice i predmet vratila na ponovni početak. Ta je presuda pravomoćna, a Grad Benkovac se može žaliti samo na rješenje u kojem je sutkinja odlučila da smijenjenoj ravnateljici bude isplaćeno 6.250 kuna sudskih troškova. Pitanje je samo mogu li presuda i rješenje sutkinje Gulišija Jurišić biti ikakva nada ili utjeha Antoniji Tokić kojoj je Bulić nakon razrješenja otkazao i ugovor o radu, pa je od tada bez posla.

U presudi jasno stoji da ukidanje Upravnog vijeća i prenošenje kadrovskih ovlasti najprije na osnivača, a potom na gradonačelnika, nisu u skladu sa Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

-Osporena odluka uopće ne sadrži razloge iz kojih bi bilo vidljivo zbog čega je između više kandidata izabrana Amanda Čerina i koji su kriteriji bili odlučujući za njezin izbor i imenovanje. Kako je takvo obrazloženje u potpunosti izostalo, takav nedostatak za posljedicu ima nezakonitost osporenog rješenja, navela je u presudi sutkinja Gulišija Jurišić dodajući da nije bilo moguće utvrditi je li odluku donijelo nenadležno tijelo jer sudu nije dostavljen Statut Centra za pomoć i njegu „Sveti Ante”.

Osim toga, iz Grada Benkovca sudu nisu dostavili „ni jedan pisani trag o načinu na koji je proveden natječaj”!

Po strani treba ostaviti i interpretaciju ove sudske presude po kojoj je poništenjem odluke sve vraćeno na staro, što bi značilo da je do donošenja zakonitih odluka o razrješenju i imenovanju, trenutna ravnateljica Antonija Tokić, a ne Amanda Čerina.

Antoniji Tokić je mandat istekao s krajem prošle godine, a ona je rješenje o tome dobila - prije desetak dana, nakon što je pravomoćna sudska presuda već bila donesena.

Je li bilo nepotizma i političke osvete?

Antonija Tokić je supruga Frane Tokića, nekadašnjeg HDZ-ovog dogradonačelnika Benkovca koji je pred prošle izbore napustio HDZ i tijesno izgubio izbore za gradonačelnika. Amanda Čerina je supruga HDZ-ovog gradskog vijećnika Romea Čerine i nevjesta gradske pročelnice Ljiljane Čerine Bljaić.

To su razlozi zbog kojih je gradonačelnik Tomislav Bulić optuživan za „osvetnički pohod” i „politički revanšizam” prema aktualnom lideru benkovačke opozicije i nepotizam unutar gradske uprave.

Bulić je i jedno i drugo odbijao tvrdeći da je Tokić smijenjena ne zbog političkog revanšizma nego zbog „nemara, nerada, neodgovornosti i bahatosti”, dok je Amanda Čerina izabrana jer je „marljiva i odgovorna”, a njen suprug i svekrva od njega to nikad nisu ni tražili.

26. travanj 2024 23:30