StoryEditorOCM
4 kantunaIVICA MAŠTRUKO:

"Budući nadbiskup Zgrablić se u priču s Domom županije vjerojatno neće previše uplitati. Najnesimpatičnije rješenje bi bilo zarađivanje, a to je još moguće!"

Piše P.O.
8. travnja 2022. - 14:01

Ubrzo nakon što je objavljeno ime budućeg zadarskog nadbiskupa, lokalni mediji, pod očiglednim pritiskom neizvjesne sudbine Doma županije, pokušavaju rasvijetliti „nekretninski” dio njegove biografije kako bi se iz toga dalo makar nazrijeti hoće li Vlada zaista provesti već postignuti dogovor po kojemu bi atraktivna građevina trebala završiti u vlasništvu Nadbiskupije u sklopu paketa nekretnina koje se Nadbiskupiji vraćaju zbog nacionalizirane crkvene imovine. Zato se podsjeća na „Aferu Dajla” i podsjeća da je Milan Zgrablić „tada bio, i još uvijek jest, direktor tvrtke Benedikt, koja je u partnerstvu s Austrijancima planirala nekretninski biznis, odnosno gradnju turističkog kompleksa na spornom zemljištu” u tom malom istarskom mjestu.

Međutim, poznati zadarski sociolog religije i diplomat Ivica Maštruko smatra da će vrijeme pokazati da to jedno s drugim nema veze.

-Budući zadarski nadbiskup Milan Zgrablić nije poznat po svojim istupima u javnosti, ali njegov izbor više pokazuje Papinu orijentaciju na čovjeka koji se unutar crkve bavio socijalnom pomoći i pastoralom, nego što su ikakvu ulogu u tome imale neke njegove druge dužnosti. To se ne može dovoditi u vezu s njegovim zadacima kao nadbiskupa niti sa sudbinom Doma županije. Osim toga, sada je teško prognozirati u kolikoj će mjeri Zgrablić kao zadarski nadbiskup biti sklon Papinim reformama, kaže Ivica Maštruko i pojašnjava proceduru izbora budućeg nadbiskupa i ulogu papskog nuncija:

-Tu je odlučujuća uloga nuncija jer je uobičajeno da on Papi šalje konačnu listu prijedloga s imenima tri kandidata. Prethodno su sigurno obavljene konzultacije i s nadbiskupom Želimirom Puljićem, ali i njegovim kolegama iz Pule i Rijeke, pa slijedi provjera u Vatikanu nakon čega Papa dobiva imena trojice kandidata. Za Zgrablića kažu da je konzervativan i tvrd, ali mislim da je dobro što je imao priliku upoznati Zadar, jer je jedno vrijeme bio tu.

-Niste iznenađeni njegovim izborom s obzirom da ima 62 godine?

-Moglo se očekivati i nekog dvadesetak godina mlađeg, ali ni ovo ne odudara od uobičajene prakse. Pred Zgrablićem je 12 ili 13 godina na mjestu zadarskog nadbiskupa, koliko je otprilike trajao i Puljićev nadbiskupski mandat koji, rekao bih, ni po čemu ni pozitivnom ni negativnom neće ostati posebno upamćen. A u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji više je djelovao kao njen glasnogovornik nego kao predsjednik.

-Nadbiskup Puljić smatra da je odluka o Domu županije na Vladi premijera Plenkovića. Mislite da će se tog stava držati i budući nadbiskup?

-On se u tu priču vjerojatno neće previše uplitati. To se želi prepustiti Vladi, a ja i dalje mislim da bi ključnu ulogu trebali odigrati župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić. Oni su kroz stranačku strukturu HDZ-a trebali stvarati određeni pritisak prema Vladi i spriječiti da Dom županije bude predan Nadbiskupiji. Naravno, druga je stvar hoće li i koliko Vlada osjetiti svoju obvezu prema već postignutom dogovoru s Nadbiskupijom.

-Javnost se protivi realizaciji dogovora, ali Vi, čini se, niste optimistični?

-Vjerojatno će oko toga biti dodatnih konzultacija. Nije isključeno da Županijski dom bude predan Nadbiskupiji, ali na način da Nadbiskupija manji dio prostora koristi za svoje potrebe, a preostalo da ide u neku vrstu javne funkcije i to kroz najam prostora. Zarađivanje bi u takvom raspletu bilo neizbježno i zato mi je to najnesimpatičnije moguće rješenje, zaključuje Ivica Maštruko.

28. travanj 2024 12:45