StoryEditorOCM
4 kantunaKAD HDZ BIRA

Božidar Longin na području grada tek treći po broju glasova, ali najjaču poruku zadarski HDZ-ovci su poslali Elviri Sterle

Piše P.O.
18. listopada 2021. - 14:20

Uz tradicionalnu nisku izlaznost i još tradicionalniji izostanak bilo kakvih iznenađenja, članovi HDZ-a u cijeloj Zadarskoj županiji izabrali su svoje stranačke čelnike po gradovima i općinama. U velikoj većini „izbornih jedinica” HDZ je kandidirao samo po jednog kandidata, što također ne spada u rubriku iznenađenja.

Jedini tragovi neizvjesnosti nazirali su se oko izbora troje podpredsjednika Županijskog odbora: kandidirali su se državni tajnici Josip Bilaver i Šime Mršić, župan Božidar Longin, stranački veteran Željko Šoša, prečki i pakoštanski načelnici Jure Brižić i Milivoj Kurtov, te Jure Fabijan. U cijeloj je županiji od 12.797 članova stranke na izbore izašlo njih 4.385, pa je Božidar Kalmeta kao jedini kandidat dobio 4.274 glasa, uz 111 nevažećih listića.

Od podpredsjedničkih kandidata najviše je dobio Josip Bilaver (3.051), a osim njega izabrani su još Božidar Longin (2.893) (samo su njih dvojica dobili više od 50 posto), Šime Mršić (2.176) i Željko Šoša (1.970), dok su izbore izgubili Brižić, Fabijan i Kurtov za kojega je glasalo svega 787 članova HDZ-a. Na području grada Zadra, najviše je među podpredsjednicima dobio Željko Šoša (301), a župan Longin je bio tek treći s 244 glasa, jer ga je pretekao i Bilaver s 294.

U Zadru, Kalmeta je kao jedini kandidat za županijskog predsjednika imao 531 glas, dok je Šime Erlić, kao jedini kandidat za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a dobio 514 glasova. Podpredsjednici Gradskog odbora su unaprijed bili poznati jer ih se biralo troje, koliko je bilo i kandidata, ali u oči upada u takvim okolnostima poražavajući rezultat Elvire Sterle. Očito opterećena optužnicom zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela subvencijske prijevare i kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave, Sterle je dobila 259 glasova od 536 gradskih HDZ-ovaca koji su izašli na izbore, što je ispod 50 posto. Sterle je i dosada bila podpredsjednica Gradskog odbora, a u prošlom je mandatu bila i predsjednica HDZ-ovog Kluba vijećnika u Gradskom vijeću Zadra.

Znatno veći broj glasova dobio je komunalni pročelnik Robertino Dujela (394), a nije se proslavio ni Bruno Milin (295).

26. travanj 2024 12:38