StoryEditorOCM
4 kantunaŠTO JE OBILJEŽILO 2018. GODINU U ZADRU (8)

Bombe na policiju, Bibinjci protiv rogača, Kapović protiv pumpe, Pelicarić kao Superhik... Pored ovakve pravne države treba li nam Wyatt Erp?

2. siječnja 2019. - 15:20
medic_rogac2-220218

BOMBAŠKI NAPAD NA ZADARSKU POLICIJU

Prvi se napad dogodio početkom prosinca 2017., a drugi pet mjeseci kasnije. Nepoznati počinitelj u oba je slučaja bacio eksplozivnu napravu, (prvi put ručnu granatu, drugi put 200 grama TNT-a) na sjedište zadarske policije. Kad se činilo da istraga tapka u mjestu i da će to biti još jedan "zaboravljeni slučaj", zadarska je policija u srpnju na konferenciji za medije otkrila da je uhitila tri osobe odgovorne za ovaj u Hrvatskoj nezapamćen čin: Sinišu Glavića, Nina Grdovića i Nikicu Grdovića.

Zbog napada na državnu instituciju neki su predlagali tužbu za terorizam, no optuženi su za kaznena djela protiv opće sigurnosti dovođenjem u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, te kaznena djela protiv javnog reda nedozvoljenim posjedovanjem, izradom i nabavljanjem oružja i eksplozivnih tvari.

Samo tri dana prije isteka istražnog zatvora, na Silvestrovo, sutkinja Mitra Meštrović donosi presudu: Glavić je osuđen na dvije godine zatvora, Nino Grdović je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbe za poticaj, a Nikica Grdović je osuđen zbog posjeda oružja na uvjetnu kaznu od osam mjeseci s rokom kušnje od dvije godine. Grdovići su pušteni na slobodu, a Glavić će još mjesec dana provesti u istražnom zatvoru. Eto, policija sada može mirno spavati. (IN)

 

BIBINJCI PROTIV ROGAČA, KAPOVIĆ PROTIV PUMPE, PELICARIĆ KAO SUPERHIK

Marin Medić, vlasnik tvrtke Bio svijet iz Neviđana, upamtit će 2018. kao godinu u kojoj mu je (možda) uništen posao života. Ne zato što je Medić poduzetnik sumnjivog portfelja blizak korumpiranim vlastima i sklon špekulaciji, nego upravo suprotno, zato što nema političkog pokrovitelja i zato što sve što radi radi u skladu s ušljivim zakonima ove "slučajne države" što, naravno, nije nikakav jamac da možete normalno poslovati! Bezbrojne opstrukcije njegovog plana sadnje plantaže ekološkog rogača u Bibinjama uz pomoć novca iz europskih fondova kojem su se, u najboljoj maniri najgoreg populizma, susprostavili gnjevni mještani, ustrašene lokalne vlasti i neki županijski dužnosnici, mjesecima otvoreno manipulirajući i lažući javnost, svoj vrhunac su dobile u odluci Upravnog suda koji je, u skladu sa svojim imenom i svrhom, radove sječe alepskog bora zaustavio zabrinut za - zdravlje mještana Bibinja! Između ovakvog sudstva i pravne države i Tombstonea uvijek bih, ako mene pitate, birao Wyatt Erpa.

Na drugom kraju županije, načelnik Vira Kristijan Kapović godinu je proveo u nezapamćenoj borbi protiv izgradnje pumpne stanice Tri Bartola na otoku. Kapović i Ministarstvo graditeljstva osporavaju zakonitost dozvole, Kapović za korupciju i pogodovanje optužuje županijske službe, ukazuje na navodnu obiteljsku spregu odvjetnika investitora i predsjednice Trgovačkog suda, blokira virski most, policija ga privodi, pljušte prekršajne i kaznene prijave na sve strane... Pumpa se tako gradi, a mi svjedočimo još jednom hrvatskom fenomenu tzv. zakonite nezakonitosti "slučajne države".

Kao šećer na kraju, došao nam je načelnik Sv. Filipa i Jakova. U maniri Superhika, Zoran Pelicarić (HDZ) je poklonjeno državno zemljište za udomljavanje mladih obitelji, na natječaju prodao najboljim ponuditeljima, mahom građevinskim šepulantima, pojedincima i poduzetnicima bliskim njemu i njegovoj obitelji. Ministar Goran Marić je prošvikao, ali kako nije osigurao zaštitu za ovu "dobitnu kobinaciju", ruke su mu ostale vezane, pa je ostalo pitanje koliko je sve to zapravo bilo slučajno. Marić se, naime, ionako pročuo kao ministar državne imovine koji državnu imovinu najradije dijeli općinama i gradovima gdje je njegov HDZ na vlasti. Pelicarić je na kraju dobio kaznenu prijavu iz redova političkih protivnika pa se rasplet očekuje u 2019. (IN)

28. travanj 2024 20:03