StoryEditorOCM
4 kantunaKRŠENJE MJERA

Bivši glavni tehničar ZZHM-a Upravnom vijeću dostavio očitovanje: "Ostavku sam dao jer bi daljnji rad štetio profesionalnom i osobnom ugledu"

Piše I.I.
21. siječnja 2022. - 22:22

Bivši glavni tehničar Zavoda za hitnu medicinu, Ante Čačić, nakon što je to od njega Upravno vijeće zatražilo, poslao je svoje očitovanje koje je od njega zatražio predsjednik UV-a Šime Rušin. Čačić se morao očitovati zbog navoda bivšeg ravnatelja ZZHM-a Ivice Erlića kojeg je, podsjetimo, policija zaustavila zbog razgovora na mobitel, a prilikom ispisivanja kazne, policajci su otkrili i da krši mjeru izolacije jer je pozitivan na koronavirus. Naime, Erlić je u svojim izjavama za medije kazao kako je, imajući koronavirus, vozio do ZZHM-a jer se tako dogovorio s Čačićem i bivšim zamjenikom ravnatelja Mladenom Olujićem

Predsjednik Upravnog vijeća Šime Rušin, koji je od Čačića i Olujića zatražio očitovanja, kazao nam je kako će se na idućoj sjednici UV-a raspravljati o njihovim očitovanjima, ali i kako će tada provjeriti jesu li njihova očitovanja zadovoljavajuća ili ne. Rušin je naveo i kako je očitovanja zatražio kako bi se cijela situacija oko dogovora dolaska Erlića na hitni prijem - rasvijetlila.

Čačić u svom očitovanju navodi kako ne razumije zbog čega mora pisati izvješće kada njegova "potvrda ili negacija Erlićevih tvrdnji ne mijenja izglasanu odluku UV-a niti ima utjecaj na daljnje radnje koje institucije eventualno provode zbog kršenja izolacije". Traženje njegovog očitovanja usporedio je i s "švercanjem" u tramvaju.

- To je razina kao da ja sjednem u tramvaj bez karte, a onda kontroloru kažem kako mi je NN sugerirao da ne treba kupiti kartu jer to nitko ne kontrolira nakon čega netko od NN traži izvješće, stoga ću se suzdržati od komentiranja takvih navoda, napisao je u svom očitovanju Čačić dodajući i kako je preko medija saznao da se na sporni događaj treba očitovati te da je zbog toga "uz Oluića izvrgnut javnom "linču" u svim medijima te na društvenim mrežama bez ikakvog razumnog razloga".

Naveo je i kako je ostavku dao jer nastavak obavljanja funkcije koju je radio "može donijeti jedino dodatna prozivanja i nastaviti štetiti osobnom i profesionalnom ugledu"  te kako vjeruje da namjera predsjednika UV-a Rušina "možda nije bila loša no šteta je učinjena".

- Svoj posao sam odradio maksimalno korektno, u skladu sa zakonom te prema pravilima struke što potvrđuje niz inspekcijskih nadzora koji nikada nisu utvrđene nepravilnosti u mom radu. Hitna med. služba i sanitetski prijevoz su funkcionirali normalno čak i kada je zbog izolacija svakodnevno ispadao velik broj zaposlenika. Uz mene, za funkcioniranje sustava jednako je zaslužan tim ljudi (zamjenik, voditelji ispostava) s kojima sam dobro surađivao ali i ostali zaposlenici koji su imali razumijevanje za vrijeme u kojem živimo te bili uvijek na usluzi, navodi Čačić u svom očitovanju dodajući kako je na njegovom odlasku "služba ostavljena na dobrim temeljima i s uhodanim procedurama te građanima dostupnost usluga hitne medicine nije ugrožena".

Hoće li ovakvo očitovanje biti zadovoljavajuće, raspravit će Upravno vijeće već na idućoj sjednici. 

26. travanj 2024 07:57